Dışarıda, birbirinden farklı özellikleriyle satın alınabilecek yüzlerce masaj yağı olabilir. Ancak kendi masaj yağınızı yapma fikri, kulağa çok daha heyecan verici geliyor. Üstelik evde masaj yağı yapımı son derece basit. İsterseniz aromaterapi sonuçları alabilmek için masaj yağınızı özel seçtiğiniz yağlardan oluşturabilir, isterseniz de sadece sevdiğiniz kokuları bir araya getirebilirsiniz.
Masaj yağı yapımı için püf noktalar
Öncelikle masaj yağında kullanacağınız yağları iyi seçmeniz gerekiyor. İyi bir yağ, elinizin masaj yaptığınız bölge üzerinde rahatlıkla kaymasını sağlar. Öte yandan kokularını ayrı ayrı çok sevdiğiniz yağların bir araya geldiğinde oluşturduğu kokuyu sevmeyebilirsiniz. Bu yüzden yağları birbirine karıştırmadan önce mutlaka 1-2 damlalık bir deneme yapın.
Aynı zamanda masaj yağınızı yaparken hızlı davranmamanız gerekiyor. Tüm malzemeyi bir araya getirip birden karıştırmak yerine yavaş yavaş ve ara vererek karıştırmalısınız. Bir şişeye koyduğunuz masaj yağınızı asla çalkalamamalısınız; aksi takdirde içindeki yağlar, aromaterapi sonuçları veren organik yapılarını kaybedebilir.
Masaj yağlarını nasıl saklamalısınız?
Yaptığınız masaj yağının oksitlenmemesi için ışıktan ve ısıdan uzak tutmalısınız. Bir cam veya seramik şişede tuttuğunuz masaj yağını, şişede biraz boşluk kalacak şekilde saklamalısınız. Masaj yağlarını saklamak için en iyi materyaller cam ve seramik şişelerdir. Plastik şişeler de kabul edilebilir. Ancak masaj yağınızı metal kutulara asla koymamalısınız.
Masaj yağı tarifleri
Masaj yağı tariflerine geçmeden önce kısaca uçucu ve taşıyıcı yağlardan bahsetmek faydalı olacaktır: Masaj yağı yapımında kullandığımız yağları uçucu ve taşıyıcı yağlar olarak ikiye ayırıyoruz. Badem, ceviz, Hindistan cevizi, üzüm çekirdeği, jojoba, zeytin, susam ve Macadamia fındığı olarak sıralayabileceğimiz bu yağlar, esansiyel –yani uçucu- yağların oksitlenmeden durabilmesini sağlar. Dolayısıyla limon, nane, sandal ağacı, anason, kekik gibi uçucu yağları mutlaka taşıyıcı yağlarla karıştırmak gerekir.
Aşağıda özellikleriyle birlikte yer verdiğimiz uçucu yağları taşıyıcı yağlarla birlikte karıştırarak kendi masaj yağınızı elde edebilirsiniz. Karıştırma işlemini, daha önce de belirttiğimiz gibi yavaşça ve aralıklarla yapmanızda fayda var.
Detoks özelliğe sahip masaj yağı
2-3 damla biberiye yağı: Ağrıyı azaltır, sindirime yardımcı olur, zihni güçlendirir.
8-10 damla atlas sediri yağı: Rahatlatır, hücrelerin yenilenmesini sağlar.
5-6 damla kekik otu yağı: Mikrop, parazit ve mantar oluşumunu engeller.
2-3 damla greyfurt yağı: Hücre yenilenmesini sağlayarak cilt sağlığını destekler.
3-4 damla mazı ağacı yağı: Uyarıcıdır, eklem ve kas ağrılarını azaltır.
Taşıyıcı yağlar: Zeytin, üzüm çekirdeği ve jojoba yağları
Ağrıları azaltmak için kullanılabilecek masaj yağı
2-3 damla bergamot yağı: Doğal bir deodorant ve ateş düşürücüdür, kasları gevşetir.
10-12 damla lavanta yağı: Cilt sağlığını destekler, yaraların iyileşme sürecini hızlandırır.
8-9 damla mür yağı: Rahatlatıcı ve dinlendiricidir.
4-5 damla Roma papatyası yağı: Bedeni ve zihni yatıştırır, ağrı ve iltihabı azaltır, yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
Taşıyıcı yağlar: Üzüm çekirdeği ve jojoba.
Mandarin + Lavender + Valerian + Sandalwood + Chinese Rose
Uykuya yardımcı masaj yağı tarifi
Gece uyumanıza yardımcı olacak bu masaj yağını, yatmadan 10 dakika önce şakaklarınıza, kulak arkalarınıza, bileklerinizin iç tarafına ve ayaklarınızın altına birkaç damla kadar damlatabilirsiniz.
1-2 damla mandalina yağı: Rahatlatır, sindirime yardımcı olur.
12-14 damla lavanta yağı: Doğal bir detoks ürünüdür.
6-7 damla kediotu yağı: Kaygıyı azaltır, tansiyonu düşürür, uyumaya yardımcı olur.
3-4 damla sandal ağacı yağı: Yatıştırıcıdır, iltihabı azaltır.
2-3 damla Japon gülü yağı: Rahatlatır, dinlendirir.
Taşıyıcı yağ: Üzüm çekirdeği yağı.
Tariflerdeki yağları birbirleriyle karıştırdıktan sonra elde ettiğiniz masaj yağınızı cam veya seramik şişede saklamayı unutmayın.
İlginizi çekebilir:
Ayak refleksoloji masajı ile en huzurlu uykuya sahip olun
Selülitle mücadelede yeni trend: Kahve ile masaj deneyimi
Kaynak:
naturallivingideas.com
wellnessmama.com