X

Bir arada olduğunuz kadınlarla senkron bir regl dönemine mi sahipsiniz?

İş arkadaşınız, kız kardeşiniz, yakın arkadaşınız ve ev arkadaşınız gibi sürekli yanınızda bulunan herhangi bir kadınla aynı vakitte regl mi oluyorsunuz? Eğer bu soruya olumlu bir şekilde cevap veriyorsanız menstrüel senkronizasyon olarak tanımlanan durumun gerçek mi efsane mi olduğunu öğrenme vaktiniz gelmiş demektir. Bu yazımızda, menstrüel senkronizasyonun ne olduğunu ve bu kavrama dayanan araştırmaları sizler için kaleme aldık.

Menstrüel senkronizasyon nedir?

Aynı evde yaşayan, aynı ofiste çalışan ya da aynı yurtta kalan kadınların regl döngülerinin senkronize olduğu iddia ediliyor ve bu iddia da kısaca menstrüel senkronizasyon olarak tanımlanıyor. Menstrüel senkronizasyona göre, sık sık bir araya gelen kadınların regl dönemleri bir süre sonra benzer zamanlarda başlıyor. Menstrüel senkronizasyon, temelde ev arkadaşlarını, iş arkadaşlarını, eşcinsel çiftleri, yakın arkadaşları ve beraber yaşayan aile bireylerini baz alıyor.

Martha McClintock’un menstrüel senkronizasyon üzerine yürüttüğü klinik araştırma

Şimdi gelelim menstrüel senkronizasyon kavramının nasıl ortaya atıldığına. Bu kavram, 1971’de Amerikan psikolog Martha K. McClintock tarafından öne sürüldü. McClintock, 17-22 yaşları arasında olan ve aynı yurt binasında kalan 135 tane üniversite öğrencisi ile çalıştı. Bu çalışma esnasında katılımcıların son ve sondan iki önceki regl günlerini belirtmeleri istendi. Altı ay süren çalışmanın sonuçlarına göre, aralarında yakın bir ilişki bulunan kadınların regl dönemleri 3-7 gün ara ile başlıyor. Ayrıca, bu çalışma yakın ilişkisi olmayan kadınların dönemleri arasında 15 gün olduğunu vurguluyor.

McClintock etkisi olarak bilinen bu çalışma beraber yaşayan, çalışan veya sürekli bir arada bulunan kadınların regl dönemlerinin benzer vakitlere denk geldiğini belirtse de farklı bilim insanları bunun doğru olmadığını öne sürdü. Bu bilim insanları, McClintock’un yürüttüğü araştırmada kullanılan yöntemlerin hatalı olduğunu ve bu nedenle sonuçların da mantıklı olmadığını ifade ettiler.

McClintock’u araştırmasından sonra yürütülen çalışmalar

1990’larda McClintock etkisinin gerçek olmadığını gözler önüne seren araştırmalar yürütüldü. Örneğin, 1993’te yapılmış bir araştırma kapsamında 29 eşcinsel çiftin regl dönemleri incelendi ve bu kadınların senkronizasyon yaşamadığı kanıtlandı. 1995’te yürütülmüş bir çalışma ise yakın kadın arkadaşların döngülerini baz alarak bu kadınların benzer vakitlerde regl olmadığını ifade etti.

Clue isimli regl takibi aplikasyonu da 2017’de Oxford Üniversitesi ile menstrüel senkronizasyon üzerine bir araştırma yürüttü. Bu araştırma kapsamında 360 çift kadın regl döngülerini bu uygulama üzerinden takip etti. Araştırmanın sonuçları, bu çiftlerden 273 tanesinin benzer regl döngülerinden ziyade zaman açısından giderek birbirinden uzaklaşan döngüler yaşadığını kanıtladı. Yukarıdaki çalışmalarla birlikte, bu araştırma da menstrüel senkronizasyon fenomeninin var olmadığını vurguluyor.

Neden regl dönemlerinin senkronize olduğuna inanılıyor?

Her ne kadar McClintock etkisine karşı çıkan pek çok araştırma olsa da günümüzde hala birçok kadın yakın ilişki içinde olduğu kadınlarla benzer zamanlarda regl olduğunu düşünüyor. Bu düşünce ise stres, uyku ve kilo gibi adet döngüsünü etkileyebilen faktörlere dayanıyor. Bir başka deyişle, birbiriyle yakın olan kadınlar aynı faktörlerden etkilendiği zaman döngülerinin aynı vakte denk gelme ihtimali artıyor. Her ne kadar bazı kadınlar benzer vakitlerde regl olsa da bu durumun tamamen tesadüf olduğunu belirtmek istiyoruz.

Doğum kontrol haplarının, kronik hastalıkların ve egzersizin de regl dönemini değiştirebileceğini bilmenizde fayda var. Doğum kontrol hapları, vücuttaki progesteron ve östrojen seviyelerini değiştirerek regl olacağınız zamanı kontrol ediyor. Çeşitli sağlık sorunları ve yoğun bir antrenman programı da regl dönemini düzensizleştirebiliyor. Bu düzensizlik sonucunda da yakınınızda bulunan kadınlarla benzer vakitlerde regl olabilirsiniz. Kısacası, bazı faktörler sonucunda menstrüel senkronizasyon olarak tanımlanan durumla tesadüfi bir şekilde karşılaşma ihtimaliniz bulunuyor.

İlginizi çekebilir: Hayalet regl nedir ve neden yaşanır?

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale