X

Kurban eti nasıl dağıtılır, nasıl pay edilir?

İslam dünyasında önemli bir yere sahip bayramlardan biridir Kurban Bayramı. Hicrî takvime göre Zilhicce ayının 10. gününde başlar ve dört gün boyunca kutlanır. Gerekli şartları yerine getiren Müslümanların kurban kesmesi, dini bir yükümlülüktür.

Kurban Bayramı’nın ilk günü bayram namazının kılınmasının ardından kurban kesimi yapılır. Kurban genellikle ilk gün kesilir ancak bayramın diğer günleri de kesilmesi uygundur. Kurban kesiminin günleri mezheplere göre farklılık gösterir. Kurban Bayramı’nda dini vecibeleri yerine getirmek için kurban kesilmesi ile elde edilen ete kurban eti adı verilir. Bu etin nasıl dağıtılacağı da dini vecibenin doğru şekilde yerine getirilmesi açısından önemlidir.

Kurban eti nedir?

Kurban Bayramı’nda belirli şartları taşıyan hayvanlar kesilerek kurban ibadeti yerine getirilir. Bu ibadet, Müslümanlar için önemli bir dini vecibedir ve genellikle her yılın belirli bir döneminde gerçekleştirilir. Kesilen hayvanların eti ise kurban eti olarak adlandırılır. Kurban etinin belirli kurallar çerçevesinde dağıtılması esastır. Kurban eti; ihtiyaç sahiplerine, komşulara ve yakın akrabalara paylaştırılır. Bu ibadet toplumsal dayanışmayı güçlendiren bir nitelik taşır.

Kurban eti nasıl dağıtılır?

Kurban eti nasıl dağıtılır? ve kurban eti nasıl pay edilir? soruları her yıl Kurban Bayramı yaklaştığında en çok sorulan sorular arasında yer alır. İslam dinine göre kurban eti üç eşit parçaya bölünerek dağıtılmalıdır. Her bir parçanın nasıl dağıtılacağı şu şekilde belirtilebilir:

İlk parça: Kurbanı kesen kişinin ailesi için ayrılır.

İkinci parça: Akraba, dost ve komşulara dağıtılır.

Üçüncü parça: İhtiyacı olanlara ve yoksullara verilir.

Bu dağıtım şekli  toplumsal dayanışmayı güçlendirmeyi amaçlar. Kurbanın pay edilme şekli mezheplere göre farklılık gösterebilir. Bunun yanı sıra maddi durumu iyi olan kişi ve/veya aileler tarafından kesilen kurbanların etinin üçte birinden daha fazlası da dağıtılabilir.

Kurban eti kimlere verilir?

Kurban eti kimlere verilir? sorusunun cevabı oldukça geniştir. Kurban eti dağıtımı yapılırken dil, din ve ırk ayrımı yapılmaz. Bu noktada çok sorulan sorulardan birisi “Kurban eti gayrimüslimlere verilebilir mi?” sorusudur. Kurban etinin Müslüman olmayıp, ihtiyacı olan kişilerle paylaştırılmasında bir sakınca yoktur.

Kurban etinin üçte birinin ihtiyaç sahiplerine verilmesi, bayramın amacının yerine gelmesi açısından önemlidir. Özellikle yoksullara ulaşan kurban eti, bayramın maneviyatını pekiştirir. Eğer kurban kesen kişinin maddi durumu iyi değilse ve/veya ailesi çok kalabalıksa etin büyük kısmı evde bırakılabilir.

Kurban eti yerine para verilir mi?

Kurban eti yerine para verilmesi, kurban ibadetinin yerini tutmaz. İslam dininde kurban kesmek, belirli şartlara uygun olarak gerçekleştirilmesi gereken bir ibadettir ve etin yerine para verilmesi bu ibadeti karşılamaz. Bu nedenle, kurban kesimi sırasında eti dağıtmak esastır. Bu noktada para verme kavramının netleştirilmesi gerekir. Kurban kesmek için zamanı, müsaitliği ve yeri olmayanlar kuruluşlara veya şahıslara vekaletname vererek kurban kestirebilir. Vekaletname ile kesilen kurban dini vecibelere uygun kesildiği ve dağıtıldığı takdirde, vekâleti veren kişi kurban kesmiş kabul edilir.

Kurban eti dağıtmak zorunlu mu?

Kurban eti dağıtmak zorunlu mu? sorusunun yanıtları da sıkça merak edilir. İslami kurallara göre kurban eti dağıtımı zorunludur. Bu uygulama, toplumda yardımlaşma ve dayanışmayı artırmanın yanı sıra ibadetin gereği olarak kabul edilir. Elbette kurban kesen kişinin maddi durumuna göre dağıtımın nasıl olacağı değişebilir. Kişinin maddi durumu iyi değilse veya hanedeki kişi sayısı fazla ise, kurban etinin tamamı eve bırakılabilir. Ancak müminlerin çoğunlukla kurban etlerini paylaşmaları tavsiye edilir.

Kurban Bayramı, toplumda kardeşlik ve dostluk ilişkilerini güçlendiren, dayanışmayı artıran önemli bir bayramdır. Bu bayramda kurban eti dağıtımı, hem bireyler arasında sevgi ve saygının artmasına vesile olur hem de toplumsal yardımlaşma ruhunu canlandırır.

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale