“Korkusuz” olmak yerine korkularınızı kontrol etmeyi öğrenin

korkuları kontrol etmek

Kişisel gelişim ile yakından ilgilenen insanlarla konuştuğunuzda, onlardan bu cümleyi sık sık duyabilirsiniz: “Korkularımdan kurtulmayı hedefliyorum” Ancak gelişim psikologlarına göre, bir süper kahraman kadar “korkusuz” olmak çok da gerçekçi ve her şeyden önemlisi sağlıklı bir hedef değil. Çünkü korku da en az heyecan, aşk ve tutku kadar insan doğasına ait bir duygu durumudur. İşte bu yüzden kendinizi doğanıza ait bu doğal duyguyu reddetmek yerine korkunuzu kontrol edebilmek için eğitmelisiniz.

İlginizi çekebilir: İzlemekle yetinmeye son, şimdi tecrübe etme zamanı

Korkunun kendini gösterme biçimlerini algılayın

İnsanın korku ile yüz yüze gelmesinin en önemli nedenlerinden biri de “belirsizlik” olgusudur. Yani aslında pek çok korku anı, kişinin neyle karşılaşacağını tam olarak kestirememesinden kaynaklanır. Ayrıca korku içeren duygular kendini, erteleme eğilimi, mükemmeliyetçilik ve mesafeli durma şeklinde de gösterebilir. Yani bir konuda fazlaca mükemmeliyetçi olursanız, hata yapmaktan gereğinden fazla endişe duyar ve işin sonucunu görene kadar korkudan titreyebilirsiniz. Bu yüzden korkunuzu kontrol altına alabilmek için öncelikle korkunuzun sebebine inin.

İlginizi çekebilir: Kendinizi özgürleştirin: Korku – kontrol döngüsünü kırmak

Korkularınızla uğraşmak için zaman harcayın

Korkularınızı geçiştirmek yerine onlarla zaman harcayın ve hatta onlarla konuşun! Çünkü korkularınızı geçiştirip onlar üzerinde zaman harcamazsanız, korkularınızın derinlerinde yatan tetikleyicileri tespit edip kontrol etmeniz mümkün olmaz. Ayrıca korkularınızın sizi daha az yorması için spor, meditasyon ve sanatsal aktiviteler içinde olmaya gayret gösterin. Faydasını göreceksiniz!

Korkularınız için minnet duyun

Evet, kulağa tuhaf gelebilir ama: Korkularınızı minnet duyun! Korkunuzu bir düşman gibi konumlandırıp ondan sürekli kaçmak yerine, korkularınızı size sürekli yeni şeyler öğreten bir hoca gibi algılamayı deneyin. Hatta biraz hayal gücünüzü devreye sokarak şu mizanseni düşünün: Korkularınızı çok sevdiğiniz büyükanneniz yerine koyun ve onun daima sizin için en iyiyi istediğini aklınızdan çıkarmayın. Böylelikle korkularınıza olan bakış açınız tümüyle değişecek ve kendinizi korkuların ekseninde dönmekten kurtarmış olacaksınız.

İlginizi çekebilir: Anksiyete sorunu olan bir eşle yaşama kılavuzu

 

Kaynak:

Mindbodygreen.com

 

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!