Bazen önünüzde çok fazla seçeneğin olması iyi değildir. Bu özellikle konu meslek seçimi olduğunda geçerli. Aslında her ne kadar zihinlerimize tam tersi yerleşmiş olsa da klasik üç aşamalı kariyer planları –Üniversiteden mezun ol, iş bul, yaptığın işte 40 yıl boyunca çalışıp uzmanlaş.- artık tek seçenek değil. Bugünün profesyonelleri, çalışma hayatları boyunca birçok farklı şirkette, farklı alanlarda ve farklı pozisyonlarda çalışıyorlar. Bu da demek oluyor ki, eğer kariyerinin başında genç bir profesyonelseniz, siz de iş yaşamında birçok farklı seçeneğe sahip olacaksınız. İşin iyi tarafından baktığımızda bunun son derece olumlu bir durum olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bardağın boş tarafında farklı şeyler görüyoruz: Çok fazla seçenek kafanızı karıştırabilir ve seçeneklerin fazla olması hepsinin iyi olduğu anlamına gelmeyebilir.
Bu durumda yapmanız gereken şey öncelikle hangi iş alanlarının sizin ilginizi çektiğine karar vererek seçeneklerinizi daraltmak. Bunun sonrasında ise yazının devamında yer vereceğimiz soruları kendinize sorarak kariyer planınızı şekillendirebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Dünyayı gezerek yapabileceğiniz 10 meslek
1- Hangi alanda iyiyim ve ne yapmayı seviyorum?
Şimdiye kadar birçok kez tutkularınızın peşinden gitmeniz gerektiğini duymuşsunuzdur. Öte yandan bazılarımızın hayatta net tutkuları olsa da, çoğunluk kendini bir tutku bulmacasında bulabiliyor. Ayrıca yapmak istediğimiz şeyi tam olarak bilsek bile bu onu yapabileceğimiz anlamına gelmeyebiliyor. Örneğin yazmayı çok seviyor olabilirsiniz, ancak amacınız yeni Stephen King olmak ise, bunun biraz zor bir hedef olduğunu söyleyebiliriz.
Peki bu durumda ne yapmak gerekiyor? Aynı örnekten gidecek olursak; sizin sevdiğiniz ve iyi olduğunuz şey yazmak ise, yazma eylemini bir başlangıç noktası olarak almalısınız. Ardından masaya yazmak ile ilgili başka neler getirebildiğinize bakabilirsiniz. Sözgelimi yazı yazmanın yanı sıra yazı değerlendirmede ve başkalarına nasıl yazılabileceğine dair öneriler vermede de iyiyseniz yaratıcı yazarlık atölyelerinde eğitmen olarak çalışabilirsiniz. Ya da herhangi bir konuda araştırma yapmayı ve bilgileri derleyip sentezlemeyi seviyorsanız bir editör olabilirsiniz. Tutkularınızı takip ederken bu tutkulardan yola çıkarak seçeneklerinizi genişletmek sizin elinizde.
2- Benim için en uygun çalışma ortamı nasıl olmalı?
Bu soruyu cevaplamak için kendi kişiliğinizi iyice anlamanız, gerekiyor. Örneğin içine kapanık bir insansanız, sessiz bir çalışma ortamını tercih edebilirsiniz. Ancak dışa dönük bir yapınız varsa yoğun bir satış ofisi sizin için ideal olabilir. Ayrıca topluluk önünde konuşabilmek, bir takımla birlikte çalışabilmek, müşterilerle iletişim kurabilmek de dikkate alınması gereken önemli etkenler olarak karşımıza çıkıyor.
İlginizi çekebilir: Dışa dönük insanların iletişim becerilerini geliştirebileceği 10 eğlenceli meslek
3- Nasıl bir yaşam tarzı istiyorum?
Neredeyse tüm işler, ilk yıllarda düşük maaşla çok fazla çalışmayı gerektiriyor. Ancak yapacağınız işin ilk yıllarını atlattıktan sonra size nasıl bir yaşam şekli sağlayacağını bilmek çok önemli. Bu noktada elde edeceğiniz maaş, seyahat imkanınız ve bunun gibi diğer etkenleri dikkate almalısınız. Unutmamanız gerekense bu etkenlerin sizin önceliklerinizle uyuşması gerektiği. Yani size kendinizi en iyi hissettirecek koşulları bulmalısınız. Örneğin düşük maaşlı bir sosyal sorumluluk projesinde çalışarak elde edeceğiniz tatmini, yüksek maaşla çalıştığınız başka bir işte bulamayabilirsiniz. Öte yandan günün sonunda dışarıda yemek yemek, hafta sonları seyahate çıkmak gibi planlarınız varsa yüksek gelirli işler sizin için daha iyi olabilir. Bu tamamen sizin keşfetmeniz ve karar vermeniz gereken bir şey.
Öte yandan hepsi için geçerli olmasa da, iş alanları söz konusu olduğunda nerede yaşamak istediğiniz de önem taşıyabiliyor. Bu özellikle de belirli bölgelerde yoğunlaşmış işler için geçerli. Örneğin bir dergide çalışmak istiyorsanız büyük şehirler dışında pek bir seçeneğiniz yok gibi. Ancak hedefiniz bir arkeolog olmaksa çalışma yeriniz muhtemelen sürekli değişecektir.
Sonuç olarak meslek seçimi yapmak ve bu doğrultuda bir kariyer planı hazırlamak yorucu bir süreç olabilir. Ancak bir yol çizmeden önce kendi ihtiyaçlarınıza ve hedeflerinize odaklanıp, etrafınızdaki dünyanın size bunlarla ilgili neler sunabildiğine baktığınız takdirde sizi daha mutlu edecek seçimler yapabilirsiniz.
Bununla ilgili Forbes isimli internet sitesinin de hazırladığı mini bir anket var. Daha çok iş hayatına atılmış bireylere yönelik olan bu ankete verdiğiniz cevapları değerlendirerek şu anki kariyer planınızda doğru yolda olup olmadığınıza, asıl hedeflerinizden ne kadar uzakta ya da onlara ne kadar yakın olduğunuza karar verebilirsiniz:
1- Yaptığım işi bir arkadaşımla değiştirme şansım olsaydı bu kim olurdu? Neden?
2- Yapmayı her zaman merak ettiğim bir şey var mı, varsa ne?
3- Gerekli eğitime ve becerilere sahip olsaydım kesinlikle denemek isteyeceğim şey ne olurdu?
4- Tekrar okula dönme şansım olsa, hangi bölümü seçerdim?
5- Çalışma arkadaşlarım ve sosyal çevrem en çok hangi konuda iyi olduğumu belirtiyor?
6- Şu an yaptığım işin en sevdiğim tarafı ne?
7- Patronum izin verse daha çok yapacağım bir şey var mı, varsa ne?
8- Cumartesi günümü üzerinde çalışarak geçirmek zorunda olduğum bir şey olsa, neyi seçerdim?
9- Emekli olduğumda ne ile ünlü olmak istiyorum?
Unutmayın ki bu soruları kendinize sorup cevaplarınız doğrultusunda bir kariyer planı yapmak sizin elinizde. Önceliklerinizi belirleyip kendinize bunların rehberliğinde bir yol çizerek, yaptığınız işten daha fazla haz alabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Ünlülerin ünlü olmadan önceki şaşırtıcı meslekleri
Kaynak:
brazen.com
forbes.com