Hamilelik depresyonu, doğum sonrasında ortaya çıkan bir depresyon türüdür. Hamilelik depresyonunun asıl sebebi, doğumdan sonraki hormonal değişimlerdir.
Doğum sonrası depresyonu, çok isteyerek hamile kalmış kadından, henüz hazır olmadan hamile kalmış kadına kadar herkeste görülebilir. Hamilelik depresyonu annenin iyi bir anne olmaması veya yetersiz olması ile ilgili asla değildir! Bu tamamen hormonal bir değişimin sonucudur. Bu zor süreçte anneye gösterilen anlayış ve destek, sürecin kolay atlatılması için oldukça önemlidir.
Hamilelik depresyonunda nelere dikkat edilmelidir?
Hamilelik depresyonu olan kişinin ruh hali çöküktür. Mutsuzluk duygusu yoğundur ve ağlama durumu sık gözlenir. Bebekle ilgilenmekte ve bebeğin ihtiyaçlarına yanıt vermekte zorlanabilir.
Ebeveynlerden birinin depresyonda olması, çocukla yeteri kadar ilgilenilmemesine sebep olabilir. Çocuk büyüme esnasında güvende hissetmeye çok ihtiyaç duyar. Çocukta güven duygusu, ihtiyaçlarının zamanında ve olması gerektiği gibi karşılandığında gelişmeye başlar. Ancak depresyondaki annenin çocuğun ihtiyaçlarını karşılaması zor olabilir. Fakat bu aşamaya dikkat edilmesi önemlidir çünkü kişinin “ben sevilen, değerli ve önemli biriyim” inancının tohumları çocukken atılır. Bu tohumların iyi ekilmemesi halinde; özgüven sorunları yaşayan, sosyal uyum zorlukları çeken, yanlış ilişkilerde bulunan, çevreye güven sorunları yaşayan bir yetişkin ortaya çıkabilir.
İlgili yazı: Hamilelikte depresyon ve anti-depresan kullanımı çocuklarda konuşma bozukluğuna neden oluyor
Depresyondaki bir anne ile büyüyen çocuk sağlıklı bir ortamda yetişmiş olmaz. Çocuğun büyüdüğü evde duygular hüzün, mutsuzluk ve gerginlik olmamalıdır. Annenin bu duyguları yaşaması, çocuğa da suçluluk hissettirebilir; ‘‘Ben annemi mutsuz ediyorum’’, ‘‘Yaramazlık yaptığım için annem bu kadar kızgın, ben kötü bir çocuğum’’ gibi sorgulamalar çocuk tarafından yaşanabilir. Bir çocuğun bu algılarla büyümesi yetişkinlik dönemine zarar verir.
Fakat depresyon annenin seçimi değildir, anne de o şekilde hissetmek ve davranmak istemiyordur. Bunu bilerek anneye anlayış gösterilmeli ve destek olunmalıdır. Kendisine neyin iyi gelebileceği konuşulmalı, nelere ihtiyaç duyduğu sorulmalıdır. Depresyonun ele alınmasında sosyal desteğin önemi çok büyüktür.
Hamilelik depresyonu, eşler arasında çatışmaya evde huzursuz ve gergin bir ortam olmasına sebep olur. Depresyonun terapi ile geçirilebildiği ise bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu nedenle vakit kaybetmeden bir uzman psikologdan destek alınmalıdır. Anne destek arayışına girmiyorsa aile anneyi ikna etmelidir.