Balkanlar’ın incisi, vizesiz gidilen ülkelerin en popüler destinasyonu, doğal güzellikleri, lezzetli mutfağı ile turistlerin ilgi odağı, güzel ülke: Makedonya! Zengin tarihi ve kültürel mirasıyla her yıl binlerce turisti ağırlayan, Yugoslavya’dan ayrıldıktan sonra Makedon, Arnavut, Türk, Sırp gibi farklı etnik grupları içerisinde barındıran Makedonya, mirasının büyük bir kısmını da bu çeşitliliğe borçlu. Arnavutluk, Sırbistan, Kosova, Bulgaristan ve Yunanistan ile komşu olan Makedonya’nın başkenti ve en popüler şehirlerinden biri Üsküp, hemen ardından ise gölü ile meşhur Ohrid geliyor. Gelin, Makedonya’yı daha yakından keşfedelim.
Makedonya vize istiyor mu?
Güzel haber, hayır! Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Kuzey Makedonya’yı ziyaretlerinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaf. Yani, vize prosedürleri ile uğraşmanıza, ekstra zaman ve çaba harcamanıza gerek yok. Uçak biletinizi aldığınız gibi yola koyulabilirsiniz. İstanbul’dan uçakla yaklaşık 2 saat uzaklıkta olan Makedonya’ya gitmesi de dönmesi de çok kolay. Başkent Üsküp’te bulunan Skopje International Airport’a düzenli olarak kalkan uçuşlar mevcut. Havaalanından şehir merkezine ulaşım da oldukça kolay. Biletler hazırsa sıra geldi gezilecek yerlere… Makedonya’da nerelere gidilir, hangi şehirler mutlaka görülmeli, ne yenmeli, hepsinin cevabı yazımızda.
Makedonya’da ne yapılır?
Ne yapılmaz ki! Gezmek, eğlenmek, yemek ve keşfetmek için daha uygun bir ülke yok diyebiliriz. Üstelik Makedonya para birimi olan Makedon Dinarı’nın Türk Lirası’ndan düşük olması da bütçe dostu tatili mümkün kılarken yapılacak etkinliklerin de sayısını artırıyor.
- Yerel lezzetleri mutlaka deneyin.
- Şarap tadımı yapın.
- Doğa yürüyüşlerine çıkın.
- Üsküp ve Ohrid’i mutlaka gezin.
- Ohrid Gölü’nde yüzün.
- Yaz aylarında gidiyorsanız festivallere katılın.
- Matka Kanyonu’na gidin.
- Ajvar Sosu satın almadan dönmeyin
- Halk ile sohbet edin, kaynaşmak için her fırsatı değerlendirin.
- Doğanın, yeşilliklerin, tarihi ve kültürel mirasların tadını çıkarın.
- Üsküp, Ohrid, Tetovo, Bitola (Manastır), Pirlepe ve Struga şehirlerini ziyaret etmeden dönmeyin.
Makedonya’da ne yenir?
Eğer kendinizi küçük bir gurme veya gastronomi tutkunu olarak değerlendiriyorsanız Makedonya’da harika lezzetler keşfedebilirsiniz. Makedon mutfağı, Balkan, Türk ve Ortadoğu mutfaklarından etkilendiği için baklava, kebap, turşu, kavurma gibi çok tanıdık lezzetlerle karşılaşabileceğiniz gibi Makedonlara has yemekleri de tadabilirsiniz:
Ajvar: Kırmızı biber, patlıcan, sarımsak, sızma zeytinyağı ve baharatların karışımıyla yapılan lezzetli bir közlenmiş sebze ezmesi. İster sos olarak ekmeklerin üzerinde ister meze gibi yan lezzet olarak tüketebilirsiniz.
Tavče Gravče: Bu, Makedonya’nın geleneksel fasulye yemeği. Genellikle ekşi krema veya turşuyla servis edilen bu yemek, damaklarınızda enfes bir tat bırakabilir.
Şopska salatası: İsmi çok afilli olsa da aslında pek yabancı bir lezzet değil. Şopska, Makedonların geleneksel bir salatası. Domates, salatalık, biber, soğan ve beyaz peynirin rendelenip karıştırılmasıyla hazırlanıyor ve limon, zeytinyağı gibi soslarla servis ediliyor.
Kaşkaval peyniri: Makedonların yaygın olarak tükettiği bir peynir çeşidi olan kaşkaval, oldukça lezzetli ve her sofraya yakışır cinsten. Kaşkaval peyniri, kahvaltılarda, sandviçlerde veya yemeklerin üzerinde kullanılabilir ama siz isterseniz dönmeden önce birkaç paket vakumlatmayı unutmayın
Rakija: Üzüm, erik, şeftali veya diğer meyvelerin damıtılmasıyla elde edilen Rakija, alkollü bir içkidir. Bizdeki rakıya benzer bir yapısı ve okunuşu olsa da sunuş şekli farklıdır.
