Hepimiz günlük hayatın koşuşturması içinde sinir bozucu şeylerle uğraşmak zorunda kalabiliyoruz ve bunun sonucunda öfkelenebiliyoruz. Karşılaştığımız şeyler mutluluğumuzu ve neşemizi de doğrudan etkileyebiliyor. Bazılarımız ise bu olumsuz durumlar karşısında çok daha çabuk öfkelenebiliyor. Eğer sizin için de durum böyleyse, işte öfkeyle mücadele etmek için kullanabileceğiniz 7 pozitif strateji:
1. Derin nefes alın
Bu çok klişe gibi görünebilir ancak işe yaramayacağı anlamına gelmiyor. Nefes alma alışkanlıklarımız, duygularımızla çok yakından ilişkilidir