Meditasyona başlamanızı sağlayacak, bilimsel olarak kanıtlanmış nedenler
İster uzun süredir meditasyonla uğraşalım, istersek de yeni başlıyor olalım; hepimizin meditasyon yapmak için belli bazı nedenleri var. Yaptığımız meditasyonun sonucu olarak da yaptığımız işlere daha rahat odaklanabildiğimizi ya da stresimizin azaldığını ve bunun gibi birçok etkiyi hissetmeye başlıyoruz. Fakat aslında meditasyonun düşündüğümüzden çok daha fazla faydası var. Yakın zamanda yapılan bir araştırma meditasyonun hem fiziksel, hem de zihinsel sağlığımızı şaşırtıcı şekilde geliştirdiğini ortaya koydu. Buna göre; bilinen etkilerinin yanı sıra hafızayı geliştiren, mutluluğu arttıran, daha şefkatli olmamızı sağlayan ve bağışıklık sistemini güçlendiren meditasyon, aynı zamanda bedeni daha dayanıklı hale getiriyor. Meditasyonun faydalarıyla ilgili sayısı giderek artan çalışmalar, aynı zamanda bu faydalı etkinliğin beynin yapısını olumlu yönde değiştirebildiği sonucuna da ulaşmış durumda. Biz de meditasyonun şimdiye kadar kanıtlanmış bilimsel faydalarını araştırdık. Yazının devamında meditasyona başlamak için bilimsel olarak kanıtlanmış nedenleri bulacaksınız:
İlginizi çekebilir: Zor zamanları meditasyonun gücüyle atlatın
Fiziksel sağlığa iyi geliyor
Meditasyon, bağışıklık sistemini güçlendiren, ağrıyı ve vücuttaki iltihabı azaltan bir etkisi vardır. Hangi türünü yaparsanız yapın, meditasyonun bağışıklık sistemine olan etkisini hissedeceksiniz. Bunların dışında kalp-damar sağlığına da iyi geldiği kanıtlanan meditasyon, kalp hastalıkları riskini de azaltıyor.
Mutluluğu arttırıyor
Meditasyon olumlu duyguları arttırarak depresyon, kaygı ve stresi azaltmaya yardımcı oluyor. Özellikle zen ve farkındalık meditasyonları, tai chi ve yoganın stresi azalttığı yapılan araştırmalarca kanıtlanmış durumda. Meditasyonun bu etkilerinden maksimum düzeyde faydalanabilmek için düzenli olarak yapmanız gerekiyor.
İlginizi çekebilir: Depresyonunuzu aerobik ve meditasyonu birlikte uygulayarak aşın
Sosyal hayatı geliştiriyor
Meditasyonun bireysel bir eylem olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak tek başına yapılabiliyor olsa da etkileri bireyselden çok daha fazla. Duygusal zekayı güçlendiren ve başkalarına karşı duyduğunuz şefkati arttıran meditasyon, sosyal ilişkilerinizi de geliştiriyor. Ayrıca empati yeteneğinizi arttırırken çevrenizdeki insanların negatif enerjisinden de daha az etkilenmenizi sağlıyor.
Otokontrolü geliştiriyor
Zaman zaman duygularınızı kontrol etmekte zorlanıyor musunuz? Eğer öyleyse meditasyonun bu etkisinden mutlaka faydalanmalısınız. Duyguları kontrol edememek, çoğu zaman bireyin yaşamının birçok alanını olumsuz etkiler. Duygusal yeme bozukluğu ve farklı bağımlılıklar gibi çeşitli sorunlar yaşamanıza neden olabilir. Meditasyon ise iç gözlem yetinizi geliştirerek, duygularınıza hakim olabilmenizi sağlar ve bu şekilde size daha kontrollü bir iç dünyanın kapılarını açar. Ayrıca yapılan araştırmalar da alkol ve uyuşturucu bağımlılığını atlatmada meditasyonun önemli katkılarının olduğunu ortaya koymaktadır.
Beyni olumlu yönde değiştiriyor
Zekaya olumlu etkisi olduğu bilinen meditasyonun, aynı zamanda beynin duygu kontrolü ve olumlu duyguları yöneten alanlarını da geliştirdiği gözlemlenmiştir. Bunlara ek olarak meditasyon yapan bireylerin beyinlerindeki dikkat ve odaklanma ile ilgili alanların da geliştiği biliniyor.
Üretkenliği ve yaratıcılığı arttırıyor
Hafıza ile birlikte dikkat ve odaklanmayı da arttırarak üretkenliği geliştiren meditasyonla ilgili yapılan çalışmalar, aynı zamanda meditasyon yaparak yaratıcılığı arttırabilmenin de mümkün olduğunu gösteriyor. Marina Abramovic, David Lynch ve Yoko Ono gibi dünyaca ünlü yetenekli ve yaratıcı sanatçıların da meditasyonu hayatlarının bir parçası haline getirdiğini düşünürsek, meditasyonun bu konuda oldukça faydalı olduğunu söyleyebiliriz.
Meditasyona başlamak
Yukarıda yer verdiğimiz faydaların her biri, birçoğumuz için meditasyona başlamak için yeterli nedenleri oluşturuyor. Peki meditasyon yapmaya nasıl başlayacağız? Aslında her yeni alışkanlık gibi meditasyonu da hayatımızın bir parçası haline getirmek şüphesiz biraz zaman alacaktır. Günde 10 dakika ayırarak başlayabileceğiniz meditasyonu, gündelik hayatta uygulayabileceğiniz yeni yerler bularak yaşamınızın farklı alanlarına dahil edebilirsiniz. Unutmamanız gereken en önemli şey, meditasyonda başarısız olmak diye bir durumun söz konusu olmadığı. Meditasyon da, diğer tüm yetiler gibi pratik yapmayı gerektiren ve bu şekilde gelişen bir eylemdir. Bu noktada sonuca ulaşmak kadar, yolculuğun kendisi de önemlidir.
İlginizi çekebilir: Farkındalık meditasyonu ırkçı ön yargıları azaltıyor mu?
Kaynak:
whatmeditationreallyis.com
huffingtonpost.com
psychologytoday.com