Memnuniyet yogası “Santosha” ve bir meditasyon deneyimi
Yoganın sadece belli bir duruş demek olmadığı, fiziksel ve zihinsel bir meditasyon bütünü olduğu hakkında çokça yazılıp çizildi. Yine de okuduklarımızın çoğu nefes egzersizlerinden öteye gitmediğinden, siz Uplifers okurları için yoganın başka bir yönünden bahsetmek istedik: Tüm hayatımıza sirayet edecek tatmin ve kendimizden memnun olma hali, yani Santosha…
Sözcük karşılığı olarak “memnuniyet, tatmin” anlamına gelen Santosha, Hindu felsefesine ait kavramlardan biri. Patanjali’nin yazılarını temel alan Sekiz Basamaklı Yoga (Ashtanga Yoga)’nın ikinci basamağı olan Niyama, saf/arı olma, memnun olma, ateşli çaba, kendini eğitme, mutlak varlığı algılama adımlarına ayrılıyor. İşte burada bahsedilen ikinci adım Santosha.
Memnuniyet demişken bir parantez açmakta fayda var; Santosha, boyun eğmek ya da elimizdeki her neyse onunla yetinmek demek değil. Hayatın geneline yayılan bir huzur ve tatmin hali, etrafımızdakileri ve kendimizi her haliyle kabullenmek ve her durumdan en iyi sonucu çıkarabilmek anlamına geliyor…
Peki Santosha’yı nasıl deneyimleyebiliriz?
Bunun için dünyaca ünlü yoga eğitmeni Stephanie Snyder bize kısa bir meditasyon öneriyor:
- Bir sandalyeye oturun. Ayağınızın altındaki yeri hissedin ve Dünya ile bağlantı kurduğunuzu düşünün. Böylece hem bu gezegene ait hisseder, hem de “bu anda, burada” kalabilirsiniz. Şimdi gözlerimizi kapatıp, aklımızın iplerini yavaşça salma zamanı.
- Eğitmenlerinizin ve onlardan önceki nesillerin kutsamalarını hissedin. Onların da bu yollardan geçtiğini, bu deneyimi onlarla paylaştığınızı düşünün.
- Sizde kafa karışıklığı ya da olumsuz duygu uyandıran bir anıyı düşünün. Odaklanmanız gereken olayın kendisi değil, o anda hissettiğiniz duygunun vücudunuzdaki kaynağı. Anıyı düşünürken duygularınızı takip edin; iç sıkıntısını nerede hissediyorsunuz, sinirden yanaklarınız kızarıyor mu, vücudunuz rahatlama hissiyle karıncalanıyor mu… Bu negatif duyguların vücudunuzda dolaşmasını, bir tiyatro sahnesine bakar gibi uzaktan izlediğinizi ve olayın öznesi olmadığınızı düşünmeye çalışın.
- Fiziksel gerginlik hissettiğiniz sırada nefes alışverişinize de dikkat edin.
- En başa temel kaynağınıza dönün: Dünya, gezegene aitlik, ondan destek almak vb.
- Sandalyede otururken vücudunuzun doğal fiziksel tepkilerine karşı hoşgörülü olun: Esneyin, yerinizde kımıldanın, iç çekin… Vücudun bu şekilde gerginlik attığını unutmayın.
- Negatif duyguları üzerinizden atmaya yönelik niyetinizi dile getirin. Bu duyguların kaynağı olan olaya arkanızı dönmeye, onu unutmaya kararlı olun.
- Om Shanti gibi dingin bir müzikle iyileşme sürecini tamamlayın.
Bu deneyimin amacı, fiziksel ve ruhsal olarak rahatsız bir pozisyonda memnuniyetsizlik duygusu yaşamamak için kendimizi eğitmek. Bir diğer deyişle, duygusal gelişimimiz için rahatsızlığa karşı tolerans geliştirmek… Bizce, işe yarayıp yaramadığını görmeye değer.
İlginizi çekebilir: Meditasyon varyasyonları ve gong ile ses banyosu Uplifers deneyimi
Kaynaklar:
YogaJournal
TheYogaTutor
YogaTürkiye