Mandala ve çocuklarla yapılabilecek mandala etkinlikleri

Doğu kültürünün yıllar önce kullandığı ve yarar gördüğü bazı konuları Batı sonradan keşfediyor, deneyimliyor. Sonrası malum, arada kaybedilen zamanı kapatmak istercesine bir anda o konu veya konular popüler hale geliyor. Bu durum için en güzel örneklerden biri de son dönemde hemen hemen her kitabevinin çok satanlar bölümünde karşımıza çıkan mandala boyama kitapları…

Peki nedir bu mandala boyama? Kim çiziyor bu mandalaları ve biz boyuyoruz? Bir çocuk yogası eğitmeninin mandala ile nasıl bir bağlantısı olabilir? O halde mandalanın tanımıyla bu ayki yazımıza giriş yapalım.

Mandalalar spirütüelizmi ve kişinin evrendeki yerini öğretmek amacıyla kullanılır.

Mandala; Sankskrit dilinde bir sözcüktür ve bu dilde daire (şifalandıran) ya da merkez karşılığına gelir. Birçok din ve kültürde yer alsa da, özellikle Hinduizm ve Budizm inançları açısından önemlidir. Hinduizm ve Budizm inançlarına göre mandalaların evrenin yapısını simgelediği düşünülmektedir. İçerisinde bulunan desenlerin çoğunlukla dengeli ve harmonize sembollerden oluşması, evrende bireylerin nasıl bağlandığının ve bizlerin sonsuz evrenin bir parçası olduğumuzun anlamı olarak yorumlanır.

Mandala ne için kullanılır?

Mandalalar spirütüelizmi ve kişinin evrendeki yerini öğretmek amacıyla kullanılır. Ortadaki nokta “ben”, çevresindeki şekiller ise benim etrafımdaki evren ve evrenin güçlerini kapsamaktadır. Doğu kültürlerinde insanlara yardım etmek, iyileştirmek ve meditasyon aracı olarak kullanılmaktadır.

Mandala dilek dilemek ve bu dileği simgeleyen mandalayı bir tılsım gibi taşımak için de kullanılabilir. Bunun için dileğinizi, mandalanızın merkezine koyabilir, sonrasında mandala çiziminizi tamamlayabilirsiniz. Bu şekilde enerjinin sabitlendiği ve dileği gerçekleştirmenin kolaylaştırıldığına inanılır.

Mandalanın yararları nelerdir?

Faydalarını yazarken ben bile rahatlamışken, sanırım siz de okurken aynı durumu hissedeceksiniz.

Mandala çalışmaları;

  • Gerilimi, kaygı ve korkuları azaltmaya,
  • Zihin, beden ve ruh bütünlüğünü iyileştirmeye ve rahatlatmaya,
  • Bastırılmış duyguları serbest bırakmaya,
  • Kişinin kendisini rahat bir şekilde ifade etmesine,
  • Yaratıcı düşünce gücünü geliştirmeye,
  • Problem çözme yeteneğinin artmasına yarar sağlar.
Mandala etkinlikleri neden özellikle çocuklar için yararlıdır?
Çocuklar, mandala sayesinde hikayelerini, korkularını veya cesaretlerini sembollerle ve renklerle anlatabilmektedirler.

Boya kalemlerini sevmeyen çocuk pek yoktur herhalde. Mandala çalışmaları, çocukların yaratıcılıklarını geliştiren bir aktivite olmasının yanı sıra, onların kendi iç dünyalarıyla bağlarını arttıran, duygularını serbestçe, hiçbir dış etken etkisinde kalmadan rahatlıkla aktarabilecekleri bir ortam olduğu için aslında özellikle çocuklar için faydalıdır. Çocuklar, mandala sayesinde hikayelerini, korkularını veya cesaretlerini sembollerle ve renklerle anlatabilmektedirler. Grup halinde yapıldığında uyum çalışmalarını da desteklediği gözlemlenmektedir.

Mandala nasıl yapılır?

Merkezdeki bir noktanın çevresine daireler ve/veya diğer şekiller çizilerek ve çoğunlukla dairesel bütünlüğü bozmadan yapılır. Her zaman ortadan başlanır, ortadaki küçük dairelerin etrafına çeşitli şekiller ve desenler eklenerek mandala büyütülür. Mandalalar çok detaylı olabileceği çok basit şekillerden de oluşabilir. Çocuklarınızla başlangıçta basit şekilleri deneyebilirsiniz. Çocuğunuzdan öncelikle basit bir çember çizmesini isteyin. Sonra bu çember içerisinde yaşadığı duygularını farklı renkli boyama kalemleriyle boyamasını isteyebilirsiniz. “Sence öfke kırmızı mı olmalı?” demeyin. Bırakın bu sırada sadece bedeni dinlensin. Ondan yaptığı çalışmayı sizinle paylaşmasını da istemeyin. Bırakın boyama ile birlikte zihni sakinleşsin ve duygularını serbestçe kağıda aktarabilsin.

İnternet ortamında veya baskılı görseller içerisinde bulabileceğiniz hazır mandalaları kullanmak isterseniz renklerin sembolik anlamlarından da yararlanabilirsiniz. Anlamlarına göre aynı rengin farklı tonlarını kullanarak çalışabilirsiniz.

  • Kırmızı: Güç, yüksek enerji ve tutku
  • Pembe: Sevgi ve sezgi
  • Turuncu: Yaratıcılık ve farkındalık
  • Yeşil: Fiziksel iyileşme ve doğa sevgisi
  • Mavi: Duygusal iyileşme, içe dönme ve meditasyon
  • Beyaz: Odaklanmanın arttırılması
  • Siyah: Derin düşünce
Mandalayı sadece kağıt ve boyama kalemleri kullanarak mı yapabiliriz?
Görsel: The Artful Parent

Hayır, hatta yaratılıcılığı daha da arttıracak başka malzemelerle de yapabilirsiniz. Örneğin; bir kasenin tabanını kağıdınıza düzgün bir çember şekli vermek için kullanın. Sonra bu kağıt ve evdeki bakliyatları kullanarak kendi mandalanızı tasarlayabilirsiniz. Fasulye, nohut, mercimek veya mısır… Hangisini kullanmak isterseniz. Makarnalar da farklı şekilleriyle güzel ve eğlenceli olabilir. Veya yine daire şeklinde olan kağıdınıza yine farklı şekillerde olan stickerları tek tek yapıştırarak mandalanızı tamamlayabilirsiniz.

Peki bütün mandala çalışmalarını evde mi yapalım? Doğa bize küsmez mi? Küser. Sahilde midye kabuklarından, yapraklardan, çiçeklerden çeşitli mandalalar yapmak da mümkün elbette ki. Hatta çok da keyifli bir tatil aktivitesi olabilir.

Yukarıda 6 kalemde özetlemeye çalıştığım yararlarına ek olarak eğlenceli bir aktivite olduğu için bir an önce denemenizi tavsiye ederim.

 

Çocuk yogası derslerini deneyimlemek ve dersler konusunda detaylı bilgi edinmek için @minikyogees Instagram ve Facebook hesaplarını takip edebilir, www.minikyogees.com sitesini ziyaret edebilir ve her türlü sorunuz için bana bu kanallardan ulaşabilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir: Dikkatli ve huzurlu çocuklar yetiştirmek için yararlanabileceğiniz meditasyon yöntemleri

Günce Dere Çocuk Yogası Eğitmeni
Çocukların herhangi bir madde olmadan sadece kendi zihin ve bedenleri ile kalabildikleri tek branş Çocuk Yogası'dır. İşte bu nedenle yurt dışında hemen her anaokulunda ... Devam