Birçok kadın için menstruasyon (regl) dönemi ve bazen de öncesindeki günler, yaşanan sancı, kramp veya keskin tarzda ağrılar ve gerginlik hissinden dolayı, kabus gibi geçebiliyor. Bu rahatsızlığa sebep olabilecek altta yatan başka bir sorunun olmadığı tabloya “Primer Dismenore” adı verilmektedir. Primer dismenore genç kadın popülasyon arasında en yaygın jinekolojik sorun olarak başı çekmektedir.
Hormon seviyelerinin her ay değiştiği ve vücutta birçok değişikliğin yaşandığı bu süreçte, birçok kadının yaşam kalitesinde düşüş meydana gelmektedir. Fiziksel ağrı, uyku bozuklukları, konsantrasyon eksikliği, olumsuz duygular hissetme, sosyal ilişkilerin bozulması, çalışma kapasitesinin düşüşü gibi birçok sorun, yaşam kalitesinin düşüşüne sebep olmaktadır.
Primer dismenore olan kadınlar arasında yaşam kalitesini geliştirmek için kapsamlı bir terapiye ihtiyaç duyulmasına rağmen, geleneksel tedavi yaklaşımları, ağrı kesiciler (steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar) ve hormonal kontraseptifler (doğum kontrol hapları) ile sınırlı kalmaktadır. Bu ilaçlar çoğu kadında etki göstermekle birlikte yaklaşık %20’lik bir popülasyonda ağrı ve semptomlar açısından etki bile göstermemektedir.
Tedavi için uygulanan ağrı kesiciler, mide ve bağırsak sistemindeki olumsuz yan etkileri nedeniyle, hormonal ilaçlar ise toplar damarlarda tıkanma (venöz tromboz), kalp krizi ve inme gibi risklerinin olması sebebiyle bazen kadınlar için uygun tercih olmayabiliyor. Ayrıca primer dismenore için, geleneksel farmakolojik tedaviler, yaşam kalitesini artırmaya yönelik değildir. İlaçların potansiyel olumsuz etkileri, bireysel tercihler ve bazı kişilerde etkili olmaması nedeniyle, ilaç tedavisi tüm kadınlar için makul bir seçenek değildir. Peki kadınlar ne yapabilir?
Benim ve birçok bilimsel yayının önerisi yoga. Yoga, dolaşım sisteminin düzenlenmesi, otonom sinir sisteminin koordinasyonunu sağlaması, mutlu ve huzurlu hissettiren endorfin hormonları salınımı artırması, iltihabı (inflamasyonu) azaltması ve olumsuz yan etkileri olmaması nedeniyle günümüzde en gözde alternatif yaklaşımlardan biridir. Fiziksel iyilik hali sağlamasının yanında, duygusal ve zihinsel anlamada da iyilik hali yaşatmaktadır.
Bu dönemde yapılan yoga çalışmalarından sonra fiziksel ağrıda azalma, uyku kalitesinde artış, konsantrasyon artışı, olumsuz duygularda azalma, sosyal ilişkilerde iyileşme, çalışma kapasitesinde artış ve genel yaşam kalitesini etkileyen parametrelerde artış, bilimsel yayınlarda istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.
Eğer sen de regl dönemlerinde, bu süreci daha rahat ve kaliteli yaşamak istiyorsan yogayı deneyebilirsin. Denemek isteyenler aşağıda, regl dönemi ve öncesinde rahatsızlık hissettiği zaman diliminde yapabileceği yarım saatlik bir yoga dersi bulabilir. Ayrıca tüm soruların için bana doctor.yoga Instagram adresimden ulaşabilirsin. Sevgilerimle
https://www.youtube.com/watch?v=silYfSxni1M&t=184sİlginizi çekebilir: Uyku bozukluklarına yeni ve ilaçsız bir yaklaşım: Düzenli yoga Uyku bozukluklarına yeni ve ilaçsız bir yaklaşım: Düzenli yoga