Pastrmajlija: Pastrmajlija, Makedonların çok sevdiği bir hamur işi. Genellikle yuvarlak bir ekmek veya pide şeklinde yapılıyor; üzerine et (çoğunlukla pastırma) ve peynir eklenerek servis ediliyor. Hamur işi seviyorsanız mutlaka deneyin.
Trileçe: Balkanlar’a özgü, karamelli yapıdaki bir tatlı olan trileçenin en lezzetli halini Makedonya’da tadabilirsiniz.
Şimdi gelelim Kuzey Makedonya’nın benzersiz şehirlerine… Üsküp’ten başlayıp Manastır’a doğru uzanacağımız bu rehberde, nerede ne yapılır, nereler mutlaka görülmelidir, hepsine değineceğiz.
Makedonya gezilecek yerler
Makedonya, ülkemize oldukça benzer bir iklime sahip. Bu nedenle seyahatinizi planlamadan önce ne tür havalardan hoşlandığınıza karar vermenizde fayda var. Serin ve yağışlı mı sıcak ve kurak mı veya tamamen soğuk hava durumu mu sizin için daha ideal? Eğer yaz tatili planlıyorsanız, ülkemizdeki gibi sıcak havanın hakim olduğu haziran-temmuz-ağustos aylarını değerlendirebilirsiniz. Ancak gezerken sıcaktan çok fazla bunalmamak istiyorsanız, en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar aylarıdır.
Tatilinizi planlarken yapmak istediğiniz aktiviteleri de göz önünde bulundurun. Örneğin, kış tatili istiyorsanız Makedonya’daki dağlık bölgelerdeki kayak merkezleri bu dönemde ziyaretçilerini ağırlamak için hazırlar. Aralık-şubat aylarını kış sporları için değerlendirebilirsiniz. Diğer yandan serin suda yüzmek ve güneşin tadını çıkarmak istiyorsanız tercihiniz yaz ayları olmalıdır. Doğanın tadını çıkarmayı umuyorsanız da ilkbaharda canlanan doğanın zevkine varmak için nisan-haziran ayları arasında Makedonya’ya gidebilirsiniz.
Ama tercihiniz hangi mevsim olursa olsun çok eğleneceğinizden ve harika zaman geçireceğinizden emin olabilirsiniz. Peki, Makedonya’da kaç gün kalmalı? diye merak ediyor olabilirsiniz, bu elbette ki sizin tatil programınıza, bütçenize ve gezip görmek istediğiniz şehirlerin sayısına bağlı. Ama 1 hafta ile 10 gün arasında bir süre, Makedonya’nın en popüler yerlerini gezmek, ülkenin güzelliklerini keşfetmek, farklı özelliklere sahip şehirlerini görmek ve lezzetli yemeklerin tadına bakmak için yeterli olacaktır.
Böylesi bir plan için Üsküp, Ohrid, Tetovo, Bitola (Manastır), Pirlepe ve Struga şehirlerini ziyaret etmeyi önceliklendirebilir, ülkenin en popüler merkezlerini, en önemli tarihi eserlerini ve mimari yapılarını görebilirsiniz. Hazırsanız, sizinle harika bir rota paylaşıyoruz: İlk durağımız Üsküp… Sonra Tetova, Struga, Ohrid, Manastır, Prilep ve yine başa dönüş: Üsküp (tabii havaalanından dönüş yapacaksanız; rotanız farklı ülkeler veya karayolu ile dönüşse elbette ki geri Üsküp’e gelmenize gerek yok)
Dilerseniz araba kiralayarak farklı şehirler arasında kolayca geçiş yapabilir veya günübirlik turları inceleyebilir, karayolu ile şehirlerarası ulaşımı tercih edebilirsiniz.
Makedonya seyahat planı
1. gün: Üsküp
Üsküp Havaalanı’na indikten sonra taksi, toplu taşıma veya araç kiralama ile şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Dilerseniz birçok otel havaalanından ulaşım hizmeti de sunuyor, onları da değerlendirebilirsiniz. Şehir merkezinde bütçenize uygun pek çok otel veya pansiyon bulabilir, airbnb hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Merkeze yakın bir yerlerde konaklamayı tercih ederseniz şehirde mutlaka görülmesi gerekenlere yürüme mesafesinde olabilirsiniz. Skopje Marriott Hotel, Alexandar Square Boutique Hotel, Panoramika Design & Spa, Hotel Alexandar II gibi merkezdeki iyi otellerde konaklamayı düşünebilir, daha uygun konaklama için airbnb’den oda veya daire kiralayabilirsiniz. Gelelim, Üsküp’te yapılacaklar listesine. İşte mutlaka görmeniz gereken yerler:
- Makedonya Meydanı
- Üsküp Kalesi
- Türk Çarsısı
- Arkeoloji Müzesi
- Taş Köprü
- Debar Maalo ve City Park
- Arnavut Mahallesi
- Millennium Haçı
Üsküp Meydanı’na geldikten sonra neredeyse tüm görmeniz gereken yerleri bir arada bulabilirsiniz. Türk Çarşısı’nda gezebilir, alışveriş yapabilir, Arkeoloji Müzesi’ndeki kalıntıları inceleyebilir, şehrin önemli bir simgesi olan Taş Köprü’de fotoğraf çekilebilir, en popüler merkezlerinden biri Debar Maalo ve City Park bölgesinde yemek yiyebilir, kahve molası verebilir ve günü huzurla kapatabilirsiniz.
