Kulak Deldirdikten Sonra Oluşan Enfeksiyon Nasıl Geçer?
Kulak deldirme oldukça güvenli ve basit bir işlem olsa da sürecin sorunsuz bir şekilde tamamlanması için bazı kurallara uymak gerekir. Kulak deldirme esnasında yaşayacağınız ve sonrasında yapmanız gereken şeyleri bilirseniz, kulak deliğinizin enfeksiyon kapmasını engelleyebilirsiniz.
Kulak deldirirken kulak delme tabancası mı yoksa iğne mi kullanılacağı, kulağın hangi bölgesinin delineceğine göre farklılık gösterecektir. Kulağınız tabanca ile delinecekse kulak delmede kullanılan özel küpe, tabanca yardımıyla tek seferde kulak derisini delecek ve küpenin yerleşmesini sağlayacaktır. İğne kullanılması durumunda ise iğne ile delik açıldıktan sonra küpe yerine yerleştirilecektir. İşlemin öncesinde ve sonrasında delinen bölgenin temizlenmiş olmasına dikkat etmeli ve iyileşme sürecinde enfeksiyonu önlemek için gerekli talimatlara uymalısınız.
Kulak Deldirdikten Sonra Ne Yapılmalı?
Kulak deldirdikten sonra düzgün bir bakımla enfeksiyonları önleyebilir ve iyileşme sürecinizi kısaltabilirsiniz. Bu süreçte dikkat etmeniz gereken noktalar şu şekildedir:
- Kulağınıza yalnızca elleriniz temizken dokunun.
- Temizleme harici küpeye dokunmaktan kaçının.
- Küpelerin önünü ve arkasını günde 2-3 kez salin solüsyonu püskürterek ya da solüsyonla nazikçe silerek temizleyin.
- Temizleme zamanlarınız arasında kabuk oluşumu olursa kabukları nazikçe temizleyin.
- Bölgeyi kağıt peçeteyle kurulayın.
- Havuzda ya da denizde yüzecekseniz kulaklarınızı suya sokmaktan kaçının.
- Yastık kılıfınızı günlük olarak değiştirin.
- Kulak deliğiniz tamamen iyileşene kadar küpenizi çıkartmayın. Bu süreç, 6-8 hafta kadar sürebilmektedir.
Kulak Deldirdikten Sonra İltihap Nasıl Geçer?
Kulak deldirmede aslında kulağınızda açık yara yaratmış oluyorsunuz. Kulak memesi deldirdiyseniz, kulağın bu kısmının iyileşmesi yaklaşık 6-8 hafta sürecektir. Kulağınızın kıkırdak kısmını deldirdiyseniz, iyileşme sürecinin daha uzun sürecek ve bölge enfeksiyona daha yatkın hale gelecektir.
İltihaplanma süreci bir kez başladıktan sonra kolayca enfeksiyona dönüşebilir. Kulak deliğinize ya da küpenize kirli ellerle ya da aletlerle dokunduysanız, enfeksiyon kapmanız mümkündür. Bunun dışında küpeniz çok sıkı takıldıysa ve yara nefes alamadığı için iyileşemiyorsa yine enfeksiyon oluşumu görülebilir. Benzer şekilde steril olmayan aletlerin kullanılması ya da deldirme işleminin yapıldığı ortamın steril olmaması gibi durumlarda da enfeksiyon gelişebilir.
Kulaklarınızı deldirdikten sonra enfeksiyon kaptıysanız; sarı, iltihap benzeri akıntı, şişkinlik, kızarıklık, ağrı veya hassasiyet, kaşıntı ve yanma gibi belirtiler yaşayabilirsiniz.
Kulak Deliği Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?
Kulak deldirdikten sonra oluşan enfeksiyon küçükse evde kendi kendinize yapacağınız şeylerle enfeksiyonun iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz. Bununla birlikte kulak kıkırdağınızı deldirdiyseniz, buradaki enfeksiyonların tedavisi daha zor olduğu için tıbbi yardım almanız gerekebilir.
Kulak memesi deldirme sonucu yaşadığınız ufak çaplı enfeksiyonların tedavisinde şu adımları uygulayabilirsiniz:
- Küpenize dokunmadan ya da temizlemeden önce ellerinizi yıkayın.
- Küpenin etrafını günde üç kez steril salin solüsyonu ile temizleyin.
- Bölgeyi daha fazla tahriş etmemek ve iyileşme sürecini uzatmamak için alkol, hidrojen peroksit ve antibiyotik merhem gibi şeyler kullanmayın.
- Deliğin kapanmaması ve enfeksiyon kapmaması için küpeyi çıkarmayın.
- Kulak memenizin her iki tarafını da temizleyin ve kağıt peçeteyle kurulayın.
Enfeksiyonunuz iyileşmiş görünüyor olsa dahi yukarıdaki adımları 6-8 hafta boyunca günde iki kez uygulamaya devam edin. Bununla birlikte küpenizin yerinden oynamadığını, kulak derisine girdiğini, enfeksiyonun geçmediğini ve ateşinizin çıktığını görüyorsanız, tıbbi yardım almayı ihmal etmeyin.
Kulak deliğiniz iltihap kaptıysa küpenizi çıkarmamanız daha iyi olacaktır. Küpeyi çıkarmak yaranın iyileşmesini sağlayıp enfeksiyonun derinin içerisinde kalmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle uzman tavsiyesi olmadan küpenizi çıkartmamalısınız. Kulağınızı deldirdikten sonra yaranın iyileşmesinin ardından (6-8 hafta) herhangi bir enfeksiyon yoksa küpenizi çıkarabilirsiniz.
Eski Kulak Deliğinde Neden Enfeksiyon Oluşur?
Bazen eskiden açılmış deliklerde de enfeksiyon oluşabilmektedir. Bu durumda göreceğiniz belirtiler, yeni delinen kulakta görülen belirtilerle aynı olacaktır.
Eski kulak deliğindeki enfeksiyonları tedavi etmek için daha önce önerdiğimiz adımları uygulayabilirsiniz. Enfeksiyon kapmış bölgeyi temizlemek için ellerinizi yıkadıktan sonra kulağın her iki tarafını salin solüsyon ile temizleyebilirsiniz.
Enfeksiyonun geçmediğini, hatta ilerlediğini görüyorsanız mutlaka doktora gitmeniz gerekir. Eskiden açtırdığınız deliklerde sık sık enfeksiyon görüyorsanız, vücudunuz kullandığınız materyale tepki veriyor olabileceği için hipoalerjenik malzemelere yönelmeyi düşünebilirsiniz.
Kıkırdak Piercing Bakımı Nasıl Yapılır?
Kulak deldirme söz konusu olduğunda kıkırdak piercing’inden ayrıca söz etmek faydalı olacaktır. Kıkırdak piercing’lerinin iyileşmesi kulaktaki diğer bölgelere göre daha uzun sürer. Normalde kulak deliklerinin iyileşme süresi 6-8 hafta olsa da kulak kıkırdağının tamamen iyileşme süresinin 4 ay ila 12 ay arasında sürdüğü bilinmektedir. Çünkü bu durumda vücudunuz yalnızca yumuşak dokuyu değil, aynı zamanda kıkırdak dokusunu da iyileştirmeye çalışmaktadır.
Kıkırdak piercing’i enfeksiyon kapmaya yatkın olduğu için piercing’in bakımında ekstra dikkatli olmanız önemlidir. Bu süreçte ufak kanamalar, kaşıntılar ve kabuklanma gibi şeyler görmeniz normal olsa da enfeksiyon belirtilerine dikkat etmelisiniz.
Kıkırdak enfeksiyon kaptığında acıyacaktır ve sarı, yeşil ya da gri renklerde akıntı oluşacaktır. ayrıca delinmiş bölgeye dokunduğunuzda sıcak olduğunu fark edebilir ve kırmızıya döndüğünü görebilirsiniz. Enfeksiyon ilerlemişse ateş, üşüme ve mide bulantısı gibi belirtiler de görülebileceği için bu belirtileri aşamanız durumunda bir an önce doktora gitmelisiniz.
Kıkırdak piercing’i sonrası enfeksiyon oluşmamış olsa da delinen bölgede keloid skar görülmesi de mümkündür. Keloid, deliğin etrafının çıkıntılı görünmesine neden olabilen bir tür skar dokudur.
Keloidler bazen enfeksiyon sonucu bazense kendiliğinden ortaya çıkabilmektedir. Herhangi bir tehlike teşkil etmeye bu durum genelde görünüşü açısından rahatsız edici olmaktadır.
Kıkırdak Piercing Nasıl İyileşir?
Kulağınızın kıkırdak kısmını deldirdiyseniz, yapmanız gereken bakım, yumuşak dokunun bakımı ile benzer olacaktır.
Kıkırdak piercing’i bakımından öncelikle temizliğe özen göstermelisiniz. Bunun için delinen bölgeyi antiseptik sabun ve ılık su ile yıkayabilirsiniz. Bu işlemi günde iki kez yapmanız yeterli olacaktır.
Temizlik için su ve sabunun yanı sıra salin solüsyonu veya bir çay kaşığı ve bir bardak sıcak su ile yapacağınız karışımı uygulayabilirsiniz. Bu karışım ile piercing’inizi birkaç kez temizleyerek bölgeyi temiz tutmuş olursunuz.
Kıkırdak piercing’i konusunda dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden bir diğeri ise piercing’e ellerinizi yıkamadan dokunmamak ve temizlik yapmadığınız zamanlarda genel olarak piercing’i hareket ettirmemek olacaktır.
Son Olarak
Kulak deldirmek genel olarak güvenli ve basit bir işlem olmakla birlikte işlemin yapılacağı ortamın ve kullanılacak aletlerin temizliği konusunda dikkatli olmak gerekir. Bununla birlikte gerekli önlemleri almış olsanız dahi yaranızın enfeksiyon kapması mümkündür. Enfeksiyonunuz küçükse evde uygulayacağınız basit adımlarla enfeksiyonu iyileştirmeniz mümkündür. Ancak belirtilerinizin kötüleşmesi durumunda enfeksiyonun tedavisi için tıbbi yardım almayı ihmal etmemelisiniz.
Kaynaklar
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-to-know-cartilage-piercings#091e9c5e8217eb1c-2-6
https://www.healthline.com/health/body-modification/getting-ears-pierced
https://www.webmd.com/beauty/ear-piercing-what-you-should-know
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-to-treat-an-infected-ear-piercing
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323162#infections-in-old-piercings