“Bir lider her şeyden vazgeçebilir; sorumluluk hariç…”
John C. Maxwel
Aslında hepimizin çok da farkında olmadan, belki de günlük hayatımızda oldukça sık karşılaştığımız bir konuyu hep birlikte değerlendireceğiz bugün. Siz sevgili okurlarımdan gelen bir istek üzerine bu yazımda “hayır” diyebilmek, “hayır” demek, “hayır” cevabını verebilmek üzerine yazacağım… Liderlik ile ilgili yazı dizimizin bir parçası olarak bu başlık biraz da biz her günün liderlerine, yani hayatımızın liderleri olan bizlere dokunuyor…
Nedir “hayır” demek? Öncelikle “hayır” diyememek üzerine konuşacaktık, o zaman şöyle yaklaşalım; neden diyemiyoruz o “hayır” kelimesini? Neden korkuyoruz? Veya ne kaybetmekten korkuyoruz? Yanlış mı anlaşılırız? Bizi daha fazla sevmezler mi? Başkasını yeterince mutlu edememiş mi oluruz? Ne olur, ne kaybederiz “hayır” dediğimizde? Zaman, para, arkadaşlık, belki de bir iş, belki de bir yoldaşlık?
Evet hepimiz için zor bir şeydir “hayır” diyebilmek. Örneğin tam ders çalışacak oluruz ve bir arkadaşımız gelir “Haydi sinemaya gidelim” der ve biz o noktada bir seçim üzerinde duruyor oluruz. Hedefimiz (yani yola çıktığımız ve kritik hedefimiz) ders çalışmaktır, fakat diğer yandan sinemaya “hayır” dediğimizde “Ya yeterince iyi bir arkadaş olamazsak?”, “Ya bizi bir daha aralarına kabul etmezlerse?”, “Ya çok eğlenirlerse ve bizler bundan mahrum kalırsak?”, “Ya o filmi çok görmek istiyorsak?”
İşte bunun gibi binlerce sebep gelir kapımıza dayanır. Ve bizler “hayır” diyemeyiz. O sinemaya gideriz. Sonra ne mi olur? Zaman sıkışır, çalışmamız gereken sınavdan geride kalırız… Kötü not alabiliriz, istediğimiz kadar iyi çalışmadan o sınava girmek durumunda kalabiliriz…
İşte tam burada bir şeyi çok iyi anlayalım istiyorum… Konu aslında “hayır” diyebilmek veya diyememek değildir. Konu lider olarak “dediklerimize” göre sonuçlar oluştuğunda, işte o zaman bu sonuçların “sorumluluğunu” alabilmektir. Yani sınavdan kötü not alsak da “Evet bu benim seçimimdi, ben bu seçimle sinemaya gitmeyi tercih ettim, sonuçları buna göre olacaktır, bu noktadan sonra ne yapacağıma daha fazla dikkat edeceğim veya bir sonraki sınavım geldiğinde sinemayı tercih etmeyeceğim” diyebilmektir… Birçoğumuz “hayır” diyemediğimiz durumlarda sonuçlar oluştuğunda, “Bu benim başıma neden geldi?”, “Hayır diyemedim X kişisi yüzünden böyle oldu” “A’nın dediğini yapmasaydım şimdi hiç böyle olmazdı” gibi sonucun sorumluluğunu bir lider gibi üstlenmek yerine, başkasına, başka olaylara, başka oluşlara, başka şeylere atarız…
Bu yüzden sonuçlar her daim bir liderin sonraki adımına giden yolu oluşturur. Hayatta hiçbirimiz %100 mükemmel değiliz. Hata, yanlış, hayır diyememek seçim yapmak bunlar hep bizler için yolumuzun bir parçası. Sadece bugün burada bu yazımda bana eşlik ediyorsanız “hayır” diyemediğiniz her duruma ve sonrasında nasıl bir tavır takındığınıza bir daha bakmanızı öneriyorum…
Yaptığınız seçim size aittir, bir lider yaptığı seçimlerin altında ezilmez, sorumluluğu başkasına yüklemez. Her ne olursa olsun sonu iyi veya kötü olmakla birlikte, bu sizin eşsiz liderlik yolunuzun bir parçasıdır. O yüzden aslında “hayır” diyememek diye de bir şey yoktur, olan sadece siz ve seçimlerinizdir. Seçimlerinize göre oluşan mükemmel sonuçlardır…
Yolunuzun açık olması dileklerimle!
İlginizi çekebilir: Liderliğin sırrı: Konfor alanından çıkıp risk alabilmek