Anksiyete, stres veya huzursuzluk hali… Nasıl adlandırırsak adlandıralım, bu tür bir ruh hali sadece insanların sorunu değil. Köpekler de dönem dönem kendilerini ruhsal olarak kötü hissedebilir, davranışları değişebilir. Nasıl ki bizler böyle bir ruh hali içinde olduğumuzda yardıma ihtiyaç duyuyorsak, köpekler de destek bekler. Anksiyete, stres veya huzursuzluk hali yaşayan bir köpeğe en iyi desteği kuşkusuz sahibi verir. Eğer sizin de köpeğiniz böyle bir ruh hali içindeyse, onun için yapabileceğiniz pek çok şey var. Ancak öncelikle köpeğinizdeki huzursuzluğun belirtilerini gözlemlemeniz gerekiyor. Köpekler iletişim kurmak için vücut dilinden çok faydalanır. Siz de köpeğinizi vücut diliyle anlatmak istediklerine dikkat ederek, ne demek istediğini daha iyi anlayabilirsiniz. İşte köpeklerdeki huzursuzluk halinin belirtileri…
- Titreme
- Sürekli tetikte olma
- Sebepsiz yere havlama
- Agresif tavırlar
- Dudak yalama
- Sık sık esneme
- İştah kaybı
- Salya artışı
- Hızlı nabız
- Deride döküntüler
- Aşırı kilo alma
Eğer sizin köpeğiniz de bu belirtilerden birkaçını gösteriyorsa ve köpeğinizin huzursuz olduğunu düşünüyorsanız, ona biraz destek olmalısınız. İşte köpeğinizi sakinleştirmek için uygulayabileceğiniz etkili yöntemler:
1. Müzik açın.
Kendinizi kötü hissettiğinizde sevdiğiniz bir müziği açtığınız ve bir anda ruh halinizin değiştiği olmuyor mu? İşte aynı şey köpekler için de geçerli. Müzik, köpeklerde stres ve anksiyetenin azalmasına yardımcı oluyor. Araştırmalar, özellikle sakin tonlu müziklerin köpeklerde nabzı yavaşlattığını, kortizon seviyesini düşürdüğünü ve diğer stres semptomlarını azalttığını gösteriyor. Hangi müziği açacağınızı bilmiyorsanız, birçok dijital platformda köpekler için sakinleştirici müzik listeleri bulabilirsiniz.
2. Aromaterapiden faydalanın.
Aromaterapi köpeklerde de işe yarıyor. Anksiyete geçiren bir köpeği, aromaterapik yağlarla sakinleştirmek mümkün. Ancak bunu uygularken biraz dikkatli olmanız lazım. Köpeğiniz için kullanacağınız aromaterapik yağların veteriner onaylı olması ve hayvanlar için kullanıma uygun olması gerekir. Ayrıca aromaterapik yağları köpeğinize uygularken, genellikle köpeğinizin ensesine veya sırt bölgesine sürebilirsiniz. Yağı, köpeğinizin yalama ihtimali olan bir yerine veya burnuna yakın bir bölgeye sürmemelisiniz.
3. Egzersiz yaptırın.
Moraliniz bozulduğunda yürüyüş yapmak kime iyi gelmez ki? Eğer köpeğinizin huzursuz olduğunu düşünüyorsanız, egzersiz yaptırabilirsiniz. Böylelikle vücudundaki ekstra enerjiyi atmasına, stresinin azalmasına yardımcı olabilirsiniz. Eğer köpeğiniz hiperaktif ise oyun oynarken sık sık molalar verebilir, her molada köpeğinizin oturup beklemesini isteyebilir, bu sırada onunla göz teması kurabilirsiniz. Köpeğinizin bu sakinleşme alıştırmaları yaptığı molalarda, başka köpekler tarafından dikkatinin dağılmasına zin vermemelisiniz. Aşırı sosyal uyarı, köpeğinizi sakinleştirmek yerine daha çok strese sokabilir.
4. Sakinleştirme taktikleri uygulayın.
Bazı sakinleştirme taktikleri uygulayarak köpeğinizin stresini azaltabilirsiniz. Örneğin köpeğinizi hiçbir dış uyaranın bulunmadığı loş bir odaya koyabilirsiniz. Bunu bir ceza olarak düşünmeyin. Bu odaya birkaç parça kıyafetinizi bırakabilirsiniz. Böylelikle köpeğiniz biraz yalnız kalarak sakinleşebilir. Bazen de fiziksel temas uygulayabilirsiniz. Köpeğinizi yavaş yavaş okşayabilir, sizin vücut sıcaklığınızı hissetmesine izin verebilir ve böylelikle sakinleşmesini bekleyebilirsiniz.
5. Pekiştirme yapın.
Köpeğinizin sergilediği pozitif davranışları pekiştirmesi için onu ödüllendirin. Stresinin daha fazla artmasına neden olan zıplama, havlama, hiperaktif eğilimler sergileme gibi davranışlarının yanlış olduğunu ona öğretin. Köpeğiniz negatif davranışlar sergilediğinde onunla göz teması kurmayın veya köpeğinize dokunmayın. Onu görmezden geldiğinizde, köpeğiniz sakinleşecek ve o stres göstergesi olan davranışı bırakacaktır.
Tüm bunların dışında dikkat etmeniz gereken çok önemli bir şey daha var; köpeğiniz stresliyse veya huzursuzca, kendinizi gözden geçirmeyi unutmayın. Köpekler, sahiplerinin ruh halinden çok etkilenir. Köpeğiniz, belki de sizin stresinizi veya huzursuzluğunuzu alıyor olabilir.
İlginizi çekebilir: Köpek gezdirmenin püf noktaları: Köpeğinizi gezdirirken nelere dikkat etmelisiniz?