Bir start-up projesine başlıyorsanız, evinizden çalışıyorsanız veya freelance olarak çalışıyorsanız, motivasyonun kendiliğinden gelmediğini en iyi siz bilirsiniz. Fikirlerinizi harekete geçirecek iş arkadaşlarınız, işlerinizi zamanında bitirip bitirmediğinizi soran bir patronunuz olmaz ve etrafınızda her zaman dikkatinizi dağıtacak bir şey vardır; dışarıya çıkmak isteyen köpeğiniz, asmanız gereken çamaşırlar, vs. Peki bu şartlarda iş motivasyonunuzu nasıl yüksek tutabilirsiniz?
Bu konudaki “Motivasyonunuzu yüksek tutmak için bırakmanız gereken 10 şey” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
39 yaşında koşuya başlayan Heather Stewart, yarı maratonlara çalışırken kazandığı disiplinin motivasyonunu yükseltmek için hayatta çok işine yaradığını söylüyor. Uplifers olarak Stewart’ın yarı maraton tecrübesi sayesinde kazandığı motivasyon önerilerini derledik:
1. Hedef belirleme
Koşuya 6 ay önce başlayan birinin yapması gereken ilk şey, uzun hedefleri koşabilmesini sağlayacak hedefler belirlemek. Koşuya yeni başlayanlar için antrenman planları motivasyonunuzu ilerletmenin en iyi yolu. Mesafe, hız, dinlenme günleri, farklı antrenman çeşitleri size bir yol haritası sunuyor.
Hedef belirlemek işinizde başarılı olmak için de büyük bir motivasyon kaynağı. Hedef belirlediğinizde ve bunları gerçekleştirdiğinizde, hangi yöne ve neden ilerlediğinizi bilir, kendinize temiz bir yol haritası çıkarmış olursunuz. Büyük hedefleri aylık, küçük hedefler haline getirerek gerçekleştirilebilir hale getirebilirsiniz. Böylelikle her gün ufak başarılar elde ederek mutlu sona ulaşabilirsiniz.
Bu konudaki “Hafif tempo koşu ömrü uzatıyor” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
2. Performans ölçümleme
Antrenman için hazırlanan mobil uygulamalar ne kadar koştuğunuzu, ne kadar kalori harcadığınızı kolayca öğrenmenizi sağlıyor. Böylelikle zamanla performansınızı ölçebiliyorsunuz.
İşinizde de haftalık kontroller yaparak nelerin yolunda gidip, nelerin yolunda gitmediğini belirleyebilirsiniz. Böylelikle günlük, haftalık ve aylık sonuçlar elde ederek uzun vadede bir perspektif çıkarabilirsiniz. Böylelikle yolunda gitmeyen şeyler için hiçbir sonuç elde edemeden aylarca uğraşmak yerine kendinize başka hedefler belirleyebilirsiniz.
3. Motive edici müzik
Kimileri müzik olmadan koşamaz. Teknik olarak koşabilir tabii ancak müzik olmadığında nefesine, adımlarına ve diğer dikkat dağıtıcı unsurlara odaklanıp koşu hedefini kaçırma ihtimalleri oldukça yüksek. Bunun yerine motive edici bir müzikle koşmak çok daha işe yarar sonuçlar sağlıyor.
Motive edici bir albüm veya sevdiğiniz bir radyo kanalı, özellikle masa başında olmak istemediğiniz zamanlarda dikkatinizi yoğunlaştırmanız için çok faydalı olabilir. Hangi müziğin sizin için daha uygun olduğunu kendiniz bulmalısınız.
Bu konudaki “Spor motivasyonu için Asics’ten harika playlistler” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
4. Hesap verilebilir olmak
Korku motivasyonun en büyük düşmanıdır. Sizi harekete geçmekten alıkoyar. Korkunun üstesinden gelmenin yollarından biri de başkalarına hesap vermek.
İş hayatınızın her alanında bunu uygulayabilirsiniz. Yapmak istediklerinizi ve hedeflerinizi güvendiğiniz kişilere anlatın. Daha sonra da bu hedeflerin ne kadarını gerçekleştirebildiğiniz konusunda o kişileri bilgilendirin. Ancak negatif kişileri seçmemeye özen gösterin. Eğer hedefiniz motivasyonunuzu artırmak ise negatif bakış açısına sahip kişiler motivasyonunuzu sadece öldürür.
5. Ne olursa olsun adım atın
Her girişimci, günün birinde bir adım atar. Elinde tek bir fikirden başka hiçbir şey yoktur. Kendinizi eleştirerek vakit kaybetmek yerine sadece adım atın. İlk adımı attıktan sonra gerisi zaten gelecektir. Kısa bir süre sonra da bu cesaretinizin meyvelerini toplayabilirsiniz.
Bu konudaki “Tembellikle mücadele etmek için yapmanız gerekenler” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Kaynak:
Addicted2success