Lavanta nedir, lavanta çiçeğinin faydaları nelerdir?
Hızlı bir şekilde büyüyüp yayılabilen lavanta Avrupa, Afrika, Akdeniz ve Asya’nın bazı bölgelerinde bulunan ve yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Lavantanın yaygın olarak kullanılmasının nedeni, gıda ve kokulardan kozmetik ve bitkisel ilaçlara kadar geniş bir uygulama alanına sahip olmasıdır. Lavantanın faydalarına ve kullanım yöntemlerine gelin yakından bakalım.
Lavantanın faydaları nelerdir?
Sadece kokusu ve lezzetiyle bilinen lavantanın sağlığa da oldukça faydası vardır. İşte lavantanın öne çıkan faydaları…
1. Kaygı ve stresi azaltır:
Lavanta, anksiyete ve stresi yatıştırmada yardımcıdır. Lavantanın bu faydasını görmek için birçok farklı yöntem uygulayabilirsiniz. Lavanta yapraklarını ve çiçeklerini ellerinizle öğüterek, yüzünüze tonik yapabilirsiniz. Bu uygulama, düşüncelerinizi hafifletip, ruh halinizi dengeleyerek beden ve zihninizi rahatmaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra lavanta çayı demleyerek de aynı etkiye sahip olabilirsiniz. İçerisindeki antioksidan bileşenler, vücuttaki stres hormonlarının seviyelerini düşürmek için endokrin sistemi destekler.
2. Lavanta uyku problemlerini çözer:
Uykusuzluk ya da huzursuz uyku ile düzenli olarak mücadele ediyorsanız, hayatınız olumsuz seyrediyor demektir. Bunun için sıcak suda birkaç lavanta çiçeği hazırlayarak içmeniz rahat ve huzurlu bir uykuyu size getirecektir.
3. İltihap gidericidir:
Lavanta çiçeklerini banyo suyunuza eklerseniz ve uzun bir süre bekletirseniz, iltihap önleyici bileşenler iltihapların azalmasına yardımcı olabilir. Lavantanın antioksidan özellikleri de oldukça güçlüdür.
4. Lavanta cilt bakımında yardımcıdır:
Cildinize her zaman dikkat etmek istiyorsanız lavanta suyu dolu bir sprey şişesini yanınızdan ayırmayın. Cildiniz tahriş olmuşsa ya da kuruysa sadece o bölgeye lavanta suyunu püskürtün ve rahatlamanın tadını çıkartın. Bu aynı zamanda sedef hastalığı, egzama ve akne gibi kronik durumlarda da işe yarayabilir.
5. Lavantanın antiseptik özelliği vardır:
Yaralarınızın hızlı bir şekilde iyileşmesi için yaralarınızın üzerine ezilmiş lavanta yapraklarını örtün. Bu enfeksiyonların gelişmesini önlemeye yardımcı olacaktır.
6. Lavanta saç bakımı için oldukça faydalıdır:
Saç dökülmesinden veya saçınızın kalitesini etkileyen herhangi bir durumdan rahatsızsanız, lavanta bazlı şampuan kullanabilirsiniz. Bazı organik kozmetik ürünler pahalı olabilir ya da içerisinde sert kimyasallar barındırabilir. Eğer böyle bir durumdan şikayetçiyseniz lavantayı demleyip, karışımı saçınıza uygulayabilirsiniz. Bu etkili bir şampuan işlevi görecektir.
Lavanta yağı nedir ve faydaları nelerdir?
Lavanta yağı , lavantadan buhar damıtma yoluyla çıkarılır. Yağ aromaterapide ve birçok aromatik preparat ve kombinasyonda çok fazla kullanılır ve faydalıdır. Lavanta yağı, sedir ağacı, çam, adaçayı, sardunya ve Hindistan cevizi gibi birçok diğer esansiyel yağ ile iyi bir uyum sağlar. Lavanta yağı da özü gibi çok fazla fayda sağlar. Lavanta yağının faydalarına gelin birlikte bakalım.
1. Böcek savardır:
Lavanta yağının kokusu, sivrisinekler, tatarcıklar ve güve gibi birçok türde böcek için güçlüdür. Yapmanız gereken tek şey açıkta kalan cildinize biraz lavanta yağı sürmek. Eğer böcekler tarafından ısırılmışsanız, yine lavanta yağını tahriş olan bölgenize sürdüğünüzde acınızı ve kaşıntınızı azaltmış olursunuz.
2. İdrar akışını düzenler:
Lavanta yağı idrar üretimindeki uyarıcı etkisi nedeniyle üriner rahatsızlıklar için iyidir. Dahası, hormonal dengeyi geri kazanmaya, sistit veya idrar torbasının iltihaplanmasını azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda krampları azaltır.
3. Solunum ile ilgili problemlere iyi gelir:
Lavanta yağı, boğaz enfeksiyonu, grip, öksürük, soğuk algınlığı, astım, sinüs tıkanıklığı, bronşit, boğmaca, larenjit ve bademcik iltihabı gibi çeşitli solunum problemleri için yaygın olarak kullanılmaktadır. Yağı boyun, göğüs ve sırt derisine uygulayabilirsiniz. Ayrıca, soğuk algınlığı ve öksürük için yaygın olarak kullanılan birçok vaporizatör ve inhalasyon cihazına eklenir. Lavanta yağının uyarıcı özelliği aynı zamanda balgamı gevşetebilir ve solunum yollarıyla ilişkili tıkanıklığı giderebilir. Böylece iyileşme sürecini hızlandırabilir ve vücudun balgamı ve diğer istenmeyen maddeleri doğal olarak ortadan kaldırmasına yardımcı olabilir. Lavanta yağı ayrıca solunum yolu enfeksiyonlarına karşı savaşabilecek antibakteriyel özelliklere sahiptir.
4. Lavanta sindirime yardımcıdır:
Lavanta yağı, sindirim için yararlıdır. Çünkü bağırsak içindeki gıdaların hareketliliğini arttırır. Yağ ayrıca mide suları ve safra üretimini uyarır. Böylece hazımsızlık, mide ağrısı, şişkinlik, kusma ve ishalin tedavisine yardımcı olur.
5. Stres ve anksiyeteyi hafifletir:
Lavanta yağını tonik olarak kullanmak; migren, baş ağrısı, depresyon, sinir gerginliği ve duygusal stres tedavisinde yardımcı olabilir. Canlandırıcı aroma, zihinsel aktiviteyi arttırırken, sinirsel yorgunluğu ve huzursuzluğu ortadan kaldırır. Bir çalışma, test yapılan kişilerin, test yapılmadan önce lavanta yağı ve biberiye yağı soluduklarında, zihinsel stres ve anksiyetede önemli bir azalmanın yanı sıra bilişsel işlevlerin artmış olduğunu göstermiştir.
Lavanta çiçeği nedir?
Ballıbabagillerden, mavi veya mor renkli çiçekleri koku sanayisinde kullanılan bir bitki olan lavanta çiçeği 20 ile 60 cm arasında boydadır. Çalı görünümlü çok yıllık bir bitki olan lavanta çiçeği, Haziran ve Temmuz aylarında çiçek açar.
Lavanta çiçeği nasıl yetiştirilir?
Üç adımda “lavanta nasıl yetiştirilir?” sorusunun cevabını gelin hep beraber görelim.
1. Lavanta ekilecek yeri bulun: İyi aydınlatılmış bir yer seçin. Lavanta, bir Akdeniz otudur, bu yüzden sıcak, güneşli yerlerde büyür. Bahçenizde, bitkinin günde en az 8 saat boyunca tam güneş alacağı bir nokta seçin. Tesis, bitkinin rüzgardan korunması için mümkün olduğunca korunmalıdır.
Toprağın yeterli drenaja sahip olduğundan emin olun. Lavanta yetiştirme koşulları için toprak hafif, kabarık ve iyi havalandırılmalıdır. Toprağın drenajını iyileştirmek için ekimden önce silis kumu karıştırın. Silis kumu iyi drenaj yapar ve güneş ışığını bitkiye çok iyi yansıtır. Soğuk ve yağışlı iklimlerde faydalıdır. Saksıda yetiştiriyorsanız, drenajı optimize etmek için taş veya çakıl yatağı üzerine yerleştirebilirsiniz.
2. Lavanta ekimi zamanı: Saksıya lavantayı ekmeden en az bir saat önce sulamalısınız. Bu, kökleri nemlendirecektir. Toprağa yeterince büyük bir delik kazın.
Toprağı hazırlamaya başlayın. İki avuç dolusu çakıl taşı, 118 ml’lik kireç, gübre ve kemik ununu toprağa döküp iyice karıştırın. Ardından bu karışımı ufak bir toprak tabakasıyla örtün. Taş drenaja yardımcı olacak, kireç toprağı alkalileştirecek, kemik unu ve gübre ise lavantanın daha hızlı büyümesine yardımcı olacak.
Dikimden önce lavantayı hafifçe kurulayın, bu gövdelerden iyi hava sirkülasyonunu sağlayacak, yani büyümeyi teşvik edecek. Sonrasında lavantayı dikkatlice hazırlanmış yerine yerleştirin.
3. Lavantayı koruma: Bitkiyi aşırı nemli bırakmayın. Aşırı nem lavantanın düşmanıdır ve bitkinin kökleri aşırı nemli hale gelirse, bitki herhangi bir kuraklık veya donma sıcaklığında daha hızlı ölür. Lavanta ekildikten sonra, her 7 ila 10 günde bir sulayın. Doğru sulama seviyesine ulaşmak için, sulamadan önce toprağın kuruduğundan emin olun.
Yabani otları önleyin. Toprağı ince bir malç tabakasıyla kaplayarak yabani otların lavantaya yetişmesini önleyebilirsiniz. Ahşap malç yerine kaba kum, çakıl veya istiridye kabuğu gibi açık renkli bir malç kullanın. Malç ayrıca bitkinin köklerini kış donlarından korumaya yardımcı olacaktır.
Lavanta bitkisini etkileyen en yaygın iki zararlı böcek, beyaz sinek ve küçük böceklerdir. Her ikisi de el ile veya sürekli bir su akışıyla giderilebilir. Bölgenin iklim koşulları da baz alınarak lavanta dikimi için ilkbahar ayları tercih edilmelidir.
Lavanta kürü tarifi
Saç sağlığı için lavanta kürü: Sağlıklı saçlara kavuşmak için, lavantayı sıcak suda demleyin. Bir saat beklettikten sonra saçınıza dökün. Düzenli kullanımda faydalarını görebilirsiniz.
Cilt sağlığı için lavanta kürü: Cildinizde kuruluk, yara yada iltihap varsa bir şişeye lavanta suyu koyun ve sorun olan bölgeye sıkın.
Kaynaklar:
Organicfacts
wikihow