Kurumsal wellness: Zorlayıcı zamanlarda iş yerinde mental sağlığı korumak

Yüksek performans beklentisi, sergilenen çabanın karşılığını alamama ve artan rekabet gibi faktörler çalışanların mental sağlığını negatif bir şekilde etkiliyor. Kurumsal wellness ise bu negatif etkilerin önüne geçmeyi hedefliyor. Bu yazımızda, kurumsal wellnessın ne olduğunu ve nasıl uygulanabileceğini sizler için kaleme aldık.

Kurumsal wellness nedir?

Kurumsal wellness veya kurumsal wellbeing, mutlu ve huzurlu bir iş yeri yaratmayı ve bu sayede çalışanların verimliliğini artırmayı amaçlıyor. Bu kavramı baz alan şirketler, çalışanlarının hem fiziksel hem de psikolojik sağlığına odaklanıyor. Bir başka deyişle, üretkenliğin ve verimliliğin hem genel hem de mental sağlığa dayalı olduğu vurgulanıyor.

Kurumsal wellness sınırları içinde yer alan adımların atılması sayesinde çalışanların iş stresi azaltılıyor ve odaklanma becerileri gelişiyor. Ayrıca, çalışanlar daha az devamsızlık sergilerken daha yüksek üretkenliği de ön plana çıkarıyor. Bunlarla birlikte, çalışanların genel yaşam kaliteleri de yükselişe geçiyor. Bu nedenle, tüm şirketlerin kurumsal wellness kavramını göz önünde bulundurması büyük bir önem taşıyor.

Şimdi, kurumsal wellness kapsamında gerçekleştirilebilen uygulamaları sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Pozitif ve destekleyici bir iş kültürü

İlk olarak, çalışanları zor zamanlarda destekleyecek bir iş kültürü oluşturmak gerekiyor. Pozitif bir kültür, çalışanların motivasyonunu artırdığı gibi şirketin genel başarısını da etkiliyor. Pozitif bir iş kültürünün sınırları içinde iş yerinde çeşitli başarıların kutlanması ve çalışanların ufacık şeyler için bile takdir edilmesi gibi eylemler yer alıyor.

Pozitif bir iş kültürü sayesinde çalışanların morali ve şirkete bağlılık seviyesi artırılabiliyor. Ayrıca, bu anlayış aracılığıyla kendisini yalnız hisseden çalışanların yalnızlık hissiyatının da önüne geçilebiliyor.

Stres yönetimi ve destek programları

Performans kaygısı, baskı ve belirsizlik gibi sebepler yüzünden çalışanların stres seviyesi yükselebiliyor. Yüksek stres sonucunda da üretkenlik ve verimlilik düşüşe geçiyor. Kurumsal wellness, çalışan stresinin öncelikli bir faktör olduğunu vurguluyor.

İşverenler, çalışanlarına stres yönetimi eğitimi ve psikolojik destek hizmeti sunarak onların sağlığını koruyabiliyorlar. Ayrıca, iş yerlerinde düzenli meditasyon ve nefes egzersizi seansları da çalışanların stres seviyesini azaltıcı etki gösteriyor. Bu tarz pratikler stresle başa çıkmayı kolaylaştırırken profesyonel eğitimler ve hizmetler de mental yüklerin hafiflemesine yardımcı oluyor.

Çalışma ve dinlenme dengesi

Çeşitli dönemlerde iş-özel hayat dengesini korumak kolay olmuyor. Zorlayıcı durumlar, bu dengeyi sağlamanın ve iş hayatına odaklanmanın önüne geçebiliyor. Bu noktada, işverenlerin çalışanlarının dinlenmesine ve kendilerini toparlamasına izin vermesi gerekiyor.

Esnek çalışma saatleri, evden çalışma imkanı ve fazla mesaiyi sınırlandıran politikalar çalışanların tükenmişlik sendromuna yakalanmasını önlüyor. Ayrıca, iş yerlerinde de düzenli dinlenme aralıklarının teşvik edilmesi büyük bir önem taşıyor. Ergonomik masa düzenlemeleri ve rahat ofis mobilyalarıyla da dinlenmenin desteklenmesi sağlıklı olabiliyor. Çalışanlar, yeteri kadar dinlenebildikleri zaman zihinsel olarak yenilenebiliyorlar.

Sosyal ve fiziksel aktiviteler

Çalışanların iş yerlerine bağlanabilmeleri için onların sosyalliklerine de dokunmak gerekiyor. Çalışanların sosyalleşmesini sağlayan faaliyetler sayesinde hem işe hem de iş yerindeki insanlara bağlılık artıyor. Bu sayede, üretkenlik, verimlilik ve çalışma isteği de yükseliyor.

Şirketlerin entelektüel gelişim ve sosyalleşme açısından çeşitli kültürel aktiviteleri desteklemesi büyük bir önem taşıyor. Her ay ofisçe sinemaya veya tiyatroya gitmek bu desteğin içinde bulunan basit bir eylem. Ayrıca, gündelik iş süreçlerine fiziksel aktivitelerin dahil edilmesi de çalışanların mental sağlığına iyi geliyor. Egzersiz sağlıklı bir bedenin ve zihnin anahtarı olduğu için şirketlerin çalışanları spora teşvik etmesi gerekiyor. Örneğin, şirket tarafından sunulan spor salonu üyelik avantajı ve aylık spor etkinlikleri çalışanları hem fiziksel hem de psikolojik açıdan destekliyor.

Kariyer gelişimi desteği

Kurumsal wellnessın baz aldığı bir diğer taraf ise kariyer açısından gelişim. Kariyer gelişimi, çalışanların iş tatminini ve motivasyonunu yükseltiyor. Bu yüzden, kariyer anlamında personelin desteklenmesi kritik bir yere sahip.

Şirketler, çeşitli şirket içi eğitim programları, kariyer planlama desteği, farkındalık eğitimleri ve mentorluk programlarıyla çalışanların kariyer yolculuğuna destek olabiliyor. Bu uygulamalar sayesinde çalışanlar benliklerini değerli hissederken kendilerini geliştirme fırsatı yakalıyorlar.

Zor zamanlarda çalışanların mental sağlığını korumak hem bireylerin hem de kurumların uzun vadeli başarısı için oldukça önemli. Kurumsal wellness sayesinde iş yerinde stres azaltılıyor, duygusal dayanıklılık artırılıyor ve iş-özel yaşam dengesi sağlanıyor. Bu sayede, çalışanların verimliliği ve motivasyonu da desteklenmiş oluyor. Kurumlar, kurumsal wellness uygulamalarını etkili bir şekilde hayata geçirerek sağlıklı ve mutlu bir iş gücü oluşturabiliyorlar.

İlginizi çekebilir: Danimarkalılardan iş yerindeki mutluluğun sırrını öğrenelim: Arbejdsglæde

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!