Hiçbirimizin hayatı sükunet ve huzur içinde geçmiyor. Sorumluluklarımız ve yapmamız gerekenlerin listesi uzadıkça, strese kapılmak kaçınılmaz oluyor. İşte böyle durumlarda stresten kurtulmak için yapabileceğiniz en iyi şey, meditasyona başvurmak. Peki ne zaman meditasyon yapmalı? Gün içinde meditasyon için en uygun zaman hangisi?
Uzmanlara göre meditasyon için en uygun zaman, sizin beklentilerinize göre değişiyor. Araştırmalar meditasyonun birçok zihinsel ve fiziksel faydaları olduğunu gösteriyor: Stresi azaltıyor, konsantrasyonu kolaylaştırıyor, uyku kalitesini artırıyor, ağrıları azaltıyor ve tansiyonu düşürüyor. Tüm bu faydalardan yararlanabilmek için günlük olarak meditasyon yapmak gerekiyor. Hemen gözünüz korkmasın, kısa süreli meditasyonlarla da zihninizi ve bedeninizi rahatlatabilirsiniz. Günün farklı saatlerinde yapılan meditasyonun farklı etkilerini keşfederek kendi ihtiyaçlarınıza en uygun olan meditasyon saatini belirleyebilirsiniz. İşte günün farklı saatlerindeki meditasyonun etkileri:
1. Sabah meditasyonu
Sabahları yapılan meditasyon, sizi günün geri kalanına hazırlar. Sabah meditasyonunu kahvaltıdan önce yapabilirsiniz. Eğer başlangıç seviyesindeyseniz veya ev halkını rahatsız etmekten çekiniyorsanız, sadece yavaş ve derin nefes almaya odaklanabilirsiniz.
2. Strese girdiğiniz zaman yapılan meditasyon
Gün içinde kendinizi sıkışmış, bunalmış ve patlamak üzere hissettiğinizde birkaç dakikalığına da olsa meditasyon yapabilirsiniz. Böylelikle zihninizi sakinleştirebilir, kendinizi daha rahatlamış hissedebilir, yapacağınız işin bir sonraki adımlarını daha net bir şekilde düşünebilirsiniz. İlk bakışta “Meditasyon için vaktim yok, yapacak çok işim var” diye düşünebilirsiniz. Ancak meditasyon sayesinde stresinizden arındıkça, sorumluluklarınızı daha kolay yerine getirebilirsiniz.
3. Gün ortasında meditasyon
Gün ortasında meditasyon arası vermenin sayısız faydası var. Her şeyden önce uzun toplantıların ve zorlayıcı görüşmelerin yarattığı stresi azaltmanın en etkili yollarından biri. Öte yandan uzun süredir oturarak çalıştığınız için katılaşan kaslarınızın esnemesine de yardımcı olabilir. Gün başladığından beri devam eden düşünme şeklinize bir ara vererek yaratıcılığınızı ve üretkenliğinizi artırmanızı sağlar. Ayrıca, farkındalığınızı artırmak için harika bir araç.
4. İş çıkışı meditasyon
İş çıkışında meditasyon yapmak, iş ile kalan hayatınız arasındaki sınırı belirlemenin en iyi yollarından biri. Eğer meditasyona yeni başlıyorsanız veya çok fazla vakit ayıramıyorsanız, işten çıkmadan önce birkaç dakika nefesinize odaklanarak da bu faydaları sağlayabilirsiniz. İş saatleri boyunca aklınızdan geçenlerin günün kalanı boyunca zihninizi kurcalamasını istemiyorsanız, bunu deneyebilirsiniz.
5. Yatmadan önce meditasyon
Uykudan hemen önce meditasyon yapmaktan kaçınmak iyi olabilir. Eğer akşam saatlerinde meditasyon yapmak istiyorsanız, en ideali meditasyon ile uyku saati arasında 1 saat bırakmaktır. Sebebi ise, meditasyonun amacı bedeni rahatlatarak uyku haline sokmak değil, bedeni rahatlatarak zihni daha farkında ve uyanık hale getirmek.
Kaynaklar:
Psychology Today
Apartment Therapy