2. gün: Matka Kanyonu
2. gün hala Üsküp’te konaklıyorsanız şehir merkezinden otobüsle birkaç saat içerisinde ulaşabileceğiniz Matka Kanyonu’nu ziyaret edebilirsiniz. Matka Kanyonu, tam bir doğa harikası olarak sakin, huzurlu ve yeşille iç içe bir gün geçirmenizi sağlayabilir. Vardar Nehri tarafından oluşturulmuş ve çevresi yüksek kayalık dağlarla çevrili Matka Kanyonu’nda küçük tekne turu yapabilir, kano kiralayabilir, Vrelo Mağarası’nı gezebilir, piknik yapabilir veya sadece enfes doğanın tadını çıkarmak için oturup saatlerce manzarayı seyredebilirsiniz. Manzaraya karşı kahvenizi yudumlayabilir, dilerseniz civardaki manastırları gezebilirsiniz. Akşam Üsküp merkeze geri dönüp enfes bir yemek yiyebilir, konaklayacağınız yerde dinlenmeye çekilebilirsiniz.
3. gün: Makedon Köyü
Makedonsko Selo veya Makedon Köyü, Üsküp merkeze yaklaşık 20 dakikalık mesafede, şirin, küçük bir yerleşim yeri. Üsküp’ten uzaklaşmadan günübirlik gidip gezebileceğiniz bu harika köyde benzersiz deneyimler yaşayabilirsiniz. Makedonsko Selo, geleneksel Makedon kültürünü korumak ve tanıtmak amacıyla oluşturulmuş bir açık hava müzesi niteliğinde. Sokakları, atölyeleri, insanları, seramikleri, dokumacılığı, kısacası köyde gezerken göreceğiniz her şey Makedonları daha yakından tanımanız için harika araçlar. Üstelik, köydeki restoranlarda geleneksel Makedon yemeklerini tatma imkanı da bulabilirsiniz. Şanslıysanız köyde geleneksel dans ve müzik performanslarının sergilendiği bir güne de denk gelebilirsiniz.
4. gün: Tetova
Tetova veya Kalkandelen, Üsküp’e yaklaşık 2 saatlik uzaklıkta küçük, sevimli bir yerleşim yeri. Günübirlik Üsküp’ten gidip gelmek yorucu olabilir, ancak Makedonya’da farklı şehirlere doğru gidecekseniz ve Ohrid’e doğru uzanan rotamızdan ilham alacaksanız, mutlaka uğramalısınız. Araba kiraladıysanız rotanızı takip etmek çok kolay olacaktır ama merak etmeyin şehiriçi otobüslerle de kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Tetova’da yine airbnd’den bütçenize uygun daire veya oda kiralayabilir, booking.com gibi web sitelerden otel veya pansiyon ayarlayabilirsiniz. Dilerseniz, Hotel Lirak, Mercure Tetova veya NB Hotel&Spa’yı seçeneklerinize ekleyebilirsiniz. Tetova’da nerede gezilir diye merak ediyorsanız da hemen söyleyelim, işte mutlaka görmeniz gereken yerler:
- Pazarni Bazar
- Alaca Camii
- Harabati Baba Tekkesi
Çok büyük yer olmadığı için bir günde önemli yerleri gezebilirsiniz. Eğer kış tatili planlıyorsanız ve yolunuz Tetova’ya düşerse Popova Kayak Merkezi’ne de uğrayabilirsiniz. Şehirde pek çok yerel lezzet bulabilir, çarşıda alışveriş yapabilirsiniz. 1 gün Tetova için yeterli olacaktır ama elbette uzatmak isterseniz tatil rotanızı yeniden şekillendirebilirsiniz.
