X

Koşmaya yeni başlayanlar için Adım Adım: Çaylak olmaya hazır mısınız?

Sürekli mail geliyor bana ve hep aynı sorularla, şikayetlerle karşılaşıyorum:

“Koşmaya başlamak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilmiyorum?”

“Ben de istiyorum koşmayı ama zor oluyor tek başıma. Keşke bana eşlik edecek bir arkadaşım da olsaydı yanımda.”

“Bağış toplamak istiyorum ama az kaldı maratona, geç mi kaldım acaba?”

Hayır arkadaşlar, geç kalmadınız, yalnız değilsiniz. Huzurlarınızda Adım Adım Çaylaklar’ı…

Sizleri önce Çaylakbaşı Memnune Bozoğlu ile tanıştırmak istiyorum:

Kimdir bu Çaylaklar?

Çaylaklar, çoğunlukla koşu sporuna yeni başlayan ve  Adım Adım bünyesinde yardımseverlik koşusu yaparak hem kendisine hem de topluma fayda sağlamayı amaçlayan, eğlenceli, enerji dolu bir grup. Amatör ruhunu hiç kaybetmeyen bir grup olduğumuz için, grubumuzun adı da Çaylaklar.

Ne zamandan beridir ‘Çaylak Başısın’ ve tam olarak nedir çaylak başının görevi?

Aralık 2012’den beri Çaylakbaşı’yım.  Çaylakbaşı profesyonel bir antrenör değil, Adım Adım’ın gönüllü antrenörü Kees Arendz’in hazırladığı antrenman programlarını grubun seviyesine göre uyarlayan gönüllü bir süpervizör.   Çaylakbaşı, başlangıç seviyesindeki koş-yürü-koş serilerinden oluşan antrenmanları organize eder ve sürekliliğini sağlar. Aynı zamanda Çaylaklara koşu, yardımseverlik koşusu, Adım Adım hakkında bilgiler verir ve  e-posta, telefon ile her zaman ulaşılabilir.

Sen de Çaylak mıydın bir zamanlar? 

Evet ve hala öyleyim 🙂 Çaylak ruhunu kaybetmemek önemli. 2012  Eylül’de gelmiştim ilk  Adım Adım Çaylak antrenmanına. O zaman Çaylakbaşı Melis Sönmezgil idi. 2 ay sonra bana; “Sen iyi koşuyorsun Çaylakbaşı olmak ister misin ve 13 hafta boyunca her hafta sonu ormanda olmayı taahhüt ediyor musun?” diye sordu , ben de hiç düşünmeden “Evet.” dedim.

Toplam kaç çaylak geldi, geçti bugüne kadar?

Adım Adım olarak yılda 2 uluslararası maratonda yardımseverlik koşusu yapıyoruz; birincisi Mart’ta Runatolia (eski adı Runtalya) ve ikincisi Kasım’da İstanbul Maratonu (eski adı Avrasya Maratonu).  Çaylak antrenmanları ilk  olarak Avrasya Maratonu 2012 döneminde başladı. O zamandan beri 4 yardımseverlik koşusuna hazırlandık, 394 kişi antrenmanlarımıza geldi ve 107 kişi yardımseverlik koşusu yaptı.

Tüm çaylaklar aynı düzeyde değil herhalde… Nasıl kategorize oluyorlar antrenmanlarda?

Antrenmanlarımız genelde başlangıç seviyesinde gerçekleşiyor, bu sayede yeni gelenler ilk günden aramıza katılabiliyorlar. Antrenmanımız koş-yürü-koş şeklinde olduğu için, herkes kendi hızında koşsa da düdük çaldığında en öndeki çaylak grubu en sonuna geçiyor, böylece grup dağılmıyor.  Maratonlar yaklaştıkça antrenmana katılımı artıyor, bu durumda hem sayı hem de seviye farkı nedeniyle grubu ikiye bölüyoruz.

Sadece Belgrad Ormanı’nda mı antrenman yapıyorsunuz?

Cumartesi sabah Belgrad Ormanı’ndayız, yaz saati 08:00, kış saati 09:00 .

Salı 19:45-21:30 arası  Caddebostan Sahil,Göztepe Parkı ya da Özgürlük Parkı’nda buluşuyoruz. Çarşamba 19:30 -21:00 Maçka Parkı’ndayız.

Salı antrenmanını gönüllü üyemiz Burcu Gürçay Alpaykut ve  Çarşamba antrenmanını yine gönüllü üyemiz Emre Türe yaptırıyor.

Antrenmanlarımızı Facebook grubundan takip edebilirsiniz 🙂

Diğer illerdeki çaylaklar nasıl organize oluyorlar ve şu anda nerelere yayılmış durumdalar?

Ankara ve Bursa dışında, bu yıl İzmir ve Antalya’da da Adım Adım antrenmanlarını başlattık. Her şehirde gönüllü destek veren bir tane süpervizörümüz var ve bu nedenle antrenmanı ‘Çaylak Antrenmanı’ olarak ayıramasak da yeni başlayanların katılabileceği şekilde uyarlamalar yapıyoruz.   Katılımcılar seviyelerine göre mesafe ve hız yapıyorlar.

Çaylaklar hemen bağış toplayabiliyorlar mı, yoksa biraz zaman mı geçmesi gerekiyor? 

Yarış öncesi hazırlık için 10 -13 haftalık bir antrenman programımız var. Bu dönemde antrenmanlarımıza  Adım Adım’ın desteklediği 8 Sivil Toplum Kuruluşu’nun sorumluları katılıyor ve antrenman sonunda ilgili STK’yı ve desteklenen projeyi tanıtan etkinlikler yapılıyor. Böylece Çaylaklar hangi STK için koşacaklarına karar veriyorlar. İstatistik vemek gerekirse; İstanbul Maratonu 2013’te 45 Çaylak koşucu 619 kişiden 54.688TL  ve Runtalya 2014’te 32 Çaylak Koşucu 992 kişiden 97.971TL  topladı.

Çaylak olmak için ne yapmak lazım?

Çaylak olmak isteyenler caylaklar@adimadim.org adresine e-posta gönderebilirler. İstanbul Maratonu 10km kategorisinde koşmak isteyenler için yeni dönem Çaylak kayıtlatı 6 Eylül’de alınacak, buradan duyurmuş olalım.

Bakalım Çaylak koşucular neler düşünüyorlar:

Seni kısaca tanıyabilir miyiz?

İsmim Çağrı Tilki. 29 yaşındayım. İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyorum.

Nasıl haberin oldu çaylaklardan?

Adım Adım’a katıldıktan sonra Çaylakbaşımız Memnune’den gelen mail ile haberdar oldum.

Antrenmanlara ne zaman başladın, en son hangi etkinlikte ne kadar mesafe koştun?

Kasım 2013’te başladım Runtalya’ya hazırlık olarak. En son 2014 Mayıs’ta Alanya’daki Wings for Life koşusunda 10.4 km’de arabaya yakalandım 🙂

Zor olmuyor mu hafta sonu sabahın köründe, hafta içi iş çıkışında antrenman yapmak?

Açıkçası ilk başta Cumartesi sabahları erken kalkmak zor oluyordu ama vücut spora/koşuya alışınca daha rahat oluyor. Bir süreden sonra özellikle Belgrad’daki sabah antrenmanlarına gitmeden yapamıyorsun. Ama tabiİ ki biraz fedakarlık yapmak gerekiyor. Arkadaşlarla yapacağım planlarımı Cuma akşamına getirmemeye dikkat ediyorum.

Ne kadar bağış topladın Runtalya’da?

İlk yardımseverlik koşum olan Runtalya’da  TEGV Adım Adım Van Erciş Öğrenim Birimi’nin 10 yıllık işletme giderlerini karşılamak için koştum ve içlerinde aile üyelerim, yakın çevrem, okul arkadaşlarım, iş arkadaşlarım ve üniversite hocalarımın bulunduğu 53 kişiden toplam 5960 TL bağış topladım.

Başarının sırrını neye borçlusun?

Başarının sırrı bence istemek ve istemeyi bilmek. Gönül rahatlığıyla insanlardan bağış yapmalarını istedim. Yapacaklarını söyleyip unutanlara hatırlattım 🙂

Ayrıca Facebook ve Instagram’ı da kullanmak önemli. Bağış mailini atmadan önce Facebook ve Instagram’da insanların ilgisini çekecek bilgiler ve fotolar paylaştım. Hatta sosyal medyadaki kampanyamı beğenip “Bağış mektubunu gönder de bağışı yapalım.” diyenler bile oldu.

Sana özenip de çaylak olan arkadaşların var mı, olsunlar diye herhangi bir çabada bulundun mu?

Kimin koşu sporu ile ilgilendiğini duysam, hemen Adım Adım ile bilgi verip antrenmanlara davet ediyorum ama somut olarak katılan şu anda yok.

Çaylak ruhunu kaybetmemiş ben her türlü sorunuzu bekliyorum: kivergu@gmail.com

 

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.  

Kıvanç Ergun: Kıvanç Ergun bugün bisikletin tepesinde, yarın ormanda çamurun içinde… Harekete, iyilik peşinde koşmaya doyamıyor, başkalarına çılgınca gelen şeyleri yapmaktan inanılmaz keyif alıyor. İflah olmaz bir spor tutkunu olan Kıvanç, ‘yükseklerde’ yaşamanın, hayattan keyif almanın yolunu sporda bulmuş ve her gün yeni alanlara kayıp, kendini bilinmezlerde kaybetmekten hiç ama hiç çekinmiyor. Yaşını başını almış ama adrenalin söz konusu olunca kendini alamıyor, aktiviteye dalıyor. 2013 İstanbul Maratonu’nda ilk maratonunu (42 km), 2014'te Frig Vadileri'nde ilk Ultra Maraton’unu (60 km) koştu. Ulaşım aracı olarak bisikleti kullanıyor ve bisiklet kullananların sayısını kültürel gelişmeyle eşdeğer tutuyor. Yazdığı yazılarda sınırları nasıl zorladığından, deneyimlerinden bahsederken, bir yandan da hareket etmemek için yaratılan bahaneleri çürütmekten büyük keyif alıyor. Yardımseverlik koşusunun Türkiye'de tanınmasını sağlayan Adım Adım Yardımseverlik Platformu'nda Marka ve İletişim Koçluğu görevini yürütürken, aynı zamanda TOG'un AA içindeki STK Sorumlusu ve gönüllü koşucusu olarak da devam ediyor yaşamına... Fotoğraf konusunda fena değildir, takip etmek isterseniz: instagram/kiverg
İlgili Makale