X

Life Style Medicine nedir: Daha mutlu ve sağlıklı bir yaşamın anahtarı

Bir yerde mi okudum yoksa meditasyon yaparken böyle bir bilgi mi geldi inanın hatırlamıyorum ama bu yazıyı yazmaya başlamadan önce kafamın içinde çınladı: “Eğer dünyaya gelme amacını keşfedersen her şey o yönde açılır, sen yeter ki başla…”

Dünyayı ilk algılamaya başladığım zamanlarda hatırladığım o kadar çok bilgi var ki… Benim annem ilkokul öğretmeni, babam da makine mühendisi. İkisi de döneminin çok ilerisinde, sürekli öğrenen ve öğreten insanlar. Çocukluğum babamın atölyesinde, annemin kütüphanesinde geçti. Bizim ev de atölye de okul gibiydi, kim ne öğrenmek istese bize gelirdi. Böyle bir ortamda büyüdüğüm için yemek yapmaktan örgü örmeye, kuantum fiziğinden ufak tefek mühendislik bilgilerine dek birçok konuyu cinsiyet ve yaş kısıtlaması olmaksızın erkenden öğrenmeye başladım.

Her zaman sporcu biri oldum ama sanat yönüm de hep çok kuvvetliydi. Yazları tiyatro ve enstrüman kurslarına gidiyordum, kışları da basketbol antrenmanlarıma devam ediyordum. Birtakım yanlış yönlendirmeler ve şehirsel kısıtlamalardan dolayı basketbol hayatıma istemeyerek son verdim. Orada olan olay beni spora küstürmüştü ve ikinci tercihimden gidip sanat yönetimi okudum ve müzik piyasasına yöneldim. Konser ve festival organizasyonlarında çalışırken sektörel çöküş başladığı dönemde Berklee Collage of Music’ten Lisanslama ve Dijital Müzik Pazarlaması eğitimi aldıktan sonra yapımcılık işlerine giriştim. Bu alanda iyi şirketlerde, iyi isimlerle çalışırken kendimi Amerika’da buldum.

Amerika’da başıma çok ilginç bir olay geldi ve sonrasında spiritüel yanımı keşfetmeye başladım. Eğlenceli, ilginç bir hikaye bu, bir gün kesin anlatacağım sizlere de söz. Amerika’dan döndükten sonra türlü türlü meditasyonlar yapmaya başladım. Zen meditasyonlarından Atlantis bilgilerine, mindfulness’tan şamanik ritüellere ne bulsam denedim. Denedikçe buldum, buldukça deneyimlemeye devam ettim ve ediyorum. O dönemlerde küçük bir sakatlık geçirdiğim için kilo almıştım ve kilo vermek amaçlı da yoga yapmaya başladım. Yoganın ruhsal kısmıyla pek ilgilenmemiştim, benim başlama noktam çok fizikseldi. Zamanla yoganın hareketli meditasyon yönünü keşfetmeye başladım.

Yogaya ilk başladığında insan hiçbir şey anlamıyor ama zamanla iyi geldiğini bildiği için devam ediyor ve katman katman ruh, beden, zihin çalışmaya başlıyor. “Bir şey yapıyorum ama çok iyi geliyor” derken bir zaman sonra ruh, beden, zihin bütünlüğü belirmeye, olgunlaşmaya ve sonra da birleşmeye başlıyor. Tabii ki bu o kadar hızlı ve kesin bir süreç değil. Ayrıca hiçbir zaman “Bu kesin böyle” diyebileceğimiz bilgiler değil çünkü beynimizi ful kapasite kullanmıyoruz. Kullanmaya başladıkça derinleşmeye başlıyor. Derinleştikçe de daha fazla öğrenme ihtiyacı ortaya çıkıyor. En azından bende böyle oldu ve yin yoga, yüz yogası, çocuk yogası, hamile yogası eğitimleriyle birlikte mindfulness eğitimini de bitirdim.

Eğitimler devam ederken ve bir yandan da deneyimlerken bir şeyler şekilleniyor ve birleşiyor. O dönemlerde ruh, beden, zihin bütünlüğünde mekânsal bütünlüğün de olması gerektiğini düşündüğüm için Hygge Yoga akımını yaratmıştım. Deneyimledikçe ve aktardıkça yoganın daha terapi kısmında olmak istediğime karar verdim. New York Üniversitesi’nin doktorlar ve yoga hocaları tarafından hazırlanmış, pozların vücut sistemlerini temizlediği ve iyileştirdiği bir eğitim olan Yoga ve Fizyoloji eğitimini de aldıktan sonra tam olarak ne yapmak istediğim tamamen netleşti. Aslında bir Yoga Therapist olmak istiyordum ama daha kapsamlı bir şekilde.

Yoga konusunda birçok tarzda kendimi geliştirmiş, ruhsal tarafta belli bir bilgiye sahip olmuş, içine yer ve mekanı da dahil etmiş ve yola devam ediyorken fiziksel tarafta çok eksik kaldığımı fark ettim. Bunun üzerine hemen Personal Trainer eğitimine başladım. Fitness’la yoga birbirini çok güzel tamamlayan bir ikili haline gelmeye başladı. Hemen ardından Corrective Exercise Specialist (Düzeltici Egzersizler) eğitimini de tamamladım. Tam o bitti derken ve hiç aklımda yokken hedefime beni en doğru şekilde ulaştıracak Medical Exercise Trainer eğitimine başladım. Aslında yogayla alakası olmamasına rağmen yoganın iyileştirici kısmına yönelmek istediğim için bu üç eğitim olmazsa olmazdı benim için ki bitiminde bunu çok daha net gördüm.

