Bilinçli rüya olarak da bilinen lucid dreaming, panzehir özelliği sergileyerek modern hayatın karmaşık ve stres dolu yapısıyla mücadele ediyor. Bu deneyim, içsel huzur ve bilinç açıklığı keşfi için bir fırsat oluyor. Zihin-beden dengesi arayışında öne çıkan lucid dreaming, çeşitli yönlerinden ötürü bazı girişimlerin odağında bulunuyor. Bu yazımızda, lucid dreaming pratiğini daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefleyen iki girişimi derinlemesine inceliyoruz.
Lucid dreaming nedir?
Lucid dreaming bazlı eşsiz deneyimler sunmak için çabalayan girişimleri analiz etmeden önce lucid dreamingin ne olduğunu açıklamak istiyoruz. Lucid dreaming, bilimsel ve klinik araştırmalarla desteklenen ve psikoloji dünyasında kabul edilen bir deneyim olarak karşımıza çıkıyor. Bu deneyim, temelde bir rüya kontrol yöntemi olup insanların rüyalarında bilinçli davranmalarına olanak tanıyor. Bir başka deyişle, lucid dreamingi deneyimleyen bireyler rüya görürken rüya gördüklerinin farkına varıyorlar ve rüyaları içerisinde bilinçli kararlar alıyorlar.
Bu pratik, uyanıklık ve uyku arasında bir bağlantı kurarak zihnin rüya içeriklerini aktif olarak şekillendirmesini sağlıyor. Bu fenomen sayesinde rüya dünyasında özgürce hareket ediliyor, kabusların miktarı azaltılıyor, gerçek hayatın zorluklarına direnme gücü artıyor, çeşitli fobiler aşılıyor ve olumsuz deneyimlerden sonra ortaya çıkan duygusal iyileşme süreci hızlandırılıyor.
Bazı insanlar, pek çok faydası olan lucid dreamingi diğer bireylere göre daha net ve sık bir şekilde deneyimleyebiliyor. Her ne kadar bu pratik bazı kişilerde ciddi anlamda çalışsa da diğer insanlar da bu süreci geliştirebiliyor. Anda kalma yetisini iyileştirmeye çalışan ve düzenli olarak çeşitli farkındalık pratikleri uygulayan bireyler, bu deneyimle buluşabiliyor.
Lucid dreaming odaklı iki girişim
Şimdi, herkesin rüyalarını kontrol edebilmesi için teknoloji dünyasının derinliklerine dalan iki tane yenilikçi girişimi sizlere tanıtmak istiyoruz.
iBand+
2016 yılında kurulmuş olan iBand+, kurulduğu dönemde Kickstarter kampanyası başlattı ve bu kampanyayla ilgileri üzerine topladı. Bu girişim, lucid dreaming deneyiminin optimize edilmesi için giyilebilir teknoloji ürünleri geliştiriyor.
iBand+, beyin dalgalarını algılayan ve yapay zekayla desteklenen bir kafa bandı üretiyor. Bu bant, patentli bir teknoloji olup çeşitli durumlara çeşitli çözümler sunuyor. Bu ürün uykuya dalmadan önce başa takılıyor ve uyku esnasında ürün tarafından kullanıcıya çeşitli uyarılar veriliyor. Beyin dalgalarını, vücut hareketlerini ve kalp atış hızını izleyen sensörlere sahip bu bant, izlenen verileri analiz ettikten sonra uyarı vermeye başlıyor. Örneğin, REM uykusu esnasında kullanıcılara durumlarına bağlı olarak ışık parlaması ya da hafif sesler gibi belirli uyarıcılar iletiliyor. Bu sinyaller sayesinde kullanıcılar rüya gördüklerinin farkına varıyorlar ve rüyaları içinde bilinçli bir şekilde hareket etmeye başlıyorlar. Lucid dreaminge ek olarak, bu bant sayesinde uyku kalitesi iyileştiriliyor ve her sabah yenilenmiş bir şekilde yataktan çıkılıyor. Girişimin hem App Store hem de Google Play aracılığıyla erişilebilen uygulaması ve kafa bandı arasında bağlantı bulunuyor. Banttan gelen veriler, mobil aplikasyon aracılığıyla rahatça incelenebiliyor. Bu uygulama sayesinde günlük uyku istatistikleri, uyku eğilimleri, uyku döngüleri ve rüya deneyimleri gibi bilgilere ulaşılabiliyor. Kısacası, iBand+ aracılığıyla uyku üzerinde gerçek zamanlı takip yapılırken aynı zamanda bilinçli rüya deneyiminin tadı çıkarılıyor.
iBand+, 2016’da düzenlediği yatırım turunda 712 bin dolarlık bir yatırım aldı. Girişim, hem giyilebilir teknoloji hem de wellness sektöründe çığır açan kafa bandı kitini şu anda 399 dolara satıyor.
PropheticAI
2023 kuruluşlu PropheticAI, iBand+’ya göre daha spiritüel bir yapıya sahip olup bilinçli rüya yönetimini geliştirmeyi hedefliyor. Bu nöroteknoloji girişimi, yapay zeka yardımıyla hem lucid dreaminge hem de diğer bilinçli deneyimlere odaklanıyor.
PropheticAI, Morpheus-1 isimli bir yapay zeka sistemi geliştiriyor. Bu sistem, beyin bölgelerini ultrasonik olarak uyarıyor. Girişim, bu sistemin kullanılabilmesi için bir tane de fiziksel ürün tasarlıyor. Halo isimli bu giyilebilir teknoloji ürünü, Morpheus-1 sistemi sayesinde kullanıcıların REM uykusunda olduğunu tespit ederek bilinçli rüyaları tetikliyor. Girişimin sistemi ve kafa bandı, şu anda beta aşamasında olup geliştirme sürecine dahil olmayan bireylerle test ediliyor. Testlerden istenilen sonuçların alınmasından ve diğer aşamalardan sonra, girişimin Morpheus-1 ve Halo’yu resmi olarak piyasaya süreceği düşünülüyor.
PropheticAI, geçen yıl düzenlediği yatırım turunda 1.1 milyon dolarlık bir yatırım aldı. Girişim, felsefenin, bilincin, insan deneyiminin ve teknolojinin kesişiminde yer alarak faaliyetlerine devam ediyor.
Kaynak: Verywell Mind, Healthline, ReadWrite, PitchBook, Crunchbase
İlginizi çekebilir: 2024’te büyümeye devam eden giyilebilir teknoloji startupları