Uzmanlar, sağlıklı beslenmenin ve düzenli olarak egzersiz yapmanın fiziksel sağlık için önemini uzun bir süredir vurguluyor. Bu iki aktivite, bedene güç kazandırdığı gibi fiziksel zindeliği de yükseltiyor. Her ne kadar fiziksel sağlık güçlü olsa da günlük hayat akışından kopmamak için zihin sağlığın da düşünülmesi gerekiyor. Vücudumuzdaki bir diğer önemli kas olarak değerlendirebileceğimiz zihnimiz için de bazı adımlar atmamız kritik bir rol oynuyor. Alışılagelmiş egzersiz anlayışı bedenimizi zinde tutarken mental fitness da zihnimizi geliştiriyor. Bu yazımızda, beyni forma sokmaya yardımcı olan ve zihnin güçlenmesini sağlayan mental fitnessı sizler için kaleme aldık.
Mental fitness nedir?
Pek çok insan, beden sağlıkları için yoga, fitness ve dans gibi çeşitli egzersiz türlerini uyguluyor. Bu pratikler, kilo kaybını ve kas yapılandırmasını desteklediği gibi beynin oksijen taşıma kapasitesini de artırıyor. Aynı zamanda, mutluluk yaratan endorfin, dopamin ve serotonin hormonlarının salgısı da bu pratikler sayesinde artıyor. Her ne kadar fiziksel aktiviteler beyin sağlığına katkı sağlasa da zihni güçlendirmek için mental fitnesstan da destek almak gerekiyor.
Mental fitness, vücut için uygulanan fitness pratiğine benziyor. Fiziksel fitness beyin sağlığını doğrudan kapsamazken mental fitness beyin ve zihin gelişimine odaklanıyor. Zihinsel sağlığı ve esnekliği korumak için yapılan uygulamalar bütününe kısaca mental fitness deniyor. Bu pratik sayesinde zihni esnek, güçlü ve sağlıklı tutmaya yönelik bir süreç başlatılıyor.
Bu pratiğin ana amacı zihinsel dayanıklılığı, konsantrasyonu, duygusal dengeyi ve genel bilişsel işlevi geliştirmek. Ayrıca, bu pratik aracılığıyla stres seviyesi azaltılabiliyor ve zihinsel rahatlama açığa çıkıyor. Bunlarla birlikte, fiziksel sağlık ile zihinsel sağlık arasındaki bağlantıdan ötürü mental fitnessın fiziksel sağlığa da katkı sağladığını söyleyebiliriz. Bu pratik sayesinde uyku kalitesi artırıyor ve fiziksel enerji seviyesi yükselişe geçiyor. Yaratıcı düşünmeyi de teşvik eden bu aktivite, yenilikçi çözümlerin bulunmasını da kolaylaştırıyor.
Mental fitness nasıl yapılır?
Mental fitness birçok yarar sunduğu için sağlık profesyonelleri tarafından öneriliyor. Şimdi, bu pratiği gerçekleştirebilmeniz adına yapabileceğiniz basit egzersizlerden bahsetmek istiyoruz.
Oyun oynayın
Video oyunlarından kutu oyunlarına kadar pek çok oyun, analitik zekanın kullanımına ve gelişimine hitap ediyor. Analitik zeka kavramı ise doğrudan beyinle bağlantılı olduğu için oyun oynayarak mental fitness yapılabiliyor. Bu pratik için bulmaca veya sudoku çözebilirsiniz. Ayrıca, kağıt ve Scrabble gibi kelime oyunları da oynayabilirsiniz. Bu noktada, zihin sağlığını en çok geliştirebilecek oyunların strateji, bilgi ve muhakeme tabanlı olduğunu belirtmek istiyoruz. Bu durumu göz önünde bulundurarak oyun seçimi yapabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Zekanızı geliştirmenin bilimsel olarak kanıtlanmış yolları
Kitap okuyun
İnsan beyni, bir kitabın sayfalarındaki her sözcüğü tek tek anlamlandırıyor. Bu sayede, kitap okumak pasif bir aktivite olmaktan uzaklaşıyor ve başta hayal gücü olmak üzere pek çok noktayı güçlendiriyor. Bu aktivite esnasında kitaptaki karakterler, yerler ve sahneler görselleştirildiği için zihne direkt olarak ulaşılıyor. Ayrıca, bu aktivite sayesinde zihnin içindeki sesler de azaltılarak konsantrasyon becerisi iyileştiriliyor.
Pozitif düşünün
Pozitif bir düşünce dünyası yaratmak da zihin sağlığını iyileştiren aktiviteler arasında bulunuyor. Her zaman olumlu düşünmek kolay olmasa da kendinizi bunu yapmak için motive edebilirsiniz. İlk olarak, kendinizle olumlu bir dil kullanarak iletişim kurmaya başlamalısınız. Benliğinize yargılayıcı ve suçlayıcı bir şekilde yaklaşmak yerine şefkatli bir tavır sergilemeye özen göstermelisiniz. Bu noktada, kimsenin mükemmel olmadığını ve herkesin hatalar yaptığını kendinize hatırlatabilirsiniz.
Farkındalığınızı yükseltin
Günlük hayatınızda herhangi bir şey yaparken anda kalamıyor olabilirsiniz. Anda kalamamak zihin sağlığına iyi gelmediği için bu durumu farkındalığınızı yükselterek çözebilirsiniz. Farkındalığınızı yükseltmek için de her gün 10-15 dakika meditasyon yapabilirsiniz. Meditasyona ek olarak, günlük aktivitelerinizi bilinçli bir şekilde yapmaya özen gösterebilirsiniz. Örneğin, yemek yerken ağzınıza attığınız her lokmanın tadını almaya veya evden dışarı çıktığınız zaman aldığınız ilk nefesi farkındalıkla hissetmeye çalışabilirsiniz. Bu tarz aktiviteler sayesinde zihinsel berraklığınızı artırırken hem stresinizi azaltabilirsiniz hem de anda kalabilirsiniz.
Yukarıda bahsettiğimiz aktiviteleri bir rutin haline getirirseniz mental fitnessı yaşam stilinize entegre edebilirsiniz. Bu entegrasyon sayesinde de hem beyninizi hem de bedeninizi dinamik tutabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Beyin gelişimini artırdığı bilimsel olarak kanıtlanmış 7 alışkanlık