Eğitimler devam ederken önce kendim yavaş yavaş denemeye başladım. Denemeden öğrenilmiyor, öğrenmeden sindirilmiyor, sindirmeden de öğretilmiyor kanısındayım. Bilgiler biriktikçe paylaşımlar da çeşitlenmeye başladı tabii ve bir gün bir hocam dedi ki: “Bahar sen ne yapıyorsun? Dışarıdan bakınca ne yaptığın anlaşılmıyor.” Bu kadar bilgiyi bütünleştirmek, bir sistematiğe oturtmak, basit ve net bir şekilde anlatmak lazım diye dertlenmeye başlamıştım ki sözlü eleştirisi de geldi çok vakit geçmeden.

Yer, mekan, zaman, ruh, beden, zihin, hygge, el yapımı mum, sanat, müzik, meditasyon, yoga, fitness, zen falan filan derken daldan dala atlayan bir hoca imajı çıkıyor ortaya. Anlıyorum, çok da hak veriyorum. Başlıklardan sıyrılıp yukarıdan bakınca hepsi hayatın bir parçası, değil mi? Yoga yaparken gözüme aşırı parlak bir ışık gelip rahatsız olduğumda hygge devreye girerken stresten patladığımda bir müzik açmak rahatlatmıyor mu? Parmağımı kırdığım zaman meditasyon yaparak rahatlarken kuvvetlendirmek için egzersizlere başvurmuyor muyum? Aslında hiçbir şey dağınık değil, sadece madde madde yazılı bir yerde durmuyor.

Sanırım sosyal medyadan da alıştık… Her şey bize özet ve birer kelime halinde sunulsun istiyoruz, konulara kafa yorup bağlantı kurmak biraz zor geliyor. Onun için de farklı farklı konular gördüğümüzde dağılıyoruz veya “Bu ne anlatıyor ya?” diyoruz. Ben çok çeşitli bilgilerle büyüdüğüm için bana absürt gelmiyor ama bir hoca olarak herkesin anlayacağı dilden, klişelere kaçmadan, özgün, konunun özünden çıkmadan, yalın ve anlaşılır olması gerektiğinin çok farkındayım ki bence işin en zor kısmı bu. Ben bunlara kafa yorarken, ne yapsam da bütünlesem, ne desem de dağınık durmasa diye düşünürken “Life Style Medicine” terimiyle karşılaştım ve dedim ki: “Evet ya! Aslında ben bir nevi bunu yapıyormuşum!”

Açılış cümleme gelirsek… Hepimizin kozmik zincirde bir görevi olduğuna inanıyorum, bahsettiğim hayata gelme amacı da bu zincirdeki görevin ne olduğunu bulmak. Benim görevim öğrenmek, ilerlemek ve diğerlerinin de ilerlemesi için deneyimlerimi, bildiklerimi paylaşmak. Bunu fark edip o yola girdiğim zaman terimler, bilgiler, eğitimler hep önüme geldi. İçgüdüsel yaptığım bazı şeylerin karşılığını bir yerde gördüm.

Evet, sevgili arkadaşlarım, uzun bir girizgah yaparak bir ön bilgi vermek istedim. Bundan sonraki yazılarım anlamış olduğunuz üzere “Life Style Medicine” çatısı altında ruh, beden, zihin başlıklarından açıla açıla devam edecek. Hayatınızı her gün bir adım daha ileri götüren, daha mutlu ve sağlıklı olmanızı sağlayan bilgiler paylaşacağım sizlerle. Bu çatıdaki konu başlıklarında daha çok sezgisel ve içgüdüsel ilerleyeceğim gibi görünüyor. Merak dolu ve belli ki oldukça heyecanlı geçecek yolculuğumuz yorumlarınız ve katkılarınızla şekillenecek, buna inanıyorum.

Görüşmek üzere!

İlginizi çekebilir: Hygge yoga: Sıcaklık, rahatlık, huzur, bedene ve zihne odaklanma, farkındalık

Bahar Çolak: Merhabalar ben Bahar. Yeditepe Üniversitesi, Sanat Yönetimi Bölümü mezunuyum. Okul sonrası Demir Demirkan’ın asistanın olduktan sonra müzik yapımcılığına başladım, Berklee Collage of Music’ten Dijital Müzik Pazarlaması ve Lisanslama eğitimi aldım. 2017 yılında yoga eğitimimi tamamladım. Daha sonra, Leiden Üniversitesi'nden Mindfulness eğitimi aldım. 2020 yılında İskandinavların mutluluk felsefesi Hygge'yi, Yoga ve Mindfulness çalışmalarıyla birleştirerek yepyeni deneyimsel bir akım yarattım. Soho House, Kalamış’taki Home Studio’m ve kurumsal firmalarda yoga dersleri veriyorum ve workshoplar yapıyorum.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale