Neden kötü liderlerin peşinden gidiyoruz?
Neden dünyanın dört bir yani kötü liderlerle dolu? Psikolog Robert Hogan, iş dünyasındaki yöneticilerin ve liderlerin çoğunun yetersiz veya beceriksiz olduğunu söylüyor. Siyaset dünyası da bundan nasibini almış durumda. Dünyanın dört bir yani kötü liderlerin hikayeleriyle dolu.
İlgili yazı: Zihinsel farkındalığı yüksek bir lider olmak için edinmeniz gereken 7 alışkanlık
Peki sizce neden insanlar kötü liderlerin, kötü niyetli kişilerin peşinden gidiyor? İnsanların çoğu, iyi bir lideri nasıl ayırt edeceğini bilmiyor. Çünkü insanlar toplumsal iyilik yerine kendi çıkarlarına veya önyargılarına teslim oluyor.
Uplifers olarak insanların kötü liderlerin peşinden gitme nedenlerini bir araya getirdik:
1. Liderlik vasıflarını yanlış değerlendiriyoruz
Güçlü, kendine güvenen liderlere değer verirken çoğunlukla kibir ve narsizm ile gücü birbirinden ayırt edemiyoruz. Araştırmalar en kötü liderlerin en narsistik ve en kibirli olanlardan çıktığını gösteriyor. Kötü liderler genellikle kendi yaptıklarının doğru olduğuna inanmış, nadiren başkalarından tavsiye alan ve hatalarından ders çıkarmayan kişilerdir. İyi liderler ise tevazu sahibi kişilerdir ve her zaman haklı olduklarını düşünmek yerine öğrenmeye ve kendilerini geliştirmeye açık kişilerdir.
2. Başarılı olmayı iyi bir lider olmakla eşdeğer görüyoruz
Sonuçların nasıl elde edildiğini düşünmek yerine sadece sonuçta elde edilen şeye odaklanıyoruz. Gerçekten iyi liderler, başarılı kişilerdir ancak aynı zamanda yaptıkları şeyleri ahlaki açıdan “doğru” olmasına da önem verirler. İyi liderler sadece kendilerini destekleyenleri değil herkesi temsil etmek için toplumun tüm kesimlerine en az zararı verecek çözümler seçer.
İlgili yazı: Diğer memeli türlerle insanlar arasındaki liderlik benzerlikleri ve farklılıkları
3. Güce tapıyoruz
Liderlik uzmanı Jean Lipman-Blumen “Toxic Leadership” (Zehirli Liderlik) başlıklı kitabında, birçok kişinin kötü liderlerin peşinden gittiklerini, o liderin daha da güçlenmesine izin verdiklerini, kötü davranışlarını desteklediklerini söylüyor. İnsanlar genellikle ülkenin veya vatandaşların isteklerini değil, kendisini destekleyenlerin isteklerini karşılayan liderlerin peşinden gidiyor. Kötü destekçiler, gücü paylaşmak uğruna kötü liderlerin peşinden gidiyor.
4. Liderlerden hesap sormuyoruz
Genellikle liderlerin faaliyetleri karşısında kör taklidi yapar gibi onların yaptıkları her şeyin doğru olduğunu kabul ediyoruz. Oysa liderlerden de eylemlerinin hesabı sorulmalı. Peşinden gittiğimiz liderler yanlış yola girdiğinde, onların karşısında durmalıyız. ABD Başkanı George W. Bush’un Irak’ı işgalini düşünün, bugün birçok ABD vatandaşının karşısında durduğu bu eylem için zamanında insanlar “ABD Başkanı görevini yapıyor” düşüncesine sahipti.
İlgili yazı: Liderlik sorunsalı: İyi bir liderin özellikleri nelerdir?
5. Liderlerin eylemlerini rasyonelleştiriyoruz
Liderlerden hesap sormak yerine, onlara “geçiş izni” veriyoruz veya kurallar üstü bir alan tanıyoruz. Kolay bir şekilde onlar için her şeyi ayarlıyoruz.
Kaynak:
Psychology Today