Üzerinizdeki kıyafet, köpeğinizin davranışlarını belirleyebiliyor.
Yeni Zelanda’daki Massey Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Arnold Chamove tarafından yapılan ve Anthrozoos‘ta yayımlanan araştırmaya göre hayvanların ilgisi, giydiğiniz kıyafete göre değişebiliyor. Parlak renklere sahip olma anlamına gelen “apozematizm” özellikle yırtıcı hayvanlarda savunma mekanizmasını devreye sokuyor. Bazı desenler ve renkler, aposematizmle ilgili olarak yırtıcı hayvanlara özellikle zehirli hayvanları anımsatarak onlara karşı savunma geliştirmelerine neden oluyor.
Uzmanlar, bunun bir yöntem olarak geliştirebileceğini ve yırtıcı bir hayvanın yaşadığı kötü tecrübenin ardından (midede rahatsızlık hissi veya yaralanma) bazı renklere veya desenlere saldırmayacağını söylüyor. Farklı görüşte olanlar ise bu saldırmazlık tutumunun içgüdüsel olduğunu ve yırtıcı hayvanın türüne göre değiştiğini söylüyor.
Yeryüzünde bilinen en belirgin aposematik özellik ise çizgili derisiyle zehirli mercan yılanında görülüyor.
Çizgili deri deseni tırtıl ve kokarcalarda da görülüyor. Örneğin tırtılın derisindeki çizgiler, bulantıya neden olabilecek yüksek alkali seviyesinde kimyasallara sahip bir tadı olduğunu gösteriyor. Kokarcanın üzerindeki çizgiler de yırtıcı hayvanlara, kötü kokusu hakkında bilgi veriyor.
Arnold Chamove da köpeklerin de çizgili kıyafetleri aynı şekilde algılayıp algılamadığını merak etmiş. Araştırma kapsamında 22 köpek bir yere kapatıldı ve testler uygulandı. Köpeklerin bulunduğu alana giren bir kişi önce siyah kıyafetle, daha sonra 1 santimetre genişliğinde yatay ve dikey çizgiler içeren bir gömlekle, son olarak da 4 santimetre genişliğinde yatay ve diket çizgiler içeren bir gömlekle her bir köpeğin kafesinin önünde 8 saniye bekledi. Her seferinde de köpeklerin davranışları videoya alındı.
Deneyin sonunda köpeklerin karşısındaki kişisinin kıyafetinin desenine karşı duyarlı oldukları anlaşıldı. Buna göre köpekler, daha sık çizgileri olan gömleği gördüklerinde daha aktif davranışlar sergilerken, çizgisiz gömlek karşısında daha az aktif davrandı. Yatay çizgilerin daha yüksek bir etki yarattığı, dikey çizgilerin ise daha düşük bir etki yarattığı görüldü.
Chamove daha sonra aynı deneyi teyit etmek için farklı bir grupla tekrarladı. Bu sefer barınaktan alınmış 10 köpek ve besleme biriminden alınmış 15 köpek kullanıldı ve köpeklerin karşısına bir erkek değil bir kadın çıkarıldı. Araştırmanın sonunda, ilkiyle benzer sonuçlar verdiği görüldü.
Bu iki deney de birlikte ele alındığında köpeklerin gerçekten de tanımadıkları insanların giydikleri kıyafetlerin desenine göre davranış değişiklikleri sergiledikleri ortaya çıkıyor.
Kaynak:
Psychology Today
İlginizi çekebilecek diğer yazılar:
Evcil hayvan bakarken çevre dostu olmak için 7 öneri
Evcil hayvanların iyileştirici gücü