X

Melisa Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

İster bahçenizde isterseniz de evinizde sade bir süs bitkisi istiyorsanız, melisa çiçeğine şans verebilirsiniz. Limona benzer taze narenciye kokusu olan melisa çiçeğinin beyaz veya açık sarı renkli çiçekleri ile hem bahçenizi hem de evinizi renklendirebilirsiniz.

Kelebek ve arı gibi tozlayıcı böcekleri çeken ve kötü böcekleri uzaklaştıran melisa çiçeği, bahçedeki neredeyse tüm sebzeler açısından faydalıdır. Melisa çiçeği aynı zamanda yiyeceklerde ve içeceklerde kullanılabildiğinden dolayı bahçeniz için olduğu kadar sizin için de faydalı olacaktır.

Melisa çiçeğine dair merak ettiklerinizi ve melisa çiçeği bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Melisa Çiçeği Nedir?

Melisa çiçeği, anavatanı Avrupa olan bir bitkidir. Buruşuk ve oval şekilli yapraklara sahip olan melisa çiçeğinin limona benzer taze bir kokusu vardır. Melisa çiçeği aynı zamanda tıbbi amaçlarla uzun yıllardır kullanılmaktadır. Açık havada hızlı bir şekilde yetişen melisa çiçeği istilacı olabildiği için iç mekanda ve dış mekanda melisa çiçeği yetiştirmek için saksı kullanmayı düşünebilirsiniz. Bitkinin gelişimi dış mekanda daha hızlı olsa da yetişme koşullarına dikkat ettiğinizde iç mekanda da kolayca melisa çiçeği bakabilirsiniz.

Melisa çiçeğinin genel özellikleri ve ihtiyaçları şu şekildedir:

Botanik adı: Melissa officinalis

Türü: Otsu, çok yıllık

Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: 45-60 cm yükseklik, 45-90 cm genişlik

Güneş isteği: Tam, kısmi

Toprak isteği: Drenajı iyi toprak

Toprak pH’ı: Nötr ila asidik

Çiçeklenme dönemi: Yaz

Çiçek rengi: Beyaz, açık sarı

Kökeni: Avrupa

İlginizi çekebilir: Çarkıfelek Çiçeği Bakım Kılavuzu

Melisa Çiçeği Nasıl Bakılır?

Melisa çiçeği, açık havada yetiştirmesi kolay bir bitkidir. Ancak iç mekanda melisa çiçeği bakmak istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Öncelikle evde bakılan melisa çiçeğinin daha fazla güneş ışığına ihtiyacı olacaktır. Aksi halde kök çürümesi gibi sorunlar görülebilmektedir. Bununla birlikte güneş ışığı ve sulama konusunda bazı temel noktalara dikkat ettiğinizde melisa çiçeğine iç mekanda da rahatlıkla bakabilirsiniz.

İç mekanda ve dış mekanda melisa çiçeği bakmak için dikkat etmeniz gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:

Işık ihtiyacı

Melisa çiçeği, tam veya kısmi güneş alan yerlerde yetişen bir bitkidir. Bununla birlikte iklimin sıcak olduğu yerlerde güneş ışığının yoğun olması halinde bitki zarar görebileceği için melisa çiçeğine özellikle öğleden sonra gölge sağlayabilirsiniz.

Su ihtiyacı

Melisa çiçeği, nemli ancak ıslak olmayan toprak ister. Melisa çiçeği kuraklığa dayanıklı bir bitki olsa da susuzluğa biberiye ve lavanta gibi bitkiler kadar dayanıklı değildir. Bu nedenle bitkinizi çok kurumasına izin vermeden toprağın 3-5 cm’lik kısmı kuruduğunda sulamalısınız. Ayrıca sıcak yaz günlerinde nemin korunmasına yardımcı olmak için toprakta bol miktarda organik madde olduğundan emin olmalısınız. Melisa çiçeği en çok yetişirken suya ihtiyaç duyduğu için kökü sağlamlaştıktan sonra genelde haftada bir sulama yeterli olmaktadır.

