Limonun faydaları nelerdir: Limonlu su içmek neye iyi gelir?

Limon, yemeklerden salatalara, içeceklerden tatlılara gün içinde tükettiğimiz pek çok besini lezzetlendirmek için kullandığımız, ekşi ancak mis kokulu bir meyvedir. Turunçgiller ailesine mensup olan limon, özellikle C vitamini içeriğiyle vücudumuz için oldukça faydalıdır. 58 gram ağırlığındaki ortalama büyüklükteki bir limon, 30 miligram C vitamini içerir.

Limon suyu ya da limonlu su kilo verdirir mi?

Limon suyu içmeyi sabah rutininin bir parçası haline getirmek, daha canlı bir ciltten sindirim sistemine desteğe kadar pek çok faydaları ile sıkça önerilen bir uygulama. Aslında limon suyu içmenin faydaları, çoğu zaman su tüketimini artırıyor olmasına dayalı. Diğer yandan limon suyu alkali olduğu için, beslenme planınızda yer verebileceğiniz bir içecek. Son olarak limon suyunun su içmek için lezzetli bir yöntem olduğunu göz önünde bulundurursak, gün içinde daha çok su içmenizi sağlayabilir.

Limon suyu alkali olduğu için, beslenme planınızda yer verebileceğiniz sağlıklı bir içecek.

Limonlu su ya da limon suyunun zayıflatıcı etkisi, pek çok kaynakta karşımıza çıkıyor. Peki limon suyu kilo vermek için ne kadar etkili? Limon suyunun kilo kontrolü üzerindeki etkilerini şöyle açıklayabiliriz:

  • Limonlu su, su tüketimini artırmanın lezzetli ve düşük kalorili bir yolu olduğu için, gün içinde alınan kalori miktarının azaltılmasına yardımcı oluyor. Gün içinde gazlı, şekerli ya da yüksek kalorili içecekler yerine limon suyu tüketildiğinde alınan kalori miktarı da azalıyor.
  • Limonun içinde yer alan pektin isimli çözünebilir lif, midemizde genişeyerek tokluk hissini artırıyor. Limonlu suyunuzu içerken limonun kendisini de tüketirseniz, bu etkiden daha fazla yararlanabilirsiniz.
  • Limonlu su, ferahlatıcı ve hoş tadı sayesinde su içmeyi alışkanlık haline getirmenin en etkili yollarından biri. Ve kilo vermek söz konusu olduğunda, vücudumuzun ihtiyaç duyduyu miktarda su tüketmek en önemli maddelerden biri. Eğer su içme alışkanlığınız yoksa, limonlu su ile bu alışkanlığı edinmeye lezzetli bir başlangıç yapabilirsiniz.
  • Gün içinde yeterli miktarda su tüketmenin olumlu etkilerinden biri de metabolizmayı hızlandırması. Limonlu suyun doğrudan metabolizmayı ya da yağ yakımını hızlandırıcı bir etkisi bulunmasa da, içilen su miktarını artırdığı için kilo kontrolüne yardımcı olabilir.

Daha detaylı bilgi için Limonlu su yağ yakar mı? ve Limonlu su içmek için 10 sağlıklı neden yazımıza göz atabilirsiniz.

Her ne kadar limon suyu ya da limonlu su içmek özellikle zayıflamayı desteklemek için sık sık tüketiliyor olsa da, bu konuda bilimsel araştırmaların sonuçları yeterli değil. Ne var ki yine de limonu günlük beslenme planınıza eklemenin pek çok faydası bulunuyor. Neler mi?

Bilimsel araştırmalara göre limonun faydaları

C vitamini ve lifler bakımından oldukça zengin olan limonun faydaları saymakla bitmiyor. Limonun içeriğinde yer alan bu besinler, kalp sağlığından kilo kontrolüne, sindirim sisteminin güçlendirilmesinden kansızlığın önlenmesine kadar pek çok destek sunuyor.

C vitamini ve lifler bakımından oldukça zengin olan limonun faydaları saymakla bitmiyor.

1. Limon, kalp sağlığını destekliyor

C vitamini bakımından oldukça zengin olan limonun bir tanesinde yaklaşık 31 miligram C vitamini yer alırken, bu miktar günlük C vitamini ihtiyacımızın yaklaşık %51’ini tek başına karşılıyor. Araştırmalar, C vitamini bakımından zengin sebze ve meyveleri tüketmenin kalp hastalıkları ve kalp krizi riskini azalttığını gösteriyor. (1, 2, 3)

Limonun kalp sağlığını destekleyici özelliği yalnızca C vitamini içeriğiyle de sınırlı değil. Limonun lif ve bitkisel içeriklerinin de kalp hastalığı risk faktörlerini azalttığı biliniyor. (4, 5)

Yapılan bir araştırmaya göre, bir ay boyunca günde 24 gram turunçgil lifi tüketmek, kandaki kolesterol seviyesini düşürmek için yeterli. (6) Diğer yandan limonun içinde yer alan hesperidin ve diosmin isimli bileşenler de kolesterolü düşürücü bir etki yapıyor. (7, 8, 9)

2. Limon, kilo kontrolüne yardımcı oluyor.

Limon zayıflamaya yardımcı etkisiyle sık sık karşımıza çıkıyor. Limonun zayıflama üzerindeki etkileri, farklı teorilerle destekleniyor.

Limonun zayıflatıcı etkisi üzerine teorilerden biri, limonun içeriğindeki çözülebilen pektin bileşeninin midede çözünerek büyüdüğü ve tokluk hissini uzattığı üzerine. Ne var ki limon çoğu zaman bütün halde yenilerek değil suyu sıkılarak tüketildiği için, bu tüketim aynı etkiyi yapmıyor. Çünkü limon suyu pektin içermiyor.

Limonun zayıflattığı üzerine bir diğer teroi de, limonlu ılık suyun zayıflatıcı etkisi olduğu yönünde. Bu noktada, vücudun kalori yakımını geçici olarak hızlandıran aslında limon değil, su içmenin kendisi gibi görünüyor. (10, 11)

Ancak limonun kalori yakımına yardımcı olduğunu destekleyen araştırmalar da mevcut. Yapılan bir araştırmaya göre, limonun içeriğindeki bitkisel bileşenler, kilo alımını engelliyor ya da azaltılmasına yardımcı oluyor. (12, 13) Örneğin hayvanlar ile yapılan bir araştırmada limon kabuğundan alınan polifenollerin verildiği farelerin, diğer farelerden daha az kilo aldığı sonucuna ulaşılmış. (14) Ancak bu bileşenlerin insanlar üzerindeki kilo vermeye yardımcı etkisini gösteren araştırmalar mevcut değil .

3. Limon, böbrek taşının önlenmesine yardımcı oluyor

Böbrek taşı, atık maddelerin böbreklerde birikerek kristalize olmasıyla oluşuyor. Böbrek taşı  oluşumu yaygın görülen bir sağlık sorunu olmakla birlikte, bir kez görüldüğünde yeniden oluşabiliyor.

Yapılan araştırmalara göre limonun içeriğinde yer alan sitrik asit, ürin hacmini ve ürin pH’ını artırarak böbrek taşı oluşumunun engellenmesine yardımcı oluyor. (15, 16) Günde ortalama 125 mililitre limon suyu tüketmek, böbrek taşı oluşumunu engellemek için yeterli sitrik asit alımını sağlıyor. (17, 18) Yapılan araştırmaların bir kısmında aynı etkileri limonatanın da sağladığı belirtilirken, farklı araştırmalarda farklı sonuçlara ulaşıldığını da ekleyelim. (19, (20), 21, 22)

4. Limon, kansızlığı önlemeye yardımcı oluyor

Tükettiğiniz besinlerden yeterli miktarda demir alamadığınızda ortaya çıkan demir eksikliğine bağlı kansızlık oldukça yaygın görülen bir sağlık sorunu.

Limon, yalnızca içeriğinde yer alan demir sayesinde değil, tükettiğiniz besinlerden aldığınız demirin emilimini kolaylaştırdığı için kansızlığın önlenmesine yardımcı oluyor. (23, 24)

Bağırsaklarımız kırmızı et, tavuk ve balıkta yer alan demiri kolayca absorbe edebiliyor ancak bitkisel besinlerde yer alan demirin emilimi o kadar kolay olmuyor. Turunçgillerde yer alan sitrik asit ve C vitamini, bitkisel kaynaklardaki demir emilimini de kolaylaştırıyor.

Güçlü bir C vitamini ve sitrik asit kaynağı olan limon, demir emilimine destek olduğu için kansızlıkla mücadele etmenize yardımcı oluyor.

Güçlü bir C vitamini ve sitrik asit kaynağı olan limon, kansızlıkla mücadele etmenize yardımcı oluyor.

5. Limon, kanser riskinin azaltılmasına yardımcı oluyor

Sebze ve meyvelerden zengin sağlıklı bir beslenme planı, kanseri önlemek için en büyük destekçilerden biri. Bazı gözlemsel araştırmalara göre, turunçgil tüketimi fazla olan kişilerde, kanser riskinin daha düşük olduğu gözlemlenmiş. Ancak yine bu konuda yapılan tüm araştırmaların aynı sonucu vermediği görülmüş. (25, 26, 27, 28)

Test tüpleri kullanılarak yapılan araştırmalarda, limondan alınan bileşenlerin kanser hücrelerini öldürdüğü gözlemlenmiş. Ancak insan vücudunda aynı etkiyi yaptığı konusunda sonuçlar yeterli değil. (29, 30, 31)

Araştırmacılara göre limonda yer alan ve limon özü olarak da bilinen limonen ve narengenin bileşenleri, kansere karşı koruyucu etki gösterebiliyor. (5, 32, 33, 34) Diğer yandan hayvanlarla yapılan araştırmalardan limon yağında bulunan D-limonen bileşeninin anti-kanser özellikleri olduğu gözlemlenmiş. (35, 36)

Bir başka araştırmada limon posasında yer alan beta-kriptoksanin ve hesperidinin, kemirgenlerde akciğer, dil ve kolondaki kötü huylu tümörlerin gelişimini engellediği görülmüş. (37) Bu noktada araştırmalarda kullanılan bileşenlerin günlük tüketebileceğimiz miktardan çok daha fazla bir dozda kullanıldığını unutmamak gerekiyor. Limonda yer alan bu bileşenlerin kanser karşıtı potansiyelinin olduğu bilinse de, limonun tek başına kanseri önlediğini söylemek doğru olmayabilir.

6. Limon, sindirim sistemini güçlendiriyor

Limonun içeriğinde, büyük bir kısmı çözünebilir lifler ve basit şekerler halinde bulunan %10 oranında karbonhidrat yer alıyor. Limonun içeriğindeki ana lif olan pektin, sağlık üzerinde pek çok olumlu etkisi olan bir lif kaynağı.

Çözünebilir lifler bağırsak sağlığının güçlenmesine yardımcı olurken, şeker ve nişastanın sindirimini yavaşlatıyor. Pektinin bu etkisi, kan şekeri seviyesinin düşmesine yardımcı oluyor. (38, 39, 40, 41) Ancak limonun bu etkisinden faydalanabilmek için limonun posasını da tüketmeniz gerekiyor. Çünkü yalnızca limon suyu ya da limonlu su tükettiğinizde limonun posasında yer alan liflerin sağladığı etkilerden faydalanmanız mümkün olmuyor.

7. Limon, cilde iyi geliyor

Limonun içeriğinde yer alan C vitamini, sağlıklı ve canlı bir cilt için gerekli olan kolajen üretiminde rol oynuyor. C vitamini, güneş ışığı, hava kirliliği, yaşlanma gibi nedenlerle zarar gören cildimizi korumakta rol alırken, kolajen üretimi de cildin daha genç bir görünüme sahip olmasını destekliyor.

8. Limon, bağışıklık sistemini destekliyor

C vitamini ve antioksidan içerikli besinler, bağışıklık sisteminin en büyük destekçileri arasında yer alıyor. C vitamini vücudun özellikle soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklarla savaşmasına da yardımcı oluyor. Yapılan bir araştırmaya göre C vitamini, nezle ve soğuk algınlığına yakalanmayı önlemekte tek başına etkili olmasa da, hastalığın süresini ve etkilerini kısaltmaya yardımcı oluyor. (42)

Limonun besin değeri

58 gramlık bir limonda:

  • Enerji: 16.8 kcal
  • Karbonhidrat: 5.41 g (1.45 gramı şeker olmak üzere)
  • Kalsiyum: 15.1 mg
  • Demir: 0.35 mg
  • Magnezyum: 4.6 mg
  • Fosfor: 9.3 mg
  • Potasyum: 80 mg
  • Selenyum: 0.2 mcg
  • C vitamini: 30.7 mg
  • Folat: 6.4 mcg
  • Kolin: 3 mg
  • A vitamini: 0.6 mcg
  • Lutein ve zeaksantin: 6.4 mcg

Limon ayrıca düşük miktarda tiyamin, riboflavin, B6 vitamini, pantotenik asit, bakır ve manganez içeriyor.

Sağlık otoritelerine göre 19 yaş ve üstü kadınlarda 75 mg, erkeklerde ise 90 mg C vitamini alımını öneriyor. Sigara kullanıcılarında bu miktarın 35 mg daha fazla olması gerekiyor. (43, 44)

İlginizi çekebilir: Mutfakların vazgeçilmezi, diyetlerin demirbaşı limon

Limonlu suyun hazırlanması: Limonlu su nasıl yapılır?

Bilimsel araştırmalara göre limonun sağlığımız üzerinde pek çok olumlu etkisi bulunuyor. Bu olumlu etkilerden faydalanabilmek için öncelikle limonun kendisini tüketmek gerekiyor olsa da, limonlu su tüketmek de gün içindeki su tüketimini artırmak için lezzetli bir seçenek.

Hem su tüketimini en lezzetli şekilde artırmak hem de sağlık etkilerini artırmak için lezzetli bir limon suyu tarifimiz var.

Malzemeler:

  • 1 limon
  • ½ litre su
  • Birkaç dal taze nane
  • 1 çay kaşığı bal
  • 1 dilim taze zencefil
  • 1 tutam tarçın
  • 1 tutam zerdeçal

Dilerseniz limon suyunu lezzetlendirmek için farklı lime, portakal gibi farklı turunçgiller ya da salatalık ekleyebilirsiniz. Meyveleri eklemeden önce iyice yıkadığınızdan emin olmanızda fayda var.

Limonlu su içmek, gün içindeki su tüketimini artırmak için lezzetli bir seçenek.

Limonlu su tüketimini artırmak için bir diğer önerimiz de limon suyu küpleri hazırlamak. Limonlu su küplerini hazırlamak için taze limon suyunu sıktıktan sonra buz kalıplarına dökerek dondurabilir; sonrasında suyunuza ya da içeceklerinize katabilirsiniz.

Limonun faydalarından yararlanırken vücudunuzda detoks etkisi yaratacak bir tarif için Bağırsak temizliği için ev yapımı bir iksir: Zencefil, limon, elma yazımıza da göz atabilirsiniz.

Limon suyunun yan etkileri

Limon suyu sağlıklı bir içecek olmasına rağmen, fazla tüketildiğinde potansiyel yan etkileri de ortaya çıkabiliyor.

  • Limonun içeriğinde yer alan sitrik asit, diş minesini yıpratabiliyor: Riski azaltmak için limon suyunu bir pipet yardımıyla içebilir, limon suyundan sonra su ile ağzınızı çalkalayabilirsiniz.
  • Limon suyu mide yanmasına neden olabilir: Limonun içeriğinde yer alan sitrik asit bazı kişilerde mide problemlerine yol açabilir. Diğer taraftan, limon suyu alkali bir etki yaptığı için, sindirimi kolaylaştırıcı etkisi de bulunuyor. Limon suyunun sizde nasıl bir etki yapacağını görmek için denemeniz gerekiyor.

Oldukça sağlıklı, mis kokulu bir meyve olan limonun faydalı olduğu alanlar yalnızca insan vücudu ile sınırlı değil. Limon, özellikle asidik özelliği ve güzel kokusuyla ev yapımı temizlik ürünleri ve  kişisel bakım ürünleri yapımında da sıkça kullanılıyor.

Turunçgiller ailesine ait bu küçük sarı meyveyi yaygın olarak salatalarda, çorbalarda ve bazı tatlılarda kullanıyoruz. Oysa mutfaklarımızın vazgeçilmez bir parçası olan limonun, yemeklerin yanı sıra ev temizliğinden, oda parfümü yapımına, saç bakımından çamaşırlara kadar farklı alanlarda kullanımı mümkün. Limona yeni bir yaklaşım getirecek farklı kullanım önerilerimize Bir meyveden daha fazlası: Limonun 10 farklı kullanım alanı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

 

Kaynak. Healthline, Medical News Today, Organic Facts, Well+Good

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!