5. gün: Struga-Ohrid
Tetova’dan ilerlerken gezmelere doyamayacağınız bir yere götürüyoruz sizi: Ohrid! Ohrid Gölü’nün methini eminiz ki daha önce duymuşsunuzdur, emin olun pişman olmayacaksanız. En az Üsküp kadar büyüleyici Struga, Ohrid Gölü’nün kıyısında yer alan küçük bir şehir. Belki Struga’yı ve civarını gezmek için 1 gün, Ohrid Gölü’nün etrafında zaman geçirmek için de ekstra 1 gün daha ayırabilirsiniz. Struda’da:
- Nikolas Kilisesi
- Şiir Parkı
- Mustafa Çelebi Camii
- Miladinov Kardeşlerin Evi
- Kalishta Manastırı
- Nikola Nezlobinski Müzesi mutlaka görmeniz gereken yerler arasında.
Tabii ki Ohrid Gölü’nü de unutmayalım. Göl kenarında yürüyüş yapabilir, tekne turlarına katılabilir, nefis manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Ve isterseniz gölde yüzebilirsiniz. Pek çok özel plajı gölün etrafında bulabilirsiniz. Ancak bu gezi rotanızı biraz yavaşlatabilir. Bu nedenle bir günü sadece Ohrid Gölü’nün tadını çıkarmak, bir günü ise kültürel ve tarihi bir gezi yapmak için planlayabilirsiniz.
Eğer Ohrid’de konaklayacaksanız size tavsiyemiz gölün muhteşem manzarasını kaçırmamak için Ohrid Gölü’nün etrafına konumlanmış otel veya pansiyonları değerlendirmeniz. Emin olun pişmanlık duymayacaksınız. Enfes göl manzarasına uyanmak harika olacak. Bu yüzden dilerseniz Tino Tohel & Spa, Villa Mesokastro, Vila Bisera, Hotel & Spa Tino Sveti Stefan gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.
6. gün: Manastır
Balkanların en stratejik merkezi olarak değerlendirilen, diplomasi ve askeri şehir olarak da geçen Manastır veya diğer adıyla Bitola, Makedon kültürünü derinlerinizde hissetmek, yerel halkı yakından görmek ve kaynaşmak için harika bir şehir. Restoranları, kafeleri, alışveriş merkezleri, tarihi eserleri, kısacası aklınıza gelen her şeyi harika. Üsküp, Ohrid ve Manastır, Makedonya’yı gerçekten tanımak için en mükemmel şehirler olabilir. Üstelik ulaşımda oldukça kolay. Ohrid’den otobüsle bir saat içerisinde varabilirsiniz. Eğer 1 gününüz varsa Ohrid’den günübirlik geçiş yapıp gezip dönebilir veya Ohrid’i tamamladıktan sonra konaklama için Manastır’a geçip bir günü de burada geçirebilirsiniz. Manastır’da mutlaka görmeniz gereken yerler ise şu şekilde:
- Bitola Müzesi
- Shirok Caddesi
- Stara Carsija (Eski Çarşı)
- İshak Çelebi Camii
- Sveti Dimitrija Kilisesi
Eğer biraz daha vaktiniz varsa Manastır’ın biraz dışında yer alan Heraclea Lyncestis’i de gezebilirsiniz. Konaklamak isterseniz merkezdeki otellerden birini tercih etmeniz yerinde olacaktır, böylece her yere yürüme mesafesinde olabilirsiniz. Hotel Theatre, Grand Central Hotel ya da Gold Felicia tercihiniz olabilir. Veya airbnb evlerini de değerlendirebilirsiniz.
7. gün: Prilep
Prilep veya Pirlepe, Makedonya’daki son durağınız olabilir. Manastır’dan karayolu ile kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz Pirlepe, mutlaka görmeniz gereken harika yapılarla dolu:
- Marko Kuleleri,
- Treskavec Manastırı,
- Prilep Tarihi Müzesi,
- Prilep Kalesi’ni görmeden dönmeyin.
Ayrıca Helenistik ve Roma Dönemi’nin izlerini şehrin sokaklarında hissetmeniz mümkün. Mermer sanayinin gelişmesiyle ünlü olan Prilep’te mermer hediyelik eşyalar bulabileceğiniz gibi tekstil ürünlerini de uygun fiyata satın alabilirsiniz. Eğer bu rotayı takip edecekseniz belki hediyelik alışverişinizi Pirlepe’ye bırakabilirsiniz.
Eğer uçak ile dönecekseniz, Üsküp’e doğru rotanızı geri çevirebilirsiniz, vizeniz var ise Yunanistan, Karadağ ya da Sırbıstan gibi komşu ülkelere karayolu ile de geçebilirsiniz. Veya Makedonya tatilinizi biraz daha hızlandırıp Balkan Turu yapabilir, farklı ülkeleri de ziyaret etme şansı bulabilirsiniz.
Makedonya’nın güzelliklerini keşfedeceğinizde ve unutulmaz anılar biriktireceğinizden eminiz. Şimdiden iyi tatiller!