Dışarıdan bakıldığında bazı insanların hayatının mükemmel olduğunu düşünebilirsin. Özellikle sosyal medyanın böyle bir etkisi mevcut maalesef. Sadece paylaşılan fotoğraflarla kişilerin ne kadar mutlu bir hayat sürdüklerini ya da stres sahibi olup olmadıklarını anlamak pek de mümkün değil. O yüzden yapman gereken ilk şey kendi hayatını başkalarınınkiyle asla kıyaslamamak.
Bununla birlikte herkesin hayatında az ya da çok fark etmeksizin stres hüküm sürüyor. Bir yılı aşkın süredir içinde bulunduğumuz pandemi, zaten stresin en büyük tetikleyicisi haline geldi. Geçim sıkıntısı, sosyalleşememe hali, uzun çalışma saatleri derken hepimiz stresle doğal olarak birlikte yaşıyoruz adeta. Yani, stres günlük hayatımızın bir parçası. Ancak stres şiddetli ya da kronik hale geldiğinde, beyin ve vücut üzerinde derin izler bırakabiliyor ve sağlığı ciddi şekilde etkiliyor. Yaşadığın stres, sıraladığım bu problemlere yol açıyorsa, bunun üzerine düşmeli, kendini sık sık telkin etmeli ve içinden çıkılamaz bir hale geliyorsa da mutlaka profesyonel bir yardım almalısın.
1. Bağırsak sorunları
Stresin kendini belli ettiği en yaygın yerlerden biri bağırsaklar. Bağırsak-beyin bağlantısı sebebiyle, bağırsaktaki mikroplar ruh halimize göre etkilenebilir. Şişkinlik, mide bulantısı ve düzensiz bağırsak hareketleri gibi semptomlar, stres kaynaklı sıkıntıya işaret.
2. Vücudun herhangi bir noktasındaki ağrılar
Çene ağrısından baş ağrısına, stresten kaynaklanabilecek ağrıların bir sınırı yok ne yazık ki. Gerilimden ötürü baş ve sırt ağrıları oldukça yaygın. Farkında olmadan çeneyi sıkmak da yine stresli olunduğunda yapılan bir hareket.
3. Uyku düzensizliği
Stres, uykuyu birçok yönden bozma etkisine sahip. Stresli bir ruh hali içindeyken zihin hep doludur. Bu sebeple de vücut gevşeyemez. Kronik stres, aynı zamanda kalp atış hızının artmasına ve adrenalin durumuna yol açabiliyor. Uyku kalitesinin kötüleşmesi de yüksek ihtimal bundan kaynaklı olabilir.
4. Cilt sağlığının bozulması
Cilt rahatsızlıkları da kronik stresin bir başka belirtisi olabilir. Strese karşı içgüdüsel bir tepki sonucu ciltte kızarıklık ve hatta kurdeşen meydana gelebilir. Özellikle bunların altında yatan başka sağlık sorunları varsa, stres muhtemelen işleri daha da kötü hale getirecektir.
5. Endişe veren yeni alışkanlıklar
Tırnak yeme, kirpik ve saç çekme gibi şeyler, stres altındayken bilinçsiz bir şekilde yapılabiliyor. Yani, endişeli olunduğunda bu tarz sinirsel alışkanlıkların ortaya çıkması oldukça yaygın.
6. Yeme düzeninde değişkenlik
Stres altındayken herkesin verdiği tepkiler elbette farklılık gösteriyor. Söz konusu yemek düzeni olduğunda ise stres kimilerinde iştahsızlık yaratırken, bazı insanlarda da bunun tam aksi sürekli yeme isteği uyandırıyor.
Güncel paylaşımlarım ve yeni günlük bilgiler için internet siteme bakabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: İyileşme yolculuğunda şifa veren araçlar