Koşu ve inflamasyon hakkında bilmeniz gerekenler

Antrenman sonrası ağrı ve kas tutulmaları hepimizin zaman zaman yaşadığı bir durum. Ağrı, kızarıklık ve fonksiyon kaybı şeklinde kendini gösteren inflamasyonu aslında ilaçlara gerek kalmadan önlemek mümkün. Bunun için öncelikle gelin inflamasyonun ne olduğuna bakalım.

İnflamasyon nasıl oluşur?

Her bir koşu seansından sonra kaslarınızda ve kaslara bağlanan dokularda belli bir hasar oluşur. Çok fazla ağırlık kaldırdığınızda da aynı şekilde ufak yırtıklar oluşur. Yani siz daha ağır kaldırdıkça veya daha çok koştukça, kaslarınıza verdiğiniz zarar da artar. Vücudun bu mikro düzeydeki zararlara verdiği yanı ise bağışıklık sistemi aracılığıyla çok fazla çalışılan alana infalamatuar hücreleri göndermek şeklinde olur.

İlgili yazı: İstanbul koşu rehberi

Bu inflamatuar hücrelerinin vücuttaki misyonu, hasar gören bölgelerin düzeltilip yeniden onarılması için gerekli koşulların sağlanmasıdır. Bir de bonus olarak, gerekli tamiratı yaptıktan sonra bu bölgenin eskisinden daha güçlü olmasını sağlarlar. Buna da tedavi etkisi denir. Ancak bu inflamatuar hücrelerinin sizde yarattığı his, antrenmandan sonraki birkaç gün boyunca ağrı ve kaskatı kesilme olabilir.

Koşu ve inflamasyon hakkında bilmeniz gerekenler
Hint yemeklerinin vazgeçilmezi olan zerdeçalın özellikle diz ağrıylarıyla mücadelede ve antrenman sonrası kas ağrılarının tedavisinde işe yaradığı pek çok araştırmayla kanıtlandı.

İnflamasyon ağrısından nasıl kurtulunur?

Antrenman sonrası kaslarda oluşan ağrı ve acıyı azaltmanın en iyi yolu zamandır. Antrenman sonrasındaki birkaç gün içinde ağrılarınız kendiliğinden geçecektir. Veya daha hafif bir antrenman yapmayı deneyebilirsiniz. Ancak siz beklemek istemiyorsanız veya daha hızlı çözümler arıyorsanız, bunun için de yapabileceğiniz şeyler var.

Baharatlardan yararlanın

Hint yemeklerinin vazgeçilmezi olan zerdeçalın özellikle diz ağrıylarıyla mücadelede ve antrenman sonrası kas ağrılarının tedavisinde işe yaradığı pek çok araştırmayla kanıtlandı.

İlgili yazı: Koşuyla ilgili doğru bilinen yanlışlar

Sağlıklı yağ tüketin

Balıkta bolca bulunan Omega-3 yağ asitleri, antrenmana bağlı ağrılarla mücadelenin en önemli araçlarından biri. Eğer vejetaryen değilseniz haftada en az iki defa balık yemelisiniz.

Güç veren smoothie’ler hazırlayın

Ananasın içindeki bromelain denilen bir tür enzim karışımının, özel bir iyileştirici gücü olduğu biliniyor ve kas ağrılarını azaltabileceği düşünülüyor. İçeceklerinizi ananasla hazırlayabilirsiniz.

Kaynaklar:
MindBodyGreen
Competitor.com

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!