Küba’ya gitmek için 11 ikna edici neden
Küba gezisi hayallerinizden biriyse, yalnız değilsiniz. Birçok tur şirketi, sizi Havana’ya götürmek için can atıyor. Birçok gezginin de görülecek yerler listesinde Küba var.
Biz, 5 sene önce, kendi Küba turumuzu kendimiz planladık: Havana, Vinales, Trinidad, Varadero ve Havana rotalarında. Yolculuk dahil 12 gün sürmüştü; ayrıntılı bilgiler blogumda.
Küba’ya gitmek için çok neden var. En önemlileri geliyor!
1. Amerikalılar da artık Küba’ya gidebiliyorlar. Önceleri Amerikan vatandaşlarının, Amerikan pasaportu ile Küba’ya girmeleri imkansızken, şimdi direk uçuşlar ve feribot seferleri dahi var. Bu demek oluyor ki, Küba çok yakında eski Küba olmayacak. Hemen gidin!
2. Küba tatilini kendiniz planlarsanız oldukça ekonomik. CUC, yani Convertible pesos, turistlerin Küba’da kullandığı para birimi. Yerli halk Cuban peso (moneda nacionel) kullanıyor. 1 CUC = 25 Cuban peso. Halkın ortalama aylık kazancı 15 CUC; o nedenle turistler ve halk aynı ürüne farklı ücret ödüyorlar. Yerli halk gibi yemek-içmek isterseniz, onların gittiği yerlere giderseniz oldukça ekonomik bir tatil olacağı kesin.
3. Casa Particular deneyimi yaşayın. Casa, Kübalılar’ın evlerinde kiraladıkları özel odalara verilen isim. Kübalılar ile tanışmak, kaynaşmak ve kültürlerini öğrenmek için harika yerler. Oda fiyatları yerine göre değişmekle birlikte günlük 20-35 CUC arasında.
4. Çok güvenli bir ülke. Tek başına gezen bir çok kadın turist gördük. Kübalılar hala içten, doğal ve sıcak kanlı. Yanımızdan geçen herkes “Hola!” diyerek bizi selamlıyordu. Empedrado’da elinde yarım purosuyla yanımıza gelip sarılan yaşlı kadınla muhabbet ettik, bir bankı bizimle paylaşan ve dinlerin doğuşuyla ilgili kitap okuyan kadının Anadolu hakkındaki sorularını yanıtladık, dağda bizi at arabasına davet eden köylüyle tanıştık. Bazen de yanımıza yaklaşanlar tokalaşıp tanışıyor, sorular soruyor; sonra da çocuğum var birşey al, sigara var gel satayım, salsa festivali var gel götüreyim diyordu. Küba’da bu tür şeyler genelde Havana’da yaygındı. Kötü bir amaçları yoktu; para istemek dışında. Zaten suç işlemenin cezası çok ağır. Özellikle de söz konusu turist ise…
5. Sıraya girmek Küba’da çok önemli. Sokak kavgalarının hemen hemen tümü sıra kavgası yüzündenmiş. Hakkınızın turist de olsanız korunduğu bir ülke.
6. Casa Particular’da ev sahibi yemek yapıyorsa ne mutlu! Yörenin harika yemeklerini evde, tertemiz yeme imkanımız oldu. Diğer opsiyon da Paladares, casa particular gibi aile işletmesi 3-5 masa bulunan lokantalar. Her yiyecek her zaman bulunmuyor, mutfakta malzeme kalmayınca da kalanlardan ne varsa, onu yiyorsunuz. O nedenle çok taze ve lezzetli yemekler. Aynı zamanda da ekonomik. Devletin işlettiği yerlerde, otellerde kötü yemeklere daha çok para verip saatlerce bekletilebilirsiniz.
7. Rom ve puro satın almak ise kimisi için başlıca bir gezi nedeni. Küba’nın meşhur romu, genelde Cuba Libre, Pina Colada, Mojito türü kokteyl yapımında kullanılıyor.
Purolarda Küba Hükümeti’nin damgası olması gerekiyor. Sokakta satılanlar sahte veya çalıntı; mutlaka fabrikadan veya havaalanından alın. Çeşitli uzunlukta, kalınlıkta, kalitede ve fiyatta puro mevcut. Belirli bir nem seviyesi gerekmekte puroları kurutmadan saklamak için. Cohiba en meşhur marka, Fidel de ondan içermiş. Montecristo, Romeo y Julieta (Avrupalılar için üretilmiş, içimi kolay ve diğerlerine göre hafif olduğu söyleniyor) ve Partagas fabrikasının kendi markaları oldukça iyi.
8. Küba’nın şeker renklerindeki Plymouth arabalarından birine binmek. 1960’lara dek Küba, Amerikan arabalarının en büyük alıcısıymış. Zamanında geniş, ağır, aile arabalarını tercih etmişler hep ithal ederken. Amerikan ambargosundan sonra, ancak Rus, Lada marka arabaları satın alabilir olmuşlar. Bu nedenle Lada araç sayısı çok fazla. Hatta Lada taksilerin limuzin olmuş halini görürseniz şaşırmayın.
9. Plajlar ve tarih, hepsi birden aynı adada. Küba’nın güney sahillerindeki en iyi kum ve plaj Playa Ancon’da. Trinidad’a araba ile 15 dakika uzaklıkta. Kuzeydeki Varadero ise Karayipler’ın en güzel plajı olarak geçiyor tatil rehberlerinde.
10. Birbirinden güzel kokteylleri denemek. Taze naneyle hazırlanan Mojito’yu bilmeyen yoktur sanırım. Evinde kaldığımız bir Kübalı bana nasıl yapacağımı öğretti. Cuba Libre; kola ve rom. Daiquiri; rom, yeşil limon suyu, şeker veya tatlandırıcı. Pina colada; rom, ananas suyu ve hindistan cevizi kreması. Bacardi; rom, yeşil limon suyu ve tatlandırıcı, Daiquiri gibi. Bumbo (Bombo); rom, su, şeker ve nutmeg (Nutmeg, küçük hindistan cevizi gibi birşey, baharat tadı veriyor) veya tarçın. Flaming volcano; rom, brandy, ananas ve portakal suyu ile badem şurubu eklenerek yapılıyor. Ayrıca adını hatırlayamadığım domates suyu ve rom, süt ve rom içeren daha birçok kokteyl çeşidi var Küba’da.
11. Her daim güneşli. Aralık ve Ocak aylarında dahi denize girilebilecek bir hava var Küba’da. Zaten o nedenle çoğu mekanda ve araçta cam yok!