İngilizcesi kombucha olan kombu çayı, günümüzde adını yeni yeni duyurmaya başlasa da, Asya’da binlerce yıllık bir geçmişe sahip. Adını, hazırlanırken kullanılan mantardan alan kombu çayı vücuda yararlı bakteri ve mayalardan bol miktarda içeriyor. Hazırlanma aşamasında siyah ya da yeşil çay ve şeker kullanılan bu çay oldukça ilginç görünümü ile de dikkat çekmeyi başarıyor.
İlginizi çekebilir: Yeni çağın eski dostu: Atalarımızdan kalan 5 süper besin
Kombu çayının kilo vermeye, iltihapların iyileşmesine, toksin atımına, yüksek tansiyona, kalp-damar hastalıklarına, kan şekerini dengelemeye, kanseri yavaşlatmaya, kan dolaşımını düzenlemeye ve alerjik tepkileri hafifletmeye iyi geldiği biliniyor.
Ancak moda tasarımcısı Suzanne Lee, kombu çayını oldukça farklı bir boyuta taşıyor ve bu çaydan giysi üretiyor. Bir modacı olarak bu konuda kendisini en çok heyecanlandıran şeyin tüketilebilir giysiler üretmek ve bunu sıfır atıkla yapmak olduğunun altını çizen Lee, kendisinin kombuça mantarıyla yaptığı şeyin, farklı endüstrilerce de kullanılabilecek bir yöntem olduğunu ifade ediyor:
“Kullandığımı mikrobiyal selüloz; pamuk, deri ve diğer tekstil mazlemelerinin yerine geçemez. Ama bunun oldukça akıllıca ve sürdürülebilir bir ek olacağına inanıyorum. Bir düşünün; bu şekilde lamba, sandalye, araba ya da belki de bir ev yetiştirebilirsiniz. Herhangi bir atık olmadan istediğiniz ürünü yetiştirebilme fikri çok heyecanlı değil mi?”
Suzanne Lee’nin bahsettiği giysileri nasıl ürettiğini siz de bizim gibi merak ediyorsanız, aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:
İlginizi çekebilir: Sindirim sisteminizi saat gibi çalıştıracak besinler