X

Kozmetik sektörünün karanlık yüzü: “Ralph’i Kurtar” ve hayvan deneyleri

Kobay olarak kullanılan bir tavşanın yaşadıklarını çarpıcı bir şekilde gösteren, Taika Waititi, Ricky Gervais ve Zack Efron gibi isimlerin seslendirme kadrosunda yer aldığı kısa film “Save Ralph”, kozmetik sektöründe bazı şirketlerin hayvanlar üzerinde yaptığı deneyler hakkında düşündürmeyi ve dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

“Save Ralph” (Ralph’ı Kurtar) hareketi, hayvan testleri konusunda farkındalık yaratılmasına önemli bir katkıda bulundu. Hayvanların kozmetik maddeler için nasıl bencilce kullanıldığını gözler önüne serdi ve bunu yapan ve yapmayan firmaları araştırmak gibi yeni bir gündem oluşturdu. Ben bu farkındalığın geçici olacağını düşünmüyorum, belli bir kesim bu konuda hassasiyetini net bir şekilde belirttikten sonra firmalar uyanan bu duyarlılıkla “cruelty-free” (hayvanlar üzerinde denenmemiş), “no animal testing” (hayvan testleri yok) ürünler üreterek yollarına devam etmeye başlayacaktır.

Güzellik adına çeşit çeşit kozmetik ürünün peşinde koşarken ve “Biz buna değeriz” diye inandırılmışken yıllardır, hayvanların işkenceler görüp anlamsız acılar çekmesine gerçekten değiyor mu? Şimdi bu soruyu kendimize sormanın zamanı.

PETA – People for the Ethical Treatment of Animals (Hayvanlara Etik Muamele için Mücadele Edenler), “Beauty Without Bunnies” (Tavşanlar Olmadan Güzellik) sloganıyla yola çıkarak, hayvan testi yapan ve yapmayan şirketlerin aranabildiği bir veri tabanı oluşturmuş ve bu veri tabanı içerisinde 5.200’den fazla hayvanlar üzerinde test uygulamayan şirket bulunuyor.

Yukarıdaki link ile ulaşabileceğiniz arama motoru sayesinde dünyada hayvan deneyi uygulayan ve uygulamayan firmalara ulaşabilir, ürünü satın almadan önce, güvenilir bir kaynak üzerinden hayvan test kontrolünü yapabilirsiniz.

Ayrıca site içerisinde ayrıntılı olarak hayvan deneyi yapan ve yapmayan şirketlerin tam listelerine PDF şeklinde de ulaşabilirsiniz.
Hayvan deneylerine devam eden ve bu duruma göstereceğimiz tepkilerle, ürünlerini tercih etmeyerek politikalarında değişime gitmelerini sağlayabileceğimiz bazı firmalar aşağıda sıralanıyor:

  • L’oreal
  • Mac Cosmetics
  • Nars
  • Bobbi Brown
  • Shiseido
  • Colgate (Kullandıkları hayvan sayısını azaltmak için değişiklikler uyguluyor)
  • Nivea
  • Finish
  • Gillette
  • Vichy
  • Estee Lauder
  • Givenchy

Hayvan deneysiz sertifikasına sahip bazı firmalar ise şu şekilde:

  • Cruelty-free (Hayvan deneyi yapmayan firmalar)
  • Nyx
  • Note
  • Essence
  • The Balm
  • Urban Care
  • Herbal Essences
  • The Body Shop
  • Eyüp Sabri Tuncer
  • Gülşah
  • H&M Cosmetics
  • Bingo
  • Wet’N’Wild
  • Catrice
  • Laura Mercier
  • Badecanlar
  • Smashbox
  • Sleek

Bireysel tepkimizi ürün satın almamak şeklinde göstermenin yanı sıra hayvan testinin tüketici olarak bizleri rahatsız ettiğine dair şikayet e-postaları da atabiliriz. Ama yine de bireysel tepkiler yeterli gelmeyecektir. Bu yüzden bireysel çabalara ek olarak Türkiye’de ve dünyada hayvan deneylerinin anlamsızlığını göstermek ve yapılmasını engellemek için çalışan sivil toplum örgütlerine katılabilir, bu konuda daha büyük adımlar atılması için mücadele edebiliriz. Bu amaçla, Türkiye ve dünyada bu konuda aktif çalışan, detaylı bilgi alabileceğimiz derneklerin bazılarının linkini de aşağıda paylaşıyorum.

Deneye Hayır Derneği
Vegan Derneği
PETA
World Animal Protection
Cruelty Free International

Bu konuda araştırmaya ve yazılar yazmaya devam etmek istiyorum. Hayvan testleri ve hayvan hakları üzerine mücadele veren Vegan Aktivist Ahmet Yeşil’in önerdiği Peter Singer’ın yazdığı “Hayvan Özgürleşmesi”“ (1975) kitabını okuyup yakın zamanda kitabın bende bıraktığı izlenimleri sizinle paylaşacağım.

İlginizi çekebilir: Gıda israfının boyutlarının farkında mısınız: İsrafı önlemek için ne yapabiliriz?

Duygu Meriç: Ben Duygu Meriç, 2013 yılında Boğaziçi Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünden mezun oldum. Bir yıl özel bir okulda çalıştıktan sonra atanarak doğu göreviyle köy öğretmenliğini deneyimledim. Daha sonra İstanbul’a döndükten sonra Boğaziçi Üniversitesi Erken Çocukluk alanında yüksek lisansımı tamamladım ve halen Kuştepe’de öğretmenlik görevime devam ediyorum. Sosyo-duygusal öğrenme, çocuk hakları, oyun, çocuk kitapları, anne çocuk ilişkileri ve ebeveynlik stilleri, çocuk tiyatroları, müzik ve toplumsal cinsiyet rolleri temel ilgi alanları olarak odaklandığım konuları oluşturuyor ve burada sizlerle deneyimlerimin ve eğitimlerinin bana verdiği bakış açısıyla önerilerimi ve düşüncelerimi paylaşma serüvenine başlıyorum. Hayata, çocuğa ve eğitime dair bilgi ve önerilerle buluşmak üzere...

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale