Makyaj malzemeleri nasıl temizlenir?
Kullandığımız makyaj malzemeleri, stilimizi yansıtmaya ve yaratıcılığımızı ortaya çıkarmaya yardımcı güçlü ve eğlenceli araçlar! Ancak çoğu zaman makyaj malzemelerinin temizliğini ihmal edebiliyoruz. Oysaki makyaj malzemelerinin temizliğini düzenli olarak yapmak yalnızca hijyenik kullanım için değil, aynı zamanda daha sağlıklı bir cilt ve daha etkili makyaj sonuçları için de oldukça önemli. Peki, makyaj malzemelerini nasıl temizleyeceğiz? İşte detaylar…
Makyaj fırçaları nasıl temizlenir?
Far fırçaları, allık fırçaları, eyeliner sürdüğünüz ince uçlu fırçalar… Ne sıklıkla fırçalarınızı temizliyorsunuz? Cilt ve göz sağlığınızı korumak, o sürdüğünüz güzel renklerin iyice ortaya çıkmasını sağlamak için fırçalarınızın temizliğine özen göstermeniz şart. İşte makyaj fırçalarını temizlemenin püf noktaları:
- Bir miktar ılık suyu, bebek şampuanını veya özel fırça temizleme solüsyonunu hazırlayın.
- Fırçalarınızı hafifçe nemlendirin, ancak bunu yaparken kök kısımlarına suyun gelmemesine dikkat edin. Aksi halde fırça sapları gevşeyebilir.
- Şampuanı veya temizleme solüsyonunu avucunuza ya da küçük bir kaba alın ve fırçayı köpürtmeye başlayın.
- Daha sonra avcunuzun içinde dairesel hareketlerle çok hafifçe fırçayı ovalayın ve akan su altında durulayın.
- Temiz bir havluyu serin ve üzerine temizlediğiniz fırçaları yerleştirin.
- İyice kuruduklarından emin olmadan fırçalarınızı yeniden kullanmayın. Nemli kalan fırçalarda bakteri üreyebilir, dikkatli olun.
Makyaj fırçalarınızı temiz ve hijyenik tutmak için haftada bir kez temizlemeye özen gösterin.
Makyaj süngeri temizleme
Fondöten, concealar, kontur ya da likit allıklar… Makyaj fırçalarının yanı sıra en sık kullanılan makyaj malzemelerinden biri de makyaj süngerleri veya beauty blendarlar. Kullandığınız süngerler ne kadar zamandır elinizde? Hiç süngerlerinizin içine baktınız mı? Dilerseniz en eski süngerlerinizden birini feda edin ve kesip içine bakın. Gördüğünüz manzara karşısında hayrete düşebilirsiniz. Evet! Süngerlerinizin içinde küf olabilir. Bunu önlemek için makyaj süngerlerini düzenli temizlemek şart. Peki, nasıl?
- Özel bir makyaj temizleme solüsyonu veya bebek şampuanı ile derin bir kapta ılık su ile karışım hazırlayın.
- Süngerlerinizi köpüren karışımın içerisine alın ve 10-15 dakika kadar bekletin.
- Daha sonra temizliğinden emin olana kadar suyun içerisinde süngerleri hafifçe ovuşturarak temizleyin.
- Temiz su ile durulayın. Eğer hala makyaj kalıntıları süngerin üzerindeyse işlemi tekrar edin ve süngerlerinizden tamamen duru su akana kadar temizlemeye devam edin.
- Hafifçe temiz bir havlu veya mendil yardımıyla süngerlerinizin nemini alın ve kuruması için bir havlu üzerinde bekletin.
Ayrıca son zamanlarda oldukça popüler bir kullanıma sahip olan silikon sünger kılıflarından da kullanabilir, süngerlerinizin kirlenmesini önleyebilirsiniz.
Far paleti & ruj temizliği
Makyajınızı yaptığınız ekipmanları temiz tutmaya çalışırken makyaj malzemelerinin temizliğini ihmal ediyor olabilirsiniz. Oysa ki herhangi bir makyaj ürününü ne ile sürdüğünüz kadar sürdüğünüz ürünün kendisinin temiz olması da çok önemli. Gelelim rujların far paletlerin temizliğine:
- İlk adım sprey şeklinde bir dezenfektan edinin. Bunu hem likit rujlar hem de far paletlerinizi için kullanabilirsiniz.
- Far paletinizin ilk önce kenarlarını, dış çerçevesini dezenfektan yardımıyla temizleyin. Pamuk ya da kulak çubuğu gibi ince yerleri temizlemeye uygun ekipmanlar seçebilirsiniz.
- Daha sonra renkli kısımlara yani farlarınızın üzerine sprey sıkın ve çok hafifçe pamuk veya temiz bir mendil yardımıyla bastırın ve kuruması için bir kenara alın.
- Likit rujların dudağınıza değen kısımları için de aynı uygulamayı yapabilirsiniz. Dezenfektanı sıkın ve temizleyin.
- Mat rujlarınız ya da klasik rujlar içinse bu uygulama etkili olmayabilir. Çünkü, dezenfektanların içerisindeki alkol rujunuzun yapısını bozabilir.
- Bu nedenle eğer rujlarınız kirlendiyse temiz bir bıçak veya ince bir jilet yardımıyla rujunuzun en üst kısmından kesebilirsiniz.
Temizliğin yanı sıra makyaj malzemelerinizin son kullanma tarihlerini de dikkat etmeyi unutmayın. Aksi halde enfeksiyon riski ile karşılaşabilirsiniz. Makyaj malzemelerinin son kullanma tarihleri, makyaj ürünlerinin türüne ve formülasyonuna bağlı olarak değişebilir, ancak genellikle 6-12 ay arasında olabilir.
Göz kalemleri nasıl temizlenir?
Göz kalemlerini nispeten daha sık ve kolay temizliyor olabilirsiniz, eğer sık sık uçlarını açıyorsanız… Ama yine de göz sağlığınızı düşünüyorsanız göz kalemlerinizin ve eyelinerlarınızın temizliğine özen göstermek zorundasınız. Peki, göz kalemleri nasıl temizlenir?
- Bir dezenfektan sprey yardımıyla göz kaleminizi bir pamuk veya temiz mendil ile temizleyin.
- Göz kalemi kalemtıraşı ile göz kaleminizin ucunu açın ve eski uç kısmından kurtulun.
- Ama burada dikkat etmeniz gereken bir şey daha var; o da kalemtıraşın da temiz olmasın.
- Dezenfektan yardımı ile kalemtıraşı da temizleyebilir veya jilet kısmını değiştirebilirsiniz.
Göz kalemlerinin de bir son kullanma tarihi olduğunu unutmayın!
Cımbız, kaş makası, kirpik kıvırıcı
En az makyaj malzemeleri kadar sık kullandığınız ürünler arasında cımbız, kaş makası ve kirpik kıvırıcılar olabilir. Genellikle çelik ve metal malzemelerden üretilen bu bakım ürünlerini paslanmalarına neden olabileceği için su ile yıkamak uygun değil. Kolonyalı pamuk ile veya alkol içeren bir dezenfektan ile kolayca temizleyebilir. Mümkünse her kullanımdan sonra temiz tutmak için bu işlemi uygulayabilirsiniz.
Bonus: Makyaj çantası
Makyaj malzemelerini temizlemek yetmez, tüm bakım ürünlerinizi topladığınız makyaj çantanızın da temiz olması şart. Haftada en az birkaç kez makyaj çantanızı boşaltabilir, içerisindeki kalıntıları silkeledikten sonra temiz bir bez ile içini ve dışını silebilirsiniz. Eğer yıkanmaya uygun bir çanta kullanıyorsanız sabunlu su ile yıkayabilir veya zarar vermeyeceğinden, şeklinin bozulmayacağından eminseniz çamaşır makinesine de atabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: 12 etkili tüyo ile yaz aylarında nasıl makyaj yapılır?