X

Küçük bir kasabaya yerleşme hayali: Alternatif rotalar, alternatif hayatlar

Hayatıma 4 sene önce girdi Urla. Daha önce benim jenerasyonumda pek çok kişinin izlediği yerli bir diziyle adını duymuştum, daha sonra ailelerimiz aracılığıyla bizim de ikinci evimiz oldu. Şu sıralar pek çok yerde restoranları, butik otelleri, enginar festivali ile karşımıza çıkıyor. Cittaslow yaşam tarzı bir çoğumuzun hayali ve ilgisini çekiyor.

Urla gibi bir diğer alternatif rota da Çanakkale. Çanakkale tarihi dokusunun yanın sıra samimi insanları ve lezzetli yemekleriyle gerçekten çok iyi bir durak. Doğası ve enerjisiyle aynı zamanda iş fırsatları da sunan bir bölge olmasıyla büyük şehirlere çok iyi bir alternatif. Özellikle Ayvacık bölgesi son dönemlerin gözdesi. Son zamanlarda bu iki lokasyona olan ilgi özellikle şehir kalabalığı, zamanın akıp gitmesi ama onu kontrol edememek, tükenmişlik hissi gibi pek çok farklı sebeple arttı ve artmaya devam ediyor.

Peki ben bu iki yerle ilgili neler deneyimledim ve aslında alternatifler neden bu kadar ilgimizi çekiyor?

Öncelikle şehirden giden büyük kalabalık her ne kadar mutluluğunu artırmayı hedeflese de gittiği yere de şehirleşmeyi beraberinde getiriyor. Artan insan nüfusuyla birlikte ilk gözlemimiz bir anda artan kafe sayısı, yükselen restoran fiyatları ve her geçen gün artan kalabalık oluyor. Kendileri yetiştirmelerine rağmen ithal etmişçesine birden ürün fiyatları iki katına çıkıyor, İstanbul’a göre çok hesaplı olan şehir zamanla İstanbul’u aratmıyor. Hatta çok daha pahalılaşmaya başlıyor. Bunun yanında butik şef restoranları, doğayla iç içe şarabınızı yudumlarken etraftaki üzümlerin kokusunun sizi sarıp sarmaladığı yerlerin sayıca artması da alternatifler yaratıyor. Keyifle deneyim kazanılacak pek çok yeri görme fırsatı bulurken zamanın ne kadar da yavaş akabileceğini hissediyor, zamanın kontrolü elinizdeymişçesine deneyim kazanabiliyorsunuz.

Bizleri şehirden uzaklaştıran motivasyonun gittiğimiz yerleri şehirleştirmemizle biraz azalmaya başlaması mümkün fakat eğer gittiğimiz şehre özgü aktivitelerle yaşamımıza yeni zevkler katabiliyorsak belki de gerçekten bu uzaklaşmaya ihtiyaç duyuyor olabiliriz. Uzaklaşmaya çalıştığımız şey aslında içsel dünyamız mı, yoksa bulunduğumuz ortam mı, bunu anlamak için birkaç soruyu zaman zaman kendime de sorarım: Şu an ne yapmak istiyorum? Bunu yapmak için neye ihtiyacım var? Önümdeki engeller ve fırsatlar neler? Bu üç sorunun cevabı aslında nerede olacağının da cevabı belki. Kalbinize bakmadığınızda mantığınız sizi belki de sınırlı bir yere ulaştırır; fakat bu yolculuk çok da uzun sürmeyebilir. Kalp ile aldığınız kararlar ise uzun süre, belki hayat boyu yasayacağınız güzelliklere sizi daha uzun sürede fakat doğru zamanda ulaştırır. Kalbinizle alacağınız kararların keyfini sürmeniz dileğiyle…

İlginizi çekebilir: Tercihlerimizi yaparken nasıl daha mutlu olabiliriz?

Didem Sümer Tiryaki: Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji lisans eğitimi ardından Galatasaray Üniversitesi'nde işletme yüksek lisansını tamamladı. Yaklaşık 10 senedir özel sektörde İnsan Kaynakları alanında çalışıyor. Kadın Girişimciler Derneği'nin Geleceğin Kadın Liderleri programından 2013 yılında mezun oldu. Kagider ve Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği'nde öğrenci veya yeni mezun kadınlara mentorluk yaptı. BÜMED'in yürüttüğü Next-Gen programında mentorluk çalışmalarına devam ediyor. Deneyimsel oyun terapisi eğitimleri ardından supervizyonlarını tamamladı ve Oyun Terapisi Uygulayıcısı oldu, son iki senedir gönüllü olarak 2-11 yaş arası çocukları destekliyor. Öğrenmeyi, gezerek/okuyarak veya deneyimlerek yeni bilgiler keşfetmeyi, bu öğrenme ve keşiflerinden insan doğasına dair çıkarımlar yapmayı ve bunları yazmayı seviyor.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale