Magnezyuma neden ihtiyacımız var: Yeterli miktarda magnezyum almak için doğru beslenme
Magnezyum klinik anlamda öncelikli düşünülmeyen ama sağlığımızda temel rol oynayan bir mineraldir.
Magnezyum, dünyanın çeşitli gıdalarında ve doğal oluşumlarında doğal olarak bulunan elemental bir bileşiktir. Bu hayati mineral vücuttaki 300’den fazla enzimatik reaksiyonların kofaktörüdür ve özellikle nükleotidleri kofaktör olarak kullanan enzimler için önemlidir. Magnezyum ayrıca, protein ve nükleik asit sentezinde, hücre siklusunda, hücre iskeleti ve mitokondri bütünlüğünde ve maddelerin plazma membranına bağlanmasında gereklidir.
İnsan bedeninde 25 gram magnezyum vardır ve bunun %99’luk kısmı kıkırdak gibi yumuşak dokularda ve kemikte bulunur, kanda tespit edilen çok küçük bir kısmıdır.
Magnezyumun doğal kaynakları: Rengi koyu yeşil sebzeler, tahıl ürünleri, balık, badem, fındık, fıstık, ceviz, soya fasulyesi, kuşkonmaz, soğan, domates, havuç, kereviz, pırasa, gravyer peyniri, hurma, kara turp, ayçiçeği, kakao, muz, dil balığı ve sert sulardır.
Magnezyum, insan vücudunda protein sentezini, kan basıncını düzenler ve sağlıklı nöral ileti sağlar, DNA ve RNA sentezi ve onarımında, kemik oluşumunda ve kemiklerin korunmasında, bedenin antioksidanları üretmesinde katkıda bulunur ve vücudun kalsiyum gibi diğer mineralleri kullanmasına yardımcı olur.
Toprağın yanlış zirai uygulamalar sonucunda yetersiz magnezyum içermesi ve modern diyetlerde aşırı işlenmiş gıdaların çok fazla kullanılması tüketilen gıdaların yeterince magnezyum içermesine engel oluşturur. Bağırsak parazitleri, kandida ve vücuttaki mikrobiyotayı oluşturan diğer bakteri ve mantarlar toplam alınan magnezyumun büyük bir kısmını kullanırlar, bunun için de bedenle rekabete girerler. Dolayısıyla bedenin magnezyuma bağlı hayati fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için takviye kullanması gerekebilir. Bu takviyelerin en yaygın kullanılanları Mg Glisinat, Mg Taurate, Mg Threonat, Mg Sitrat’tır. Magnezyum için tavsiye edilen günlük alınması gereken miktar erkekler için günlük 400 mg ve kadınlar için 310 mg’dır. Bu rakamlar bedenin düzgün çalışması için gereken minimum magnezyum miktarıdır.
Sevgiler…
Referanslar:
1.Schutten JC et al. Effects of magnesium citrate, magnesium oxide and magnesium sulfate supplementation on arterial stiffness in healthy overweight individuals: a study protocol for a randomized controlled trial. Trials. 2019;20(1):295. doi: 10.1186/s13063-019-3414-4.
2.Gorska N et al. Magnesium and ketamine in the treatment of depression. Psychiatr Danub. 2019;31(Suppl 3):549-553.
3.Grober U et al. Myth or Reality-Transdermal Magnesium? Nutrients. 2017; 9(8): pii: E813. doi: 10.3390/nu9080813.
4.Parazzini F et al. Magnesium in the gynecological practice: a literature review. Magnes Res. 2017; 30(1):1-7.
5.Serefko A et al. Magnesium and depression. Magnes Res. 2016; 29(3): 112-119.
6.Schutten JC et al. Magnesium and Blood Pressure: A Physiology-Based Approach. Adv. Chronic Kidney Dis. 2018; 25(3):244-250.
7.Evrensel M. Magnesium supplements by ortho molecular medicine approach. Journal of Complementary Medicine, Regulation and Neural Therapy. 2017; 11(3): 22-25.
İlginizi çekebilir: Yağ ve kolesterol: Günlük ne kadar yağ tüketmeliyiz, hangi yağı seçmeliyiz?