Kobay olarak kullanılan bir tavşanın yaşadıklarını çarpıcı bir şekilde gösteren, Taika Waititi, Ricky Gervais ve Zack Efron gibi isimlerin seslendirme kadrosunda yer aldığı kısa film “Save Ralph”, kozmetik sektöründe bazı şirketlerin hayvanlar üzerinde yaptığı deneyler hakkında düşündürmeyi ve dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.
“Save Ralph” (Ralph’ı Kurtar) hareketi, hayvan testleri konusunda farkındalık yaratılmasına önemli bir katkıda bulundu. Hayvanların kozmetik maddeler için nasıl bencilce kullanıldığını gözler önüne serdi ve bunu yapan ve yapmayan firmaları araştırmak gibi yeni bir gündem oluşturdu. Ben bu farkındalığın geçici olacağını düşünmüyorum, belli bir kesim bu konuda hassasiyetini net bir şekilde belirttikten sonra firmalar uyanan bu duyarlılıkla “cruelty-free” (hayvanlar üzerinde denenmemiş), “no animal testing” (hayvan testleri yok) ürünler üreterek yollarına devam etmeye başlayacaktır.
Güzellik adına çeşit çeşit kozmetik ürünün peşinde koşarken ve “Biz buna değeriz” diye inandırılmışken yıllardır, hayvanların işkenceler görüp anlamsız acılar çekmesine gerçekten değiyor mu? Şimdi bu soruyu kendimize sormanın zamanı.
PETA – People for the Ethical Treatment of Animals (Hayvanlara Etik Muamele için Mücadele Edenler), “Beauty Without Bunnies” (Tavşanlar Olmadan Güzellik) sloganıyla yola çıkarak, hayvan testi yapan ve yapmayan şirketlerin aranabildiği bir veri tabanı oluşturmuş ve bu veri tabanı içerisinde 5.200’den fazla hayvanlar üzerinde test uygulamayan şirket bulunuyor.
Yukarıdaki link ile ulaşabileceğiniz arama motoru sayesinde dünyada hayvan deneyi uygulayan ve uygulamayan firmalara ulaşabilir, ürünü satın almadan önce, güvenilir bir kaynak üzerinden hayvan test kontrolünü yapabilirsiniz.
Ayrıca site içerisinde ayrıntılı olarak hayvan deneyi yapan ve yapmayan şirketlerin tam listelerine PDF şeklinde de ulaşabilirsiniz.
Hayvan deneylerine devam eden ve bu duruma göstereceğimiz tepkilerle, ürünlerini tercih etmeyerek politikalarında değişime gitmelerini sağlayabileceğimiz bazı firmalar aşağıda sıralanıyor:
- L’oreal
- Mac Cosmetics
- Nars
- Bobbi Brown
- Shiseido
- Colgate (Kullandıkları hayvan sayısını azaltmak için değişiklikler uyguluyor)
- Nivea
- Finish
- Gillette
- Vichy
- Estee Lauder
- Givenchy
Hayvan deneysiz sertifikasına sahip bazı firmalar ise şu şekilde:
- Cruelty-free (Hayvan deneyi yapmayan firmalar)
- Nyx
- Note
- Essence
- The Balm
- Urban Care
- Herbal Essences
- The Body Shop
- Eyüp Sabri Tuncer
- Gülşah
- H&M Cosmetics
- Bingo
- Wet’N’Wild
- Catrice
- Laura Mercier
- Badecanlar
- Smashbox
- Sleek
Bireysel tepkimizi ürün satın almamak şeklinde göstermenin yanı sıra hayvan testinin tüketici olarak bizleri rahatsız ettiğine dair şikayet e-postaları da atabiliriz. Ama yine de bireysel tepkiler yeterli gelmeyecektir. Bu yüzden bireysel çabalara ek olarak Türkiye’de ve dünyada hayvan deneylerinin anlamsızlığını göstermek ve yapılmasını engellemek için çalışan sivil toplum örgütlerine katılabilir, bu konuda daha büyük adımlar atılması için mücadele edebiliriz. Bu amaçla, Türkiye ve dünyada bu konuda aktif çalışan, detaylı bilgi alabileceğimiz derneklerin bazılarının linkini de aşağıda paylaşıyorum.
Deneye Hayır Derneği
Vegan Derneği
PETA
World Animal Protection
Cruelty Free International
Bu konuda araştırmaya ve yazılar yazmaya devam etmek istiyorum. Hayvan testleri ve hayvan hakları üzerine mücadele veren Vegan Aktivist Ahmet Yeşil’in önerdiği Peter Singer’ın yazdığı “Hayvan Özgürleşmesi”“ (1975) kitabını okuyup yakın zamanda kitabın bende bıraktığı izlenimleri sizinle paylaşacağım.
İlginizi çekebilir: Gıda israfının boyutlarının farkında mısınız: İsrafı önlemek için ne yapabiliriz?