Meditasyonla ilgili bildiğiniz her şeyi unutun
Meditasyon deyince birçok insanın aklına bir köşede mumlar yakarak düşüncesiz kalmaya çalışan insanlar geliyor. Bundan yıllar önce ilk başladığımda ben de böyle düşünüyordum, çünkü böyle anlatılıyordu.
Meditasyonun ne olduğunu anladığımda hayatımdaki her aktiviteyi bir meditasyona dönüştürebileceğimi fark ettim. Bu sadece toplam yaşam kalitemi arttırmadı, aynı zamanda yaptığım aktiviteyi de çok daha keyifli bir hale getirdi.
Meditasyon nedir?
Meditasyon, en basit tanımıyla beynimize giren mesaj sayısını azaltarak beynin rahatlamasını sağlamak demek. Beynimiz her gün binlerce mesaja maruz kalıyor. Gözlerimiz ve kulaklarımız sürekli çalışan ve biz farkında olsak da olmasak da içinde bulunduğumuz ortama ait tüm bilgileri alıp işlenmesi için beynimize gönderen araçlar. Reklam afişleri, televizyonun sesi, trafiğin gürültüsü, internet reklamları… her şeyi ama her şeyi bir sünger gibi beynimize emiyoruz.
Böyle olunca, eve geldiğimizde hiçbir şey yapmaya enerjimiz kalmıyor. Beynimizi tüm gün full kapasite çalıştırmış oluyoruz. 24 saati 7-8 saatte yaşıyoruz desem doğru olur bence. Üstelik, uyumak da beyninizi dinlendirmiyor çünkü beden uykuya geçince beyin gün içinde topladığı bilgileri arşivlemeye başlıyor. Anlayacağınız meditasyon yapmadığımızda beynimizi dinlendirdiğimiz tek bir dakika bile olmuyor.
Bunu değiştirmek sandığınız kadar zor değil. Gün içinde 2-3 saatte bir kendinize 5’er dakikalık zaman dilimleri yaratarak gün içinde beyninizi dinlendirmeniz mümkün. Üstelik düzenli yaptığınızda işten eve geldiğinizde kendiniz için bir şeyler yapacak enerjiyi korumuş olursunuz. Bunun için sessiz bir ortam bulmanıza da gerek yok. Yedi sene büyük kurumsal firmalarda çalışmış biri olarak böyle bir ortam bulmanın çok zor olduğunu biliyorum.
Meditasyonu günlük hayatınıza dahil etmeniz mümkün
Gün içinde sık yaptığınız herhangi bir aktivite seçin. Mesela kahve içmeyi ele alalım. Sanıyorum herkesin en sık yaptığı şey bu olabilir.
Meditasyonun belirli bir an içinde beynimize giren mesaj sayısını azaltmak olduğunu hatırlayın. Şimdi, bardağınızı elinizle kavrayın ve tüm konsantrasyonunuzu bardağa vererek olabildiğince yavaş bardağı masadan kaldırın. Çok çok yavaş yapın bunu. Tüm odağınız bardakta olsun. Bunu ne kadar yavaş yaparsanız yaşadığınız deneyim o kadar derin olur. Bunu bir kaç kez tekrarlayın. Belirli bir süre sonra aklınıza düşünceler gelebilir. Gelsin bu çok normal. Onları da gözlemleyin. Düşünceye kapılıp gittiğinizi fark ederseniz nefes alın ve bakışlarınızı tekrar bardağa odaklayın.
Daha ilk seferinde bile enerjinizin yükseldiğini hissetmiş olmalısınız. Hissetmediyseniz bile belirli bir tekrardan sonra bunun ne kadar mucizevi bir deneyim olduğuna inanamayacaksınız. Beyniniz bir anda azalan mesaj sayısı ile rahatlar ve siz enerjinizin yükseldiğini hissedersiniz.
Bu gözünüz açık yaşadığınız bir meditasyon deneyimiydi.
Gözünüzü kapatarak da meditasyon yapabilirsiniz. Gözü açık ve kapalı meditasyon yapmak birbirinden farklı iki deneyim. O yüzden basitçe bunu da anlatmak istiyorum.
Kendinizi rahat hissedeceğiniz bir pozisyonda oturun veya uzanın. Gözlerinizi kapatın ve etraftaki sesleri dinleyin. Belirli bir süre sonra aklınıza düşünceler gelebilir. Gelsin bu çok normal. Onları da gözlemleyin. Düşünceye kapılıp gittiğinizi fark ederseniz nefes alın ve tekrar seslere odaklanın. Pencerenizin ardında akan trafiğin sesi, komşunun ayak sesleri, odanın sessizliğinin sesi, saatin tik-takları… Duyabileceğiniz en ufak sesi bile duymaya çalışın. Karıncanın sesini duymaya çalışın. Bir anda duyma yeteneğinizin çok artacağına tanık olacaksınız. Şimdi dikkatinizi nefesinize verin. Meditasyonun belirli bir an içinde beynimize giren mesaj sayısını azaltmak olduğunu hatırlayın. Tüm dikkatiniz nefesinizde olsun. Nefesinizi kontrol etmeye çalışmayın. Sadece nasılsa öyle olduğunu gözlemleyin. Bu an içinde ne kadar uzun kalırsanız enerjinizin o kadar yükseldiğini gözlemleyecek ve çok rahatlayacaksınız.
İşte meditasyonla ilgili bilmeniz gereken her şey bu. Teknik bu kadar basit. Her egzersiz gibi meditasyon da pratik yaptıkça kalitesi artan bir deneyimdir. Meditasyona ne kadar sık zaman ayırırsanız yaşadığınız deneyim o kadar muhteşem olur.
İlgili yazı: İçinizi rahatlatacak hızlı mantra ve pratik nefes egzersizi