Köpeğinizin havlamasını kontrol etmek için uygulayabileceğiniz pratik ve etkili yöntemler

Bir köpekten hiç havlamamasını bekleyemeyiz. Bu, bir bebeğin hiç ağlamamasını beklemek gibi bir şey. Ancak bazen köpekler çok fazla havlayabiliyor. Eğer bu sizi veya çevrenizi etkileyecek boyuta geldiyse, bu duruma müdahale etmek gerekebilir. Bunun için öncesinde havlamanın sebebini bulmanız gerekebilir.

Köpekler neden aşırı havlar?

Havlama, köpeklerin kullandığı bir çeşit sesli iletişim yöntemidir ve koşullara göre farklı farklı anlamlara gelebilir. Bunlardan biri koruma/yaşadığı bölgeyi belli etme duygusu olabilir. Köpeğiniz yaşadığı bölgeyi korumak veya başka canlılara karşı “Burası benim” imajı vermek için havlayabilir. Havlama alarm veya korku göstergesi olabilir.

Köpekler, bulundukları alanda dikkatlerini çeken veya onları korkutan bir şey olduğunda alarm vermek için aşırı havlayabilir. Bazen de köpekler yalnızlık veya can sıkıntısı yüzünden havlayabilir. Evde veya bahçede uzun süre yalnız kalan köpekler, bir tepki olarak aşırı havlayabilir. Havlama bir köpek için selamlaşma/oyun işareti de olabilir. Dışarıda başka insanlara veya hayvanlara sevimli görünmek için havlayabilir. Havlamanın bir diğer nedeni de dikkat çekme isteği olabilir.

Köpeğinizin aşırı havlamasının altında yatan sebebin farkına varmış olabilirsiniz. Sıra bunun çözümünde. Köpeğinizin aşırı havlama sorunu eğitmeye çalışırken bazı şeyleri unutmamalısınız:

  • Bağırmayın. Köpeğinize bağırdığınızda, o da bunu havlama gibi algılayabilir ve daha çok havlayabilir.
  • Eğitim sırasında pozitif olun. Bazen sinirleriniz yıpransa bile en sevdiğiniz dostunuzun iyiliği için pozitif kalmanız gerektiğini hatırlayın.
  • Tutarlı olun. Köpeğinizin kafasının karışmaması çok önemli. Bu yüzden verdiğiniz eğitimin kurallarını her koşulda uygulamalısınız.

Şimdi gelelim köpeğinizin aşırı havlamasını önlemenize yardımcı olacak yöntemlere:

Havlama motivasyonunu ortadan kaldırın

Köpeğinizin havlamasına sebep olan motivasyonu tespit ettikten sonra bunu ortadan kaldırın. Eğer köpeğiniz havladığında, bir şekilde ödüllendiriliyorsa buna bir son verin. Bu farklı şekilde de olabilir. Örneğin köpeğiniz pencerenin veya kapının önünden birisi geçtiğinde havlıyorsa, perdeleri kapatın veya köpeğinizi başka bir odaya alın. Bahçedeyken havlıyorsa, köpeğinizi evin içine alın ve bir süre sizin gözetiminiz olmadan bahçede kalmasına izin vermeyin.

Havladığında onu görmezden gelin

Köpeğiniz havlamaya bir son verene kadar onu görmezden gelin. Havladığında ona ilgi göstermemek, havlayarak istediğini alamayacağını anlamasına yardımcı olabilir. Ona dokunmayın, onunla konuşmayın, hatta göz göze gelmeyin. Sonunda sessiz kaldığında bir nefes alın ve tekrar en sevdiğiniz dostunuza ilgi gösterin. Ancak bu yöntemde başarılı olabilmeniz için köpeğiniz havlamaya bir son verene kadar beklemeniz gerekiyor. Eğer köpeğiniz 1 saat boyunca havlayacak ve siz sonunda sinirlenip ona bağıracaksanız, bir sonraki seferde köpeğiniz muhtemelen 1,5 saat boyunca havlayacaktır.

Köpeğinizi uyaran şeye karşı duyarsızlaştırın

Köpeğinizin havlamasına neden olan şey ne ise ona karşı duyarsızlaşmasına yardımcı olabilirsiniz. Uyaran şeyin biraz uzağında durun ve bu sırada onu ödüllendirin. Daha sonra uyarıcıya biraz daha yakınlaşın ve havlamadan durduğu sürece onu ödüllendirin. Eğer uyarıcı köpeğinizin görüş mesafesinden kaybolursa, bu sefer ödül vermeyin. Böylelikle köpeğinizin, havlamasına neden olan uyarıcının kötü bir şey olduğunu düşünmesine engel olabilirsiniz.

Köpeğinize “sessiz ol” komutunu öğretin

Köpeğinize sessiz olmasını öğretmeden önce konuşmayı öğretmelisiniz. Köpeğinize “havla” komutunu verin ve 2-3 defa havlaması için bekleyin. Havladığında ödüllendirin. Bunu “havla” dediğinizde havlamayı öğrenene kadar devam ettirin. Daha sonra ise dikkatini dağıtacak hiçbir şeyin olmadığı bir ortamda “havla” komutu verin. Havlamaya başladığında, bu sefer de “sessiz ol” komutu verin ve sessiz olduğunda onu ödüllendirin. Bunu öğrenene kadar devam ettirin.

Egzersiz yaptırın

Köpeğinizin her gün yeterince fiziksel ve zihinsel egzersiz yaptığından emin olun. Enerjisini atmış ve yorgun bir köpek, sıkıntıdan veya öfkeden havlamaz. Köpeğinizin yaşına ve cinsine bağlı olarak yürüyüş yapmak, ufak antrenmanlar yapmak ona iyi gelebilir.

İlginizi çekebilir: Sıcak havalarda köpeğinizin daha iyi hissetmesini sağlamak için öneriler

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!