Tüylü dostlarımız, kendilerine has kişiliklerinden ötürü farklı pozisyonlarda uykuya dalabiliyorlar. Köpeklerin uyku pozisyonları ve alışkanlıkları, onların hem fiziksel hem de psikolojik durumlarıyla ilgili sahiplerini bilgilendirebiliyor. Bu yazımızda, çeşitli durumların habercisi olan köpeklerin yaygın uyku pozisyonlarını sizler için kaleme aldık.
Yan yatış pozisyonu
Köpekler, bacaklarını uzatarak bir taraflarına dönüp yan bir şekilde uyumayı tercih edebiliyorlar ve bu pozisyona yan yatış deniyor. Bu pozisyon, pek çok köpek tarafından sergilense de genellikle eklem sertliğinden muzdarip yavru köpeklerde ve yaşlı köpeklerde gözlemleniyor.
Eğer bir köpek belirli bir tarafa doğru dönerek uyumayı tercih ediyorsa bu köpeğin kendisini rahat hissettiğini söyleyebiliriz. Bu pozisyon, köpeklerin bulundukları yerde kendilerini güvende hissettikleri anlamına geliyor. Ayrıca, birçok köpek bu pozisyondayken derin uykuya rahatlıkla dalabiliyor ve dinlenebiliyor. Köpekler, bu pozisyon esnasında patileri serbest olduğu için rüya durumundayken koşmaya benzer hareketler sergileyebiliyorlar.
Sırtüstü pozisyonu
Sırtüstü pozisyonu, fotoğraflamaya doyamadığımız en komik köpek pozisyonunu tarif ediyor. Köpekler, göbekleri yukarıya bakarken patilerini havada tutup sırtüstü uykuya daldıkları zaman buna sırtüstü pozisyonu deniyor.
Bu pozisyon, tüylü dostlarımızın komik gözükmesine sebep olsa da onların barındıkları yere güvendiklerini belli ediyor. Köpekleri savunmasız bırakan bu pozisyon, onların potansiyel tehditlerden korkmadığı anlamına geliyor. Bir başka deyişle, sırtüstü uzanarak uyumayı tercih eden köpekler bulundukları yerde kendilerini rahat hissediyorlar. Bu pozisyon köpeklerin sahiplerine ve evlerine güvendiklerini belli etse de yaşlanan köpekler sırtüstü uyumayı bırakabiliyorlar. Bu durum, bu köpeklerin güvenlerinin zayıfladığı anlamına gelmiyor ve sadece eklem ağrılarına dayanıyor. Bununla birlikte, serinlemek isteyen köpekler de bu pozisyona girebiliyorlar.
Aslan pozisyonu
Sfenks olarak da bilinen aslan pozisyonu, köpeklerin başlarını patilerinin üzerine koyup uyudukları pozisyon anlamına geliyor. Bu pozisyon, eski binalarda yer alan klasik aslan heykellerine benzediği için bu isimle anılıyor.
Aslan pozisyonundaki köpekler, dinlendiklerini fakat henüz derin uykuya geçmediklerini belli ediyorlar. Koruyucu bir karaktere sahip olan pek çok köpek, genellikle aslan pozisyonunda uyumayı tercih ediyor. Bu pozisyona girecek olan köpekler, çoğu zaman sahiplerinin veya sevdikleri bireylerin ayak uçlarında ya da kapı önünde uyumayı tercih ediyorlar.
Köpeklerin ön patilerini içeriye sokup arka patilerini de belirli bir yana attıkları pozisyona da aslan pozisyonu deniyor. Bu pozisyona da etrafını ve kendini korumayı bir alışkanlık haline getirmiş köpeklerde sık sık rastlanıyor.
Simit pozisyonu
Köpeklerin tüm uzuvlarını gövdelerine yakın bir şekilde konumlandırıp kıvrılarak uyudukları pozisyona simit deniyor. Köpekler, vücut ısılarını ve kendilerini korumak istedikleri zaman bu pozisyonu sergiliyorlar.
Simit pozisyonu esnasında tüm hayati organlar gizleniyormuş gibi gözüküyor. Bu gizleme durumu da somut bir korunma isteğine işaret ediyor. Ayrıca, bulunduğu yere henüz alışamamış olan köpekler de uyurken simit pozisyonuna girebiliyor. Yeni sahiplenilen köpekler ve sokak köpekleri, genellikle bu pozisyona girerek korunma ve ısınma isteklerini belli ediyorlar.
Superman pozisyonu
Köpekler göbeklerini yere bastırıp arka bacaklarını arkaya ve ön bacaklarını de öne uzattıkları zaman buna superman pozisyonu deniyor. Yavru köpeklerin ve eğlence arayışında olan köpeklerin sık sık sergilediği bu pozisyon, köpek kişiliğine dayanıyor; yüksek köpek enerjisi, superman pozisyonundan anlaşılabiliyor.
Uyandığı zaman hızlıca harekete geçmek isteyen köpekler, bu pozisyonda uyuyorlar. Uzmanlar, bu pozisyonda uyuyan köpeklerin yorgun olduğunu fakat fırsat olursa oynamaya başlayacağını belirtiyor.
Köpeğinizi uyuduğu zamanlarda seyredip yukarıdaki pozisyonlardan hangisinde uyumayı daha çok tercih ettiğini fark edebilirsiniz. Bu farkındalık sayesinde de köpeğinizin karakteri ve fiziksel durumu hakkında yorum yapabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Evcil hayvanların bakım rutini nasıl olmalı?