Meditasyon yapmaya başlamak isteyenler için 10 adımlık pratik meditasyon rehberi

Meditasyonun gerginliği ve depresyon belirtilerini azaltıcı etkisinden, vücudun enerji seviyesini artırdığından ve bireyin modunda pozitif değişimler yarattığından daha önceki makalelerimizde bahsetmiştik.

meditasyon

Genel olarak tekrar özetleyecek olursak meditasyon ve yoga aktiviteleri kilo vermenize yardımcı olan, insanlarla olan iletişiminizi düzenleyen, depresyon ve gerginlik hissini azaltan, kötü alışkanlıklarınızdan uzaklaşmanıza yardımcı olan, zihninizi geliştiren ve duygularınızı kontrol etmenize yardımcı olan uygulamalar.

Meditasyon sırasında kişi zihninin derinliklerine ulaşarak istemediği düşüncelerden kurtulabilir. Bu düşüncelerden kurtulmak stres seviyesinin azalmasını sağlayarak kişinin farkındalık düzeyinin gelişmesine yardımcı olur.

Meditasyon, hayatta karşımıza çıkan engelleri öğrenme sürecimizin bir parçası olarak görmemize yardımcı olur.

Meditasyon yapmak sanıldığı kadar karmaşık bir süreç olmasa da, izlenmesi gereken bazı adımların tam ve doğru olarak yapılmasını gerektirir.

Uplifers olarak meditasyona başlamak ve hafta sonuna rahatlamış olarak girmek isteyenler için 10 maddelik bir meditasyon rehberi oluşturduk;

1. Rahatlayın

Meditasyon bir çok kişi tarafından olduğundan çok daha karmaşık ve detaylı bir aktiviteymiş gibi görülse de, temelinde rahatlamak ve mümkün olabildiğince rahat hareket etmek var. İşe rahat bir yere oturarak başlayın. Eğer yeterince esnekseniz yere oturarak ya da bir minderin üstünde  bağdaş kurun.

2. Meditasyon yapacağınız yeri belirleyin

Herhangi bir şeyi alışkanlık haline getirmek için uygulayabileceğiniz en basit yöntem, o şeyi ritüel haline getirmektir. Bu nedenle evinizin küçük bir bölümünü meditasyon köşesi olarak tanımlayın ve bu köşeyi mumlar, resimler, küçük heykeller ya da taşlarla dekore edin. Zaman konusunda da mümkün olabildiğince tutarlı olmaya ve günün aynı saatlerini meditasyon rutininiz için ayırmaya dikkat edin.

3. Dik oturun

Otururken omurganızın dik olmasına dikkat edin. Yere oturduğunuzda postürünüzü düzeltemiyorsanız sandalyede ya da koltukta oturmayı tercih edin. Omurganız düz olacak şekilde oturmak dolaşım sisteminizin düzgün çalışması ve nefes kontrolü için oldukça önemli.

4. Küçük adımlarla ilerleyin

10 dakika boyunca meditasyon yapmak zor gibi görünüyorsa, 5 dakika ile başlayın. 1 hafta sonra 1 dakika daha ekleyin ve her hafta meditasyon sürenizi artırın.

5. Kendinize iyi davranın

Meditasyon, kendinizle baş başa kaldığınız ve iç sesinizle iletişime geçtiğiniz bir aktivitedir. Bu nedenle, kendinizle olan ilişkinizde kendinize karşı nazik ve hoşgörülü olun. Kendinizi olduğunuz gibi kabul etmeye çalışın ve kararlarınıza saygı duyun. Gülümsemeyi unutmayın J

6. Bahanelerinizi not edin

Meditasyon, insanın kendisini tanıma sürecidir. Davranışlarınızı gözlemleyin ve meditasyon yapmak için ne gibi bahaneler ürettiğinizi not alın. Günde yalnızca 5-10 dakikanızı alacak bir zaman dilimini neden kendiniz için ayıramadığınız üzerine düşünün.

7. Sizinle beraber meditasyon yapabilecek birini bulun

Sorumluluk bilinci, sizi bahaneler üretmekten alıkoyan en etkili duygudur. Bu nedenle kendinize her gün aynı yerde ve aynı saatte meditasyon yapabileceğiniz bir arkadaş bulun. Hatta mümkünse hiç tanımadığınız ancak sizin gibi meditasyon yapmaya başlamak isteyen biriyle iletişime geçin ve onunla birlikte hareket etmeye çalışın.

8. Bol pratik yapın

Hayatımızın her alanında olduğu gibi meditasyon konusunda da ne kadar fazla pratik yaparsanız o kadar çabuk ve etkili öğrenme sağlayabilirsiniz. Bu nedenle zihninizi meditasyon sonrasında yaşayacağınız rahatlığa odaklayarak mümkün olabildiğince egzersiz planınıza sadık kalmaya çalışın.

9. Nefesinizi kontrol edin

Nefesinizi kontrol etmek, bilinç düzeyinizi en yüksek seviyeye taşımanıza yardımcı olur. Zihnimiz genelde geçmişte yaptıklarımızı analiz etmekle ya da gelecekle ilgili planlar yapmakla meşguldür. Nefesinize odaklanmak ve yalnızca onu kontrol etmeye çalışmaksa sizi içinden bulunduğunuz ana odaklar.

10. Meditasyon günlüğü tutun

Her meditasyon seansınızın sonunda o gün nelere odaklandığınıza ve size ne gibi getirileri olduğuna dair bir değerlendirme yapın. Bedeninizde ve zihninizde hissettiğiniz değişimleri not edin. İleriki zamanlarda, meditasyon yapmakta zorlandığınız anlarda bu notlara göz atmak, motivasyonunuzu yüksek tutacaktır.

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!