Kurdele çiçeği, ev bitkisi bakmaya yeni başlayanlar için yetiştirmesi en kolay bitkilerden bir tanesidir. Kurdele çiçeği, adaptasyon yeteneği sayesinde pek çok ortama uyum sağlayabildiği için neredeyse her yerde yetiştirilebilir.
Bakımı kolay olan kurdele çiçeği dayanıklı bir bitki olduğundan dolayı ihmal edilse dahi hayatta kalabilir. Bu nedenle bitki bakımında acemi olan kişiler, bakımı zor bitkilerdense kurdele çiçeğini tercih edebilirler.
Kurdele çiçeğine dair merak ettiğiniz her şeyi ve kurdele çiçeği bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.
Kurdele Çiçeği Nedir?
Kurdele çiçeği, en popüler ev bitkilerinden bir tanesidir. Kurdele çiçeğine alışkın olduğu tropikal ortamı iç mekanda sağlamak mümkün olmasa da bitkinin sıcaklık ve nem ihtiyacı belli bir ölçüde karşılandığında hayatta kalması mümkündür. Boyu yaklaşık 30 ila 45 cm arasında değişen kurdele çiçeğinin yaprakları tamamen yeşil olabileceği gibi yeşil-beyaz çizgili de olabilir. Olgunlaşan bitkilerde küçük yıldız şeklinde çiçekler görülebilir. Çiçeklerin döllenmesiyle bitki meyve verebilir. Çiçekler döküldükten sonra ise çiçeklerin yerinde oluşan küçük bitkicikleri yeni saksılara alarak yeni bitkiler yetiştirilebilir. Kurdele çiçeği, ortalama büyüme hızına sahip bir bitkidir ve dona maruz kalmadığı sürece dört mevsim dikilebilir.
Kurdele çiçeğinin genel ihtiyaçları ve özellikleri şu şekildedir:
Botanik adı: Chlorophytum comosum
Aile: Kuşkonmazgiller (Asparagaceae)
Türü: Otsu, çok yıllık
Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: 30-60 cm yükseklik ve genişlik
Güneş isteği: Kısmi güneş ışığı, gölge
Toprak isteği: Tınlı, drenajı iyi toprak
Toprak pH’ı: Nötr
Çiçeklenme dönemi: Dört mevsim
Çiçek rengi: Beyaz
Kökeni: Orta ve Güney Afrika
Kurdele Çiçeği Nasıl Bakılır?
Kurdele çiçeği, aşağı doğru sarkan yapısı nedeniyle genelde saksıda ya da sepette yetiştirilen bir bitkidir. Kurdele çiçeğine iç mekanda bakacaksanız, yaprakların ezilmediğinden ve saksının ağırlık nedeniyle devrilmeyeceğinden emin olmanız gerekir. İklimin sıcak olduğu yerlerde dış mekanda da yetiştirilebilen kurdele çiçeğinin bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, düzenli sulamadır. Bitkinin ayrıca büyüme dönemi boyunca ilkbahardan sonbahara kadar düzenli olarak gübrelenmesi de şarttır.
İç mekanda ve dış mekanda kurdele çiçeği bakmak için dikkat etmeniz gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:
Işık ihtiyacı
Kurdele çiçeği, bulunduğu ortama kolay uyum sağlayabilen bir bitki olduğundan dolayı bakımı kolay bir bitkidir. Kurdele çiçeğine doğrudan güneş ışığı almayan düşük, orta veya çok aydınlık yerlerde bakmak mümkündür. Bitkinin loş yerlerde yetiştirilmesi mümkün olmakla birlikte aydınlık yerlerde büyümesi daha sağlıklı olacaktır. Ancak doğrudan güneş ışığı bitkinin yapraklarının yanmasına yol açabileceği için bitkiyi doğrudan güneş ışığından uzak tutmalısınız.
Su ihtiyacı
Kurdele çiçeği çok fazla su isteyen bir bitki değildir. Ancak yine de bitkinin suyu depolamak için düzenli olarak sulanmaya ihtiyacı olacaktır. Bitkinizin suya ihtiyacı olup olmadığını toprağın üstündeki birkaç santimetrelik kısmın kurumasından anlayabilirsiniz.
Toprak ihtiyacı
Kurdele çiçeği tınlı, drenajı iyi ve besin açısından zengin toprakları sever. Bu nedenle kurdele çiçeği için nemi tutabilen ancak aynı zamanda kök çürümesinin önüne geçmek için fazla suyu boşaltılabilecek drenajı iyi bir toprak kullanmanız gerekir. Hazır olarak satılan saksı karışımlarının çoğu kurdele çiçeği için uygundur. Bununla birlikte toprakta bol miktarda organik madde bulunmasına da dikkat etmelisiniz.
Sıcaklık ihtiyacı
Kurdele çiçeği, sıcak iklimlere özgü bir bitkidir. Bu nedenle 15-27°C arasındaki oda sıcaklığı kurdele çiçeği için idealdir. 10°C’nin altındaki sıcaklıklar ise kurdele çiçeğinin zarar görmesine neden olabilir.
Nem ihtiyacı
Yüksek nemli ortamları seven kurdele çiçeğine evde mutfak ve banyo gibi nemin yüksek olduğu yerlerde bakabilirsiniz. Bununla birlikte nemin orta düzeyde olduğu yerlerde de kurdele çiçeği bakmanız mümkündür. Ancak havanın çok kuru olması halinde yaprakların kenarlarında kahverengileşme olabileceği için bitkiyi daha nemli bir yere yerleştirmeniz iyi olacaktır.
Gübre ihtiyacı
Kurdele çiçeğinin aktif olarak büyüdüğü ilkbahar ve yaz aylarında ayda bir olmak üzere gübrelenmesi gerekir. Bitkinin çok fazla gübrelenmesi yaprakların uçlarında kahverengileşmeye, az gübrelenmesi ise zayıflamasına neden olabilir. Bu nedenle bitkinizi büyüme dönemi boyunca çok amaçlı veya suda çözünebilir bir gübreyle beslemelisiniz. Ne kadar gübre vermeniz gerektiğini paketin üzerinde yazan talimatlara ve bitkinizin büyüme hızına göre ayarlayabilirsiniz.
Kurdele Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Kurdele çiçeğini çoğaltmak oldukça kolaydır. Bitkinizi aşağıdaki adımları izleyerek kolayca çoğaltabilirsiniz:
- Kurdele çiçeğinin gövdesinde bulunan ufak bitkicikler en az 3-5 cm’lik kök geliştirdiğinde bitkinizi çoğaltabilirsiniz. Keskin bir bıçak veya makas yardımıyla kökleri sağlam bir şekilde tutarak bitkicikleri gövdeden ayırabilirsiniz.
- Kestiğiniz kısımları drenajı iyi bir saksı toprağı bulunan saksıya dikebilirsiniz. Bitkinin kökleri gelişene kadar toprağın sürekli nemli olmasını sağlamalısınız.
- Yukarıdaki yöntemin dışında ana bitkiyi bölerek de çoğaltabilirsiniz. Bunun için köklerin mümkün olduğunca zarar görmemesine özen göstermeli ve kökleri yavaş yavaş ayrı bölümlere ayırmalısınız. Ardından ayırdığınız bu bölümleri yeni saksılara dikebilirsiniz.
Kurdele Çiçeği Nasıl Çiçek Açar?
Kurdele çiçeği, büyük ve gösterişli çiçekler açan bir bitki değildir. Bitkinin çiçekleri ufak olduğundan dolayı genelde çiçek açması konusunda pek çok insan özel bir çava göstermemektedir. Bununla birlikte bitkinizin çiçek açmasını desteklemek için yapabileceğiniz bazı şeyler bulunmaktadır.
Kurdele çiçeğinizin çiçek açmasını istiyorsanız, bitkinin normalden daha fazla güneş ışığına maruz kalmasını sağlayabilirsiniz. Bitkinin her yerinin eşit şekilde güneş ışığı görmesi için saksıyı düzenli olarak döndürebilirsiniz. Sonuç olarak bitkinizin yaklaşık 1 cm büyüklüğünde çiçek açtığını görebilirsiniz.
Bitkinizi gübrelemeniz ise çiçeklenmeyi desteklemek açısından bir fark yaratmayacaktır. Aksine bitkinizin çiçek açmasını istiyorsanız, bir süreliğine bitkinize gübre vermeyi bırakabilirsiniz.
Kurdele Çiçeği Ne İşe Yarar?
Kurdele çiçeği, dekorasyon açısından harika bir bitki olmanın yanı sıra ev açısından başka faydaları da bulunan bir bitkidir. Kurdele çiçeğinin sağladığı faydalara aşağıda göz atabilirsiniz.
Havayı temizlemeye yardımcı olur
Kurdele çiçeğinin en önemli faydası, havayı filtreleme ve temizleme becerisidir. Kurdele çiçeği toksik olmadığı gibi formaldehit, toluen ve ksilen gibi havadaki toksinleri filtrelemek için mükemmel bir seçimdir. İç mekan bitkileri arasında havayı temizleme becerisi en yüksek bitkilerden biri olduğu düşünülen kurdele çiçeğinin özellikle alerjisi olan kişiler açısından ideal olduğu söylenebilir. Kurdele çiçeği ortamdaki toz akarlarının, polenlerin, küf sporlarının ve daha pek çok alerjen maddenin temizlenmesine yardımcı olabilir.
Ortam nemini arttırmaya yardımcıdır
Kurdele çiçeği, nemin düşük olduğu ortamlarda nemi arttırmaya yardımcı olabilir. Evde nem oranının çok düşük olması cilt sorunlarına, boğaz ağrısına ve daha pek çok soruna yol açabilir. Kurdele çiçeği sulandıktan sonra belli bir süre boyunca su damlacıklarını buharlaştırdığı için havanın nemini arttırmaya yardımcıdır.
Çocuklar ve evcil hayvanlar için zehirli değildir
Kurdele çiçeği toksik bir bitki olmadığı için çocukların ve evcil hayvanların bulunduğu evlerde bakılmak için uygundur. Bununla birlikte çocukların veya evcil hayvanların bitkiyi yolmasını ya da yutmasını engellemek en iyi çözüm olmakla birlikte kurdele çiçeğinin kazara da olsa yutulması sağlık açısından herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.
Stresi azaltmaya yardımcı olabilir
Kurdele çiçeği, iyileşme sürecinden ve stresten sorumlu olan kortizol seviyelerinin azalmasını sağlayabilir. Bitkinin bu etkisinin ortamı arındırmasından ve doğanın ruh hali üzerindeki olumlu etkilerinden kaynaklandığı düşünülmektedir.
- Afrika Menekşesi Bakım Kılavuzu
- Fil Kulağı Bakım Kılavuzu
- Dağ Palmiyesi Bakım Kılavuzu
- Dua Çiçeği Bakım Kılavuzu
- Begonya Bakım Kılavuzu