Hipomagnezemi olarak da bilinen magnezyum eksikliği sıklıkla gözden kaçan bir sağlık sorunudur. Bazı durumlarda, belirgin belirtiler genellikle seviyeleriniz ciddi şekilde düşene kadar ortaya çıkmadığı için eksiklik geç teşhis edilebilir. Yetersiz besin alımından vücuttan magnezyum kaybına kadar magnezyum eksikliğinin birçok nedeni olabilir.
Magnezyum kaybıyla ilişkili sağlık sorunları arasında diyabet, zayıf emilim, kronik ishal, çölyak hastalığı bulunur. Alkolizmi olan insanlarda risk yüksektir.
1. Kas seğirmeleri ve krampları
Seğirmeler, titreme ve kas krampları magnezyum eksikliğinin belirtileridir. En kötü durum senaryolarında, eksiklik nöbetlere veya konvülsiyonlara bile neden olabilir. İstemsiz kas seğirmelerinin stres, az su tüketimi, fazla kafeine maruz kalma gibi birçok başka nedeni de olabilir.
2. Yorgunluk ve kas güçsüzlüğü
Herkes zaman zaman yorulabilir ve dinlenmekle geçen yorgunluktan farklı olarak sürekli bir yorgunluk hali de mineral eksikliklerini düşündürebilir. Fiziksel veya zihinsel tükenme veya güçsüzlük ile karakterize bir durum olan yorgunluk, magnezyum eksikliğinin bir başka belirtisidir. Yorgunluk spesifik olmayan bir semptom olduğundan, başka semptomlar eşlik etmediği sürece nedenini belirlemek imkansızdır.
Magnezyum eksikliğinin daha spesifik bir başka belirtisi, myastenia olarak da bilinen kas güçsüzlüğüdür. Magnezyum eksikliği ile ilişkili bir durum olan kas hücrelerinde potasyum kaybından kaynaklandığına inanılmaktadır.
Bu nedenle, magnezyum eksikliği yorgunluk veya güçsüzlüğün olası nedenlerinden biridir.
3. Yüksek tansiyon
Bazı deneyler, magnezyum eksikliğinin kan basıncını artırabileceğini ve kalp hastalığı için güçlü bir risk faktörü olan yüksek tansiyonu artırabileceğini göstermektedir. İnsanlarda doğrudan kanıt bulunmamakla birlikte, bazı gözlemsel çalışmalar düşük magnezyum seviyelerinin veya düşük magnezyumlu beslenmenin kan basıncını artırabileceği, buna karşılık da magnezyum takviyelerinin, özellikle yüksek tansiyonu olan yetişkinlerde kan basıncını düşürebileceği sonucuna varılmıştır.
Basitçe söylemek gerekirse, magnezyum eksikliği kan basıncını artırabilir ve bu da kalp hastalığı riskini artırabilir.
4. Astım
Astımı olan bireylerde magnezyum seviyeleri, diğer kişilere göre daha düşük olma eğilimindedir. Araştırmacılar, magnezyum eksikliğinin akciğerlerin hava yollarını kaplayan kaslarda kalsiyum birikmesine neden olabileceğini öngörmüşlerdir. Bu durum da hava yollarının daralmasına, daha zor nefes alınmasına neden olabilir.
5. Düzensiz kalp atışı
Kalp aritmi veya düzensiz kalp atışı, magnezyum eksikliğinin en ciddi belirtileri arasındadır. Çoğu durumda aritmi belirtileri hafiftir. Çoğu zaman hiçbir semptomu yoktur. Bununla birlikte, bazı insanlarda kalp çarpıntısına neden olabilir.
Özetle, birçok insan magnezyum için alınması gereken miktarlara ulaşmasa da, magnezyum bakımından zengin çok fazla yiyecek vardır. En zengin kaynaklar tohumlar ve fındıktır, ancak kepekli tahıllar, fasulye ve yapraklı yeşil sebzeler de nispeten zengin kaynaklardır.
Aşağıda, en iyi kaynaklardan bazılarının 100 gram içindeki magnezyum içeriği bulunmaktadır:
Badem: 286 mg
Kabak çekirdeği: 535 mg
Bitter çikolata: 152 mg
Yer fıstığı: 168 mg
Örneğin, sadece 30 gr badem, alınması gereken magnezyumun %20’sini sağlar. Ayrıca keten tohumu, ayçiçeği, chia tohumu, kakao, kaju, yulaf gibi besinler de magnezyumdan zengindir.
Vücudunuzun magnezyum kaybetmesine neden olan bir sağlık durumunuz varsa, bol miktarda magnezyum bakımından zengin yiyecek yemek veya takviye almak önemlidir.
Bu besinleri beslenmenize dahil etmek sadece magnezyum eksikliği riskinizi düşürmekle kalmaz, aynı zamanda genel sağlığınızı da destekler.
İlginizi çekebilir: Endişenizi artıran 4 besin: Hangi gıdalar, hangi duyguları tetikliyor?