Toprak ihtiyacı

Melisa çiçeği hafif kumlu ve drenajı iyi toprak sever. Saksı toprağı genelde melisa bitkisi için uygun olmakla birlikte karışımın yoğun olduğunu veya sulamalar arasında çok ıslak kaldığını fark ederseniz kum ve kaktüs toprağı gibi malzemeler kullanabilirsiniz. Ayrıca toprağın pH’ının 6,7 ila 7,3 arasında olmasına dikkat etmelisiniz. Saksı seçerken ise toprağın su tutmaması ve bitkide kök çürümesi olmaması için drenaj deliği bol bir saksı tercih ettiğinizden emin olmalısınız. Saksının gözenekli malzemeden yapılmış olması, topraktaki fazla nemi çekmeye yardımcı olacağı için kil veya toprak saksılar kullanabilirsiniz.

Sıcaklık ve nem ihtiyacı

Melisa bitkisi iç mekan sıcaklığı konusunda fazla seçici değildir. Bu nedenle bitkinizi klima veya ısıtıcı yanında veya rüzgar alan bir yerde tutmamanız yeterli olacaktır. Melisa çiçeği nem konusunda da seçici olmadığı için bitkinizin yeteri kadar nem alması için nemlendirici cihaz kullanmanıza gerek olmayacaktır.

Gübre ihtiyacı

Melisa çiçeği genelde toprakta bulunan besinden daha fazlasını almaya ihtiyaç duymaz. Ancak bitkinin büyümesini teşvik etmek için birkaç haftada bir sıvı gübre kullanabilirsiniz. Bununla birlikte yetiştirdiğiniz melisa çiçeğini yemek veya içmek için tüketecekseniz, gübreleme yapmamanız daha iyi olacaktır.

İlginizi çekebilir: Hosta Çiçeği Bakımı

Melisa Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Melisa çiçeği, tohumlarını saçarak kendi kendine çoğalabilen bir bitkidir. Bu nedenle istilacı olarak kabul edilir. Bununla birlikte iç mekanda yetiştirilen çiçeklerin genelde tohum saçtığı görülmemektedir. Bu nedenle bitkiniz güçsüzleşmiş gibi görünüyorsa çoğaltmaya uğraşmak yerine üreticilerden melisa çiçeği fidesi satın alarak baştan yetiştirmeye başlayabilirsiniz.

Melisa Çiçeği Tohumdan Nasıl Yetiştirilir?

Melisa çiçeği tohumlarının çimlenmesi ve büyümesi için bol güneş ışığı gerekir. Bu nedenle tohumdan melisa çiçeği yetiştirecekseniz, toprağa ektiğiniz tohumların üzerini hafifçe kapatmalısınız. Ayrıca saksıyı bol ışığa maruz bırakmalı ve toprağı kurumayacağı kadar sulamalısınız. Fideler kolayca tutulur hale geldiğinde bitkilerinizi daha büyük bir saksıya nakledebilirsiniz.

Melisa Çiçeği Nasıl Hasat Edilir?

Melisa çiçeğini yiyeceklerde ve içeceklerde kullanmak için sabahın erken saatlerini tercih edebilirsiniz. Melisayı balık ve kuzu eti hazırladığınızda sosların içerisinde kullanabilirsiniz. Veya mide rahatsızlığınız varsa midenizi rahatlatmak için demleyerek tüketebilirsiniz. Topladığınız melisaları serin ve karanlık bir yerde kurumaları için sapları baş aşağı bakacak şekilde asabilirsiniz.

Melisa yapraklarını kurutucuda da kurutabilirsiniz. Ancak makine kullandığınızda yaprakların lezzetinde kayıplar olabileceği için bitkiyi doğal yollarla kurutmanız daha iyi olabilir. Kuruttuğunuz yaprakları altı aya kadar hava almayan bir kapta saklayabilirsiniz.

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale