İnsan kaynakları yöneticilerinin yaklaşık %70’inin çalışanların refahının en önemli öncelikleri olduğunu söylediklerini biliyor muydunuz? İlk başta inanması zor görünebilir, ancak, dünyaca ünlü Apple, Nike, Google gibi pek çok şirket çalışanları için çeşitli meditasyon programları sunuyor. Diğer bir deyişle, dünya genelinde kurumsal meditasyon artık bir trend değil; ana akım haline geldi.
Özellikle toplumsal olarak içerisinden geçtiğimiz şu zorlayıcı zamanlarda, işlerimize odaklanmakta güçlük çekerken, ülkemizde de kurumsal meditasyonun önceliklendirilmesi kritik bir öneme sahip. Yaşadığımız acılar, deneyimlediğimiz kayıplar ve yoğun stresi göz önünde bulundurduğumuzda çalıştığımız yerlerin ruh sağlığımızı, esenliğimizi ve iyi oluş halimizi önceliklendiriyor olması çok önemli, ancak bu şekilde hem bireysel hem de kurumsal olarak iyileşebiliriz. Bilimsel pek çok çalışma da gösteriyor ki kurumsal meditasyon;
- Çalışanların stresi yönetmelerine yardımcı oluyor.
- İş yerindeki verimliliği artırıyor.
- Çalışan memnuniyetini ve bağımlılığını
- İş yerindeki devamsızlıkları, hastalık izinlerini azaltıyor.
- Yenilikleri ve yaratıcılığı teşvik
- Ekip çalışmasını pekiştiriyor.
- Çalışanlar arasındaki iletişimi güçlendiriyor, kısacası uzun vadede hem çalışanlar hem de şirketler için olumlu etkiler yaratıyor.
Meditasyonun, daha az kaygı, daha iyi uyku, daha düşük kan basıncı, daha az stres gibi zihinsel, fiziksel ve ruhsal olarak sağladığı faydalar zaten biliniyor. Kurumsal meditasyon açısından ise iyi haber şu ki; bu sayede yalnızca çalışanların refahı artmıyor; işletmeler, şirketler, markalar da büyüyor ve gelişiyor.
Ancak, şunu unutmamak gerek ki iş yerinde esenlik, kendiliğinden oluşmuyor. Zaman, çaba, özel kaynaklar, ilgi ve hassasiyet gibi pek çok unsuru gerektiriyor. En önemlisi ise ‘süreklilik’ istiyor. Yani, yalnızca bir iki çalışanın ofis masasında tek başına meditasyon yapmaya çalışması ile kurumsal meditasyon başarılmış sayılmıyor. Bu nedenle iş verenlerin şirketlerinde kurumsal meditasyonu sağlamak için elini taşın altına koyması ve çeşitli görevleri üstlenmesi gerekiyor.
Örneğin, Genentech’in 14.000 çalışanının tamamı Headspace uygulamasına ücretsiz olarak erişebiliyor. Headspace’in açıklamasına göre LinkedIn, Adobe, General Electric, Unilever gibi şirketler de çalışanlarının esenliğinin ne kadar değerli olduğunun farkındalar ve hem fiziksel hem zihinsel sağlığı desteklemek için çeşitli meditasyon tekniklerini binlerce çalışanlarına sunuyorlar. Google, çalışanları için özel olarak tasarlanmış meditasyon odalarına sahipken NASA, dünyaca ünlü kurumsal mindfulness eğitmeni olan Kurtis Lee Thomas’ın hizmetlerinden yararlanıyor ve çalışanları için nefes egzersizlerine odaklanan deneyimler sunuyor. Hindistan’ın en büyük şirketlerinden biri olan Viraj Profiles ise hem meditasyon bölmeleri hem de meditasyon seminerleri ile çalışanlarının stresle ve zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olmaya çalışıyor. Kısacası, dünya genelindeki pek çok şirket başarının sırlarından birinin çalışanların esenliği olduğunu biliyor.
Peki, tüm bu örnekler ilham verici olsa da başka neler yapılabilir? İlk adım doğru iletişim. İş verenler, çalışanlarının farkındalığını artırmak için kurumsal meditasyonun neden önemli olduğunu, birlikte iyileşmenin nasıl mümkün olduğunu anlatabilir, çalışanlarının ihtiyaçlarını dinleyerek en uygun ortamı sunmak için hazırlıklarına başlayabilirler. Daha sonra iş yerinde uygun bir alan yaratılması gereklidir. Çalışanların rahatça meditasyon yapabilecekleri; hem bireysel hem de grup halinde çeşitli meditasyon tekniklerinin konforlu bir şekilde uygulanabileceği alanların tahsis edilmesi şart. Uyaranlardan, gürültüden uzak, yeterince geniş ve havadar alanlar iş yerlerinde bireysel ve kurumsal meditasyonu teşvik etmek için tasarlanabilir. Diğer yandan, bir uzmandan destek almak da önemlidir. Çalışanları destekleyecek, yönlendirecek, rehberlik edecek ve grup meditasyonlarını yönetebilecek bir lider, düzenli olarak süreci yönetebilir, rahatlatıcı seanslar düzenleyebilir. Ayrıca, geri bildirimler almak da tüm sürecin daha iyi işlemesinde kritik bir rol oynayabilir. İş verenler, meditasyon programlarının etkililiğini ve çalışanların görüşlerini ölçmek için geri bildirimlere önem vermeli ve bu geri bildirimler ile sürecin daha verimli bir şekilde ve çalışanların ihtiyaçlarına daha iyi yanıt verecek şekilde geliştirilmesine katkı sağlamalıdır.
Mindfulness, görselleştirme, metta meditasyonu, nefes egzersizleri, mantralar gibi farklı teknikler, bireysel olarak uygulanabildiği gibi grup halinde de kolayca uygulanabilir. Bu nedenle, özellikle iş yerlerinde meditasyonu teşvik etmek için bir grup lideri tarafından tasarlanabilir. Çalışanların şimdiki ana odaklanabilmeleri, bedenlerini ve zihinlerini rahatlatabilmeleri, olumlu duyguları, düşünceleri harekete geçirecek söylemleri yüksek sesle grup halinde tekrar etmeleri, bireysel ve kurumsal olarak iyileşmelerine yardımcı olabilir.
Zor zamanlardan, kayıp ve yas süreçlerinden geçerken; geçim sıkıntısı, ekonomik krizler, belirsizlik ve gelecek kaygısı ile mücadele ederken iş yerindeki verimi artırmanın yanı sıra kendimize de iyi bakabilmek için birlikte hareket etmenin, iş birliği ve uyum içerisinde iyileşmenin gücünü keşfedebiliriz!
İlginizi çekebilir: Mindful bir iş hayatı: İş yerinde farkındalık sahibi olmak neden önemlidir?
Kaynak: headspace, meetreflect, positivepsychology