X

Kurban Bayramı’nda en sık yapılan beslenme hataları ve dikkat edilmesi gerekenler

Bayram yaklaştıkça kurulacak sofraların planlaması yapılmaya başlıyor. Uzun aradan sonra özellikle bu dönem eskisi kadar sık bir araya gelemeyen büyük aileler bir araya gelmeye başlayacağı için ayrı bir telaş başladı. Bu dönem ise tam aksine her zamankinden daha fazla beslenmenin önemini biliyoruz. Dikkat edilmesi gerekenlere en sık yaptığımız bayram yanlışlarından başlamak istiyorum.

Kurban Bayramı sabahları büyükler kurban kesiminden sonra ellerinde etlerle gelip hemen pişirmek isterler. Bu gelenek diye yapılan beslenme şekli çok yanlıştır, maalesef. En az 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmeli hatta en ideali 10 gün gibi bir süre bekletilmesidir. Aslında etin lezzetli ve sindirim açısından daha kolay olması için de bu süreler önemlidir.

Kahvaltı yapılır ve eve getirilen etler doğranmaya başlar. İşte bu noktada sadece doğrama şekline odaklanılır. Ancak eti doğradığımız tahta sadece etler için ayrılmış olmalı ve çevresinde başka besinler bulunmamalıdır. Ayrıca doğrarken etin yağlı kısımları çıkarılmalıdır.

Et +4 derecede 2-3 gün, -32 derecede 2-3 ay besleyiciliğini kaybetmeden muhafaza edebilirsiniz. Sıcakta dışarıda uzun süre tutmak oluşabilecek riskleri arttırmak demektir, o sırada buzdolabında bekletmek daha sağlıklı olacaktır.

 

Hani Kurban Bayramı sabahından bahsettim ya o kahvaltıların baş tacı kavurma oluyor biliyorum. Fakat kavurmalar genelde sağlıksız bir şekilde pişiriliyor ve ekstra yağ eklenebiliyor hatta kuyruk yağı da bu zararı iki katına çıkarıyor. Kanserojen etkilerden bahsediyorum, bir bayram sabahı böyle zararlı bir şey tüketmeye değer mi? Halbuki o eti kendi suyuyla haşlama usulü bol baharatlı ve soğanlı maydonozlu gibi bol sebzeli pişirdiğimizde sağlıklı ve lezzetli bir sonuçla karşılaşırsınız.

Ete hangi baharatlar eklersek hem lezzetli hem sindirim açısından kolay olur diyorsanız söylüyorum; kekik, kimyon, taze biberiye (kekik de taze olursa süper olur) ve tabii ki acı biber…

Kurban Bayramında en büyük hata da kırmızı et kotasının çok çok üstüne çıkılıyor olmasıdır. Kırmızı etin fazlasının özellikle kalp ve damar hastalıkları açısından sağlığı tehdit ettiğini biliyoruz. Bu yüzden günde maksimum kadınların 120-150 g, erkeklerin 150-180 g etin üzerine çıkılmaması gerekmektedir. Bu yüzden sofrada bol yeşil salatalar, zeytinyağlı sebzeler de bulunmalı, sebzeli tahıllı pilavlar da bulunmalı ki doymak sadece et tüketimine bağlı olmamalı. Bu sayede etin besleyiciliği yanındakiler ile katlanacak ve doygunluk artacaktır. Ekmek, tahıllı pilavlar grubunda da kontrollü olmak et ile aynı anda miktarı kaçırmamak açısından önemlidir. Özellikle çocuklar et açısından fazla zorlanmamalı çünkü bizim sindirim sistemimiz daha olgun ve alışkın olabilirken çocuklar için bedene fazlaca yük olabilmektedir.

İlk gün kavurma diğer günler mangal pişirmelerine kendini bırakıyor. Mangal mesafesinin etle çok kısa tutulması ve kullanılan etin çok yağlı olması ette yanmayı ve kanserojen maddeleri ortaya çıkarıyor. O yüzden et ile mangal ateşi arasına en az 10 cm mesafe koyulmalı ve yağ açısından yine dikkat edilmelidir.

Kızartma, kavurma ve mangal tarzı pişirme yöntemlerini bu bayram daha dikkatli ve sağlıklı şekilde yapılmaya çalışılmalıdır.

Bayram olur da tatlısız olur mu? Bence de olmaz; lakin tatlının sağlıklısı olur, ölçülüsü olur. Bu bayramın yemekleri de ağır olduğundan tatlılarını ağırlardan seçmek yerine sütlü tatlıları küçük porsiyonlarda hazırlayıp soğuk soğuk ikram edebilirsiniz. Meyvelerden tatlılar dondurmalar yapmak için harika bir bayram. Hatta bu mevsim soğuk soğuk hakiki az şekerli dondurmalar, sorbeler en güzel ikramlar olacaktır. Ayrıca bu mevsimin vitamin deposu meyveler ile de servis edebilirsiniz.

Evet havalar sıcak biliyorum ve evet özellikle böyle yağlı yemeklerden sonra daha serin ve rahatlatıcı içecekler aranabiliyor. İşte bu durumda bu mevsim en güzel içecekler az şekerli hatta belki şekersiz limonatalar, hatta mevsim meyvelerinden şekersiz şerbetler bayramı ferahlatmaya yetecektir.

Bayramda sindirim problemi yaşayan aile üyelerine ayrıca soğuk çaylar da yapabilirsiniz. Serinletirken rahatlatan harika bir içecek tarifi de vereyim; büyük bir sürahide 2 yemek kaşığı yeşil ya da beyaz çay ve 2 yemek kaşığı rezeneyi 2 su bardağı su ile 3 dakika demliyoruz. Sonra çayları çıkarıp içine 4-6 adet karanfil, 1 şeftali ya da 1 dilim karpuzu küçük küçük dilimleyip buz ile birlikte ilave ediyoruz. Sevdiğiniz başka mevsim meyveleri ile de olur. Sonra üzerini 1 litre soğuk su ile tamamlıyoruz.

Sindirim ve tüketilen besinlerin fazla enerjilerini dengelemek için yine en güzel yol hareket etmek olacaktır. Özelle bu güzel tatili açık havada yürüyüş ile geçirmek en doğrusudur.

Fazlaca alınan proteinin sağlıkla atılabilmesi için bol su tüketimi çok önemlidir. Zaten sıcak giden havalarda da ekstra su ihtiyacımız artmakta ve egzersiz ile bu miktar arttırılmalıdır. En az 2 litre su içmeyi bu bayram unutmamalısınız.

 

İlginizi çekebilir: Sağlıklı beslenme söz konusuysa mazeret yoktur: Bahanelerinizi fark edip harekete geçme zamanı

Dyt. Buket Koçoğlu: Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden şeref öğrencisi olarak mezun oldum. O günden bu güne sofralara olabildiğince dokunmaya çalışıyorum. Beslenmede herkes için aynı doğruların olmadığına inananlardanım. Beslenme bir derya ve parmak iziniz gibi size özel... Hayatlarınıza bu denli özel bir alandan dokunup değiştirebilmek benim için çok değerli... Her yeni hayat yeni bir macera; yeter ki siz de bu işin sağlığınız için ne kadar önemli olduğu bilincine ve en önemlisi bu vücuttan başka gidecek yeriniz olmadığının farkına varın... Benimle bu muhteşem keşif sürecine var mısınız?

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale