Varlığından haberdar olduğum andan itibaren hayalini kurduğum kuzey ışıkları, hala hayal listemde ilk sırada. Fakat kuzey ışıklarını görmeyi hayal ederek kilometrelerce uzaklara gidip, kuzey ışıklarını göremeden geri dönen kişilerin deneyimlerini okuyunca bu seyahatin zamanlamasının ne kadar önemli olduğunu görüyorum. Mükemmelliyetçi kişiliğim tam da bu noktada devreye giriyor. Muhtemelen hayatımda bir kere deneyimleyebileceğim bir şeyi şansa bırakmak istemiyorum. Bu yüzden kuzey ışıkları ile ilgili yaptığım detaylı araştırmanın önemli kısımlarını sizlerle de paylaşıyorum ki, daha çok insan hayallerine kavuşsun:
Aurora borealis olarak da bilinen kuzey ya da kutup ışıkları, doğanın insanlığa sunduğu en etkileyici doğa olaylarından biri. Genellikle gündönümlerinde kendini gösteren bu büyülü ışıkların rengi, bana hayali hayvan “unicorn”u hatırlatıyor. Kuzey ışıklarının görülebilmesi için havanın bulutsuz olması gerekiyor. En iyi görüldüğü zamanlar Eylül ve Nisan ayları arasında, yani gecelerin uzun ve daha karanlık olduğu zamanlar. Bu eşsiz deneyimi yaşamadan dönmek istemiyorsanız, seyahatinizi yeni ay ve dolunay zamanlarına denk getirmekten kaçının. Biz her ne kadar pembeleri, morları görmek istesek de genellikle görünen aurora borealis rengi yeşil. Olsun; o da bir renk, o da bir deneyim.
Kuzey ışıklarını izleyebileceğiniz birçok yer var, ama bu ışıkların görünme olasılığı kuzey kutbuna yaklaştıkça artıyor. Eğer siz de bu hayalin peşine düştüyseniz, yolunuz aşağıdaki şehirlerden birine düşsün:
Abisko, Kuzey Kutup Bölgesi, İsveç
İsveç’in kuzeyinde bulunan ve sadece 85 kişinin yaşadığı bu kasabanın ismini muhtemelen daha önce hiç duymadınız. Abisko; İsveç’in en kuru bölgesi bölgesi, dolayısıyla en bulutsuz yeri. Dupduru gökyüzü, kuzey ışıklarını görme olasılığınızı arttıran bir faktör. Bu yüzden Abisko, kuzey ışık avcıları tarafından kuzey ışıklarını izleyebileceğiniz en iyi yer olarak biliniyor.
İlgili yazı: Kuzey ışıklarından göl evlerine İsveç
Abisko’ya nasıl gidilir?
İstanbul’dan Stockholm aktarmalı olarak Abisko’ya ulaşabilirsiniz.
Tromsø, Norveç
‘Kuzeye çıkan kapı’ olarak da bilinen Tromsø, yaklaşık 75 bin kişilik nüfusu ile dünyanın en kuzey şehri. Norveç’in kuzeyinde bulunan Tromsø, aynı zamanda kuzey kutup dairesinin en büyük üçüncü kentsel alanı. Alaska ve Sibirya ile aynı enlemde bulunan Tromsø, kuzey ışıkları bölgesinin ortasında bulunması sebebiyle radarınıza girmeli. Kasım ayının sonundan Ocak ayının başına kadar 24 saat boyunca karanlığı yaşayan bu şehirde deneyimlediğiniz şey, sadece kuzey ışıklarını yaşamak olmayacak 🙂 Hatta Şubat ayının ilk pazar günü yolunuz Tromsø’ya düşerse, Ren geyiği Yarışı Şampiyonası’nı yerel insanlarla birlikte izleyebilirsiniz.
Tromsø’ya nasıl gidilir?
İstanbul’dan Oslo aktarmalı olarak Tromsø’ya ulaşabilirsiniz. Biraz daha maceralı bir deneyim yaşamak isterseniz Oslo’dan Bergen’e gidip, Bergen’den 4 günlük gemi yolculuğu ile bu şehre ulaşabilirsiniz.
Laberge Gölü, Yukon Bölgesi, Kanada
50 kilometre uzunluğunda ve 5 kilometre genişliğindeki Laberge Gölü, el değmemiş bir güzelliğe sahip. Buz tutmuş gölün bir ucunda bulunan tahta kulübeleri kiralayarak kuzey ışıklarının renkli dünyasına ulaşabilirsiniz. Kuzey ışıklarını Laberge Gölü’nde izleyecek olmanızın en güzel tarafı gökyüzünün donmuş göle düşen yansıması.
Laberge Gölü’ne nasıl gidilir?
Bu göle en yakın havaalanı Whitehorse’ta bulunuyor. Whitehorse’tan Laberge Gölü arabayla 40 dakika uzaklıkta.
Bonus: Kuzey ışıkları genellikle gece oluşuyor; fakat gece boyunca uykusuz kuzey ışıklarını bekleyecek haliniz yok. O yüzden bu seyahate çıkmadan önce telefonunuza Aurora Forecast uygulamasını indirin ve kuzey ışıklarını en berrak şekilde izleyebileceğiniz zaman, uygulama size bildirim yollasın. Böylelikle kuzey ışıklarını izleme hayalinizi gerçekleştirme olasılığınız da artacak.
Kuzey ışıkları hayallerinizin en kısa zamanda gerçekleşmesi dileğiyle…