X

“Meyve kilo yapar”: Şehir efsanelerini bir kenara bırakıp, meyveyi diyetinize ekleme zamanı

Diyet mevsimi başladı, danışanlarımın diyetlerini konuşurken çok sık duyduğum iki cümle var; birincisi “ben meyve sevmiyorum“, ikincisi “meyvede şeker var, yemeyin diyorlar” oluyor.

Ben de “Olur mu öyle şey? Mevsim meyveleri bizi mevsim hastalıklarından koruyacak en önemli vitamin, mineral ve lif kaynağıdır, ihmal etmemeliyiz, bunca zaman yemedik de ne oldu, şöyle bir gözden geçirin” diyorum.

Öğrenmeniz gereken hangi meyveleri, nasıl, ne miktarda yiyebileceğiniz. Bunları bilirseniz sağlıklı beslenerek kilo verip hastalıklardan korunabilirsiniz.

Bir de tam tersi meyveyi çok seven bir grup var, bu grup yaz kış koca bir meyve sepetinin önüne oturup, farkına varmadan fazlasıyla meyve tüketiyor. Günlük porsiyonu, hatta belki fazlasını tek bir ara öğünde tüketebiliyor. Evet faydalı diyorum ama bu şekilde yediğinizde maalesef faydasından çok zararını görürsünüz.

Obezite çağımızın en büyük problemi; artık Türkiye de bu açıdan önde ilerliyor. Obezite sadece kilo demek değil, beraberinde birçok sağlık problemini de beraberinde getiriyor, bunlardan ilki Tip 2 Diyabet… Ve yapılan çalışmalar gösteriyor ki meyve tüketimi arttıkça tip 2 diyabet riski azalıyor. Bunun sebebinin diyabette çözünür liflerin öneminden kaynaklandığını biliyoruz. Diyabet riski altındaki kişilerin meyve tüketirken glisemik indeks açısından yüksek olmayan meyveleri daha sık tercih etmeleri daha uygundur. Glisemik indeksi yüksek meyveler üzüm, muz, kavun, karpuz ve kuru meyveler diyabet riski olanların kontrollü tüketmeleri gereken meyvelerdendir. Ben özellikle bu grubu risk taşımayan danışanlarıma tatlı krizi anlarında tercih edebileceklerini söylüyorum.

Diyabet riski olanların ara öğünlerde meyve yerken yanına sağlıklı çiğ kuruyemişler, süt, yoğurt, peynir gibi protein kaynağı besinler tüketmesi, açlık ve şeker kontrolünü daha iyi sağlayacaktır.

Her zaman öncelikle taze meyve tüketmeye çalışın, çünkü işlenip de bir miktar kayba uğramadığı için vitamin kaybı daha azdır. Lakin özellikle tatlı krizi anlarında, keyifli atıştırmalık aradığınız zamanlarda da kuru meyveler baş tacımızdır. İçeriğini bilmediğimiz onlarca paketli abur cubur yerine koyulabilecek en sağlıklı alternatiflerdir. Çünkü meyveler diğer karbonhidrat içeren unlu ve şekerli birçok işlenmiş besinden daha fazla miktarda lif, yani posa içerir, bu da kan şekeri, tokluk ve de birçok hastalıktan korunmak açısından oldukça önemli bir içeriktir. Lifli beslenmek, yani ara öğünlerde meyveye yer vermek, bir sonraki öğününüzde mideniz daha dolu olacağı için, yediğiniz miktarı otomatik olarak düşürüp kilo vermenize de yardımcı olacaktır.

Herkesin bir ara öğünde yemesi gereken taze meyve miktarını/porsiyonunu ben yaklaşık olarak kendi avucunuz kadar şeklinde tanımlıyorum. Yaklaşık bir çorba kasesi ya da ortalama bir su bardağı kadar diyebiliriz. Kuru meyveler için ise avuç içiniz kadar, yani bir türk kahvesi fincanı kadar diyebiliriz. Burada önemli olan bir oturuşta birden fazla porsiyon meyve tüketmemektir. En erken 2-3 saat aralıklarla diğer porsiyonu tüketmeniz sağlıklı olacaktır. Zaten meyveleri dediğim gibi biraz kuruyemiş veya süt grubu ile tükettiğiniz taktirde de diğerini hemen yemek istemeyeceksiniz. Siz yine de isterseniz, yavaş yediğinizden emin olduktan sonra kısa bir yürüyüş ve birkaç bardak su ile başlangıçta fazla olan iştahınızı yönetmeye çalışın, zamanla daha iyi olacaktır. Hep olur…

Artık meyveden korkmadan nasıl yemeniz gerektiğini biliyorsunuz, kulaktan dolma bilgileri bırakıp sizi neyin gerçekten iyi hissettirdiğine bakmaya ne dersiniz? Deneyin ve farkı benimle paylaşın…

İlginizi çekebilir: Diyete başlıyorum: Hangi tür beslenme ile daha fazla kilo veririm?

Dyt. Buket Koçoğlu: Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden şeref öğrencisi olarak mezun oldum. O günden bu güne sofralara olabildiğince dokunmaya çalışıyorum. Beslenmede herkes için aynı doğruların olmadığına inananlardanım. Beslenme bir derya ve parmak iziniz gibi size özel... Hayatlarınıza bu denli özel bir alandan dokunup değiştirebilmek benim için çok değerli... Her yeni hayat yeni bir macera; yeter ki siz de bu işin sağlığınız için ne kadar önemli olduğu bilincine ve en önemlisi bu vücuttan başka gidecek yeriniz olmadığının farkına varın... Benimle bu muhteşem keşif sürecine var mısınız?

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale