X

Kötü bir alışkanlığı yenmek ne kadar sürer ve sağlıksız bir döngü nasıl kırılır?

Günümüz dünyasında bitmek bilmeyen iş ve sorumlulukların arasında ve hızla değişen dinamiklere ayak uydurma çabasının içerisinde sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmak ve onu sürdürmek pek kolay bir süreç değil. Sürekli artan beklentiler, yoğun hayat temposu, kısıtlı zaman ve benzeri nice sebep, pek çoğumuzu günün sonunda genellikle bir rahatlama arayışı içinde zararlı alışkanlıklara itebiliyor.

Kimimiz için aşırı şeker tüketimi, kimimiz için egzersizden kaçınan hareketsiz bir yaşam tarzı, kimimiz içinse sosyal medya bağımlılığı, sürekli erteleme alışkanlığı veya intikam amaçlı uyku ertelemeciliği, bu tür alışkanlıklara örnek olabilir. Ve ne yazık ki bu alışkanlıklar, yalnızca fiziksel sağlığımızı değil, zihinsel ve duygusal refahımızı da tehlikeye atıyor. Ancak, bu döngüden kurtulmak ve kötü alışkanlıkların pençesinden sıyrılmak mümkün. Peki, ne kadar bir sürede?

21 gün efsanesi geride mi kaldı?

Pek çoğumuz kötü alışkanlıklarımızdan kurtulmak isterken, bunu kaç günde, kaç haftada ya da ayda yapabileceğimize dair merak içinde olabiliyoruz. İyi bir alışkanlık edinmek ve veya mevcut bir alışkanlığı değiştirmek için genellikle 21 gün gerektiğine inanılsa da güncel araştırmalar bu 21 gün efsanesini geride bırakıyor. Biz de bu konuda daha önce Instagram hesabımızda ilham verici bir gönderi paylaşmıştık ve 21 günün her şey demek olmadığının altını çizmiştik.

Bilimsel çalışmalar ise bu konuyu bir adım daha öteye taşıyarak iyi bir alışkanlık edinmenin veya kötü bir alışkanlığı kırmanın 21 günden daha fazla sürdüğüne dikkat çekiyor. UVA Health klinik psikoloğu ve Virginia Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde psikiyatri ve nörodavranış bilimleri profesörü olan Dr. Karen Ingersoll, kötü bir alışkanlıktan tamamen kurtulmanın kişiden kişiye değişebileceğini belirtiyor ancak bilimsel kanıtlara göre sağlıksız kalıpların otomatik olarak tekrarlanmaması için 18 ile 254 gün gerektiğini gösterdiğini söylüyor. Dahası, kötü bir alışkanlığı kırmak için ortalama 66 gün gerektiğinin altını çiziyor. Elbette ki kötü alışkanlıkların kırılma süresi, bireyden bireye, bireyin çevresine, içsel faktörlere ve alışkanlığın doğasına göre değişiklik gösterebilir.

Zaman, sabır ve strateji: Doğru adımlarla kötü alışkanlıkları yenmek

Kaç gün süreceğinden bağımsız olarak, Dr. Ingersoll’a göre önemli olan sabırla ve kararlılıkla süreci yönetebilmek. İşte bu süreçte faydalı olabilecek adımlar…

1. adım: Gelecekteki kendinizi hayal edin

Hayalinizdeki kendinizi düşünmeye başlayarak işe koyulun. Bu, kötü alışkanlıklarınız yerine sahip olmayı arzuladığınız sağlıklı alışkanlıkların ve bu alışkanlıkları benimsedikten sonra hissetmek istediğiniz duyguların, olası dış görünüşünüzün bir ön izlemesi gibi olabilir. Örneğin, daha az televizyon izleyip daha erken yatmanın verdiği enerjiyi hayal edin veya gerçek hayatta arkadaşlarınızla vakit geçirmenin sosyal medya platformlarında yazışmanın ötesinde ne kadar tatmin dolu olacağını düşünün.

Kendinizi bu yeni benlikle özdeşleştirmek, sizi mevcut alışkanlıklarınızın ötesine taşıyacak motivasyonu sağlayabilir. Geride bırakmak istediğiniz kötü alışkanlık her ne ise, onu yendiğinizde nasıl olacağınızı, nasıl hissedeceğinizi düşünün, gerekiyorsa yazın ya da yalnızca gözlerinizi kapatıp hayalinizde canlandırın. Birden fazla kötü alışkanlığı kırmak için de bu adımı farklı senaryolarda uygulayabilirsiniz.

2. adım: Gelecekteki halinize ulaşmak için bir eylem planı yapın

Gelecekteki benliğinize ulaşmak için atmanız gereken adımları belirleyin. Örneğin; sosyal medya bağımlılığı veya sürekli ekran kaydırma alışkanlığını bırakmak istiyorsanız, buralarda harcadığınız zamanı değerlendirebileceğiniz daha anlamlı arayışlara girebilirsiniz. Telefonunuzu evde bırakıp yürüyüşe çıkmak veya sessize alıp kitap okumak, evcil hayvanınızla oyunlar oynamak, haftalık öğünlerinizi hazırlamak gibi aktiviteler bulabilirsiniz. Böylece, neyin yerine ne koyacağınızı bilecek ve onu yapmak için harekete geçebileceksiniz.

Bu süreç aynı zamanda sizi değiştirmek istediğiniz kötü alışkanlıklara iten dürtüleri fark etmenize de yardımcı olabilir. Hangi zamanlarda telefonu elinize alıyor ve çok uzun bir süre bırakmıyorsunuz; canınız sıkıldığında mı, birine kızdığınızda mı, işten eve yorgun argın gelip yatağa uzandığınız ilk anda mı… Bu dürtüleri fark etmek sizi ana getirerek farkındalığınızı artıracak ve o alışkanlığın yerine yenisini koyabilmek için kendinizi daha kolay hazırlayabileceksiniz.

3. adım: İlerleme sürecinizi gözlemleyin

Kötü bir alışkanlığı yıkmak ve yerine iyi bir alışkanlık koymak için çabaladığınız süreçte kendinizi sürekli olarak değerlendirin. Günlük başarılarınızı veya karşılaştığınız zorlukları kaydetmek, hem sürece ve kendinize dair farkındalığınızı artırabilir hem de sizi hedefinize sadık kalma konusunda motive edebilir. İlerlemenizi takip etmek için çeşitli uygulamalar, ajanda, günlük veya basit bir not defteri kullanabilirsiniz, hangisi sizin için daha kolay ve pratikse onu tercih edin.

Kendinizi süreç içerisinde eski alışkanlığınıza dönmüş veya iyi ve yeni alışkanlığı sürdürmeyi bırakmış olarak bulsanız bile tüm bunların da sürecin bir parçası olduğunuzu kendinize hatırlatın. Bilimsel araştırmalar, yeni bir alışkanlık inşa etmeye çalışırken bırakmanın veya başa dönmenin normal olduğunu ve sürecin aslında devam ettiği gösterdiğini vurguluyor. Vazgeçebilir, yorulabilir, başa dönebilir, sil baştan tekrar tekrar başlayabilirsiniz, önemli olan kararlılık, sabır ve azimle yola devam etmek. Mükemmeli değil, devamlı ilerlemeyi kendinize hedef koyun.

18 gün, 21 gün, 66 gün veya 254 gün gibi sayılara takılmayın, bilimsel araştırmalar yol gösterici olsalar da bu tür süreçler tamamen kişisel yolculuklardır, dolayısıyla herkese hitap edecek, her alışkanlık değiştirme sürecini kapsayacak genel geçer bir rakam yoktur. Bu yolculukta önemli olan hedeflerinize yani iyi alışkanlıklara ulaşmak için ne kadar süre geçirdiğiniz değil, o geçen süre boyunca göstermiş olduğunuz –takdire şayançaba ve kendinize olan inancınız, daha sağlıklı, daha kaliteli bir yaşama karşı duyduğunuz bağlılığınızdır.

Kendinizi daha iyi bir geleceğe ve en iyi versiyonunuza ulaştırmak için duyduğunuz istek, kötü alışkanlıklarınızı bırakabilmek için ihtiyacınız olan en güçlü kaynaklardan biridir. 21 gün deneyip bıraksanız da 66 günde henüz tamamen değiştirmek istediğiniz o kötü alışkanlıktan kurtulamasanız da önemli olan attığınız her adımın sizi biraz daha hedefinize yaklaştırması.

Alışkanlıklara dahil farklı bakış açılarını da okumak isterseniz ilham ve bilgi dolu ilgili yazılarımıza da göz atabilirsiniz:

Kaynak: self.com

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale