X

Bu davranışlara sahipseniz karşı tarafta iyi bir izlenim bırakmıyorsunuz

Biriyle ilk defa karşılaştınız ve bu kişi sizi dikkatlice dinliyor, yanıt vermeden önce sözünüzü bitirmenizi bekliyor. Düşünceli ve ciddi birine benziyor ama aynı zamanda kişisel olarak da sizinle ilgilendiğini hissettiriyor. Yüzündeki ifadeden sizi tanımak istediği ve sizi memnun etmek için elinden geleni yaptığı anlaşılıyor. Belki bir şeyleri sakladığını hissediyorsunuz ama bu durum sizi çok da rahatsız etmiyor çünkü onunla ilk defa karşılaşıyorsunuz.

Bir de daha farklı biriyle karşılaştığınızı düşünün. Bu kişi eğlenceli, esprili ve enerjisi yüksek birisi. Siz bir şey söylemeden önce ne diyeceğinizi tahmin ediyor ve size bir dizi kişisel anekdot anlatıyor. Bunların bazıları kendi başarılarıyla, bazıları da başkalarından gördüğü kaba davranışlarla veya kaçırdığı fırsatlarla ilgili.

Kendinizi ortalama birinden çok farklı göstermek, etkilemeye çalıştığınız kişiyi tamamen kendinizden uzaklaştırmanıza neden olabilir.

İlk birkaç dakikadan sonra bu kişilerden ilki sizde merak uyandırırken, ikincisi genellikle sizi yormaya başlar.

British Columbia Üniversitesi‘nden psikologlar Katherine Rogers ve Jeremy Biesanz, yaptıkları araştırmayla neden insanlarla ilgili ilk izlenimlerimizin farklı olduğunu açıklamaya çalıştı. Araştırmacılar, ilk izlenimde elde edilen “tanıma” ve “sevme” süreçlerinin ayrımını ortaya koydu. Buna göre biriyle ilk kez karşılaştığımızda, öncelikle kendi önyargılarımızı da beraberimizde getiriyoruz. Örneğin kendinizi dışarıdan bakıldığında iyi özelliklerle nitelendiriyor olabilirsiniz. Bu durumda, tanımadığınız kişilerle ilgili de önyargılarınız pozitif oluyor. Öte yandan “ortalama” kişilik özelliklerinde olması gerekenleri temel alarak insanları değerlendirirsiniz. Bu durumda karşınızdakinin dış görünüşü, yüz ifadeleri ve ne kadar çekici olduğu da sürece dahil oluyor.

Şimdi ilk başta verdiğimiz örneklere geri dönecek olursak, birinci kişi büyük ihtimalle size daha “ortalama” görünecektir. Düşünceli ve sizinle ilgili ama çok fazla dramatik veya sıkıcı değil. Bu kişiye ısınmak daha kolay olabilir. Eğer çok fazla dışadönük bir karaktere sahipseniz, ikinci kişi de size ilgi çekici olabilir. Ancak bazılarının bu tür kişilerden hiç hoşlanmadığını belirtmek gerek.

Bu analiz, biriyle tanıştığınızda bir şeyleri gizlemeniz veya kim olduğunuzla ilgili yalan söylemeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Sadece, karşınızdakinin kim olduğundan emin olana kadar belki de “ortalama” bir kişi olmak daha iyi olabilir.

Bir de tabii biriyle ilk kez karşılaştığınızda yapmamanız gereken şeyler var. Uplifers olarak biriyle ilk kez tanıştığınızda yapmamanız gereken 6 büyük hatayı sıraladık:

1. Akılda kalıcı bir izlenim yaratmak için çok fazla zorlamayın

Kendinizi ortalama birinden çok farklı göstermek, etkilemeye çalıştığınız kişiyi tamamen kendinizden uzaklaştırmanıza neden olabilir. Karşınızdakilerin gerçek sizle karşılaşmaya hazır olduğundan emin olana kadar ortalama biri olmaktan şaşmayın.

2. Kişisel geçmişinizi ortaya sürerek insanlarla bağ kurmaya çalışmayın

Başkalarının hayatlarını tam olarak bilemediğimiz için, kendi hayatınızdan çok fazla bahsetmek karşınızdakinde utanma veya rahatsızlık duygusu uyandırabilir.

3. Çok fazla gevezelik yapmayın

İkinci örnekteki gibi kişiler, karşısındakinin konuşmaya dahil olabilmesi için hiçbir seçenek sunmaz. Söyledikleri her şeyi takip etmenizi bekleyen kişilerle konuşmak gerçekten çok yorucu bir çaba.

4. Başkalarının sizinle aynı fikirde olması gerektiğini düşünmeyin

Özellikle siyasi konular gündemde olduğunda, kendi fikirlerinizi tanımadığınız kişilere empoze ederek onlarla ilgili yanlış varsayımlarda bulunabilirsiniz. Birileri ülkenin belli bir şehrinden, bölgesinden, belli bir meslekten geliyor diye bazı siyasi kalıplara uymak zorunda değil.

Eğer karşınızdakinin dikkatli olunması gereken davranışlarını gördüyseniz, bunları göz ardı etmemelisiniz.

5. Özel hayata dair sorular sormayın

Tatilde karşılaştığınız bir baba ve küçük kıza sevecen bir şekilde yaklaşıp çocuğa kardeşi olup olmadığını sorabilir, ve “hayır” yanıtı alabilirsiniz. Daha sonra aynı çocuğa babasını başkasıyla paylaşmamanın ne anlama geldiğini sorabilirsiniz. Oysa arka planda birçok sorun olabilir. Aile çocuğunu kaybetmiş olabilir, ebeveynler ayrılma aşamasında olabilir.

6. Karşınızdakine güvenebileceğinizden emin olmayın

Sosyal açıdan başkaları tarafından sevilme isteği bazen insanların hak etmediği kişilere, hak etmediği davranışları sergilenmesine neden olabilir. Eğer karşınızdakinin dikkatli olunması gereken davranışlarını gördüyseniz, bunları göz ardı etmemelisiniz.

Kaynak:
Psychology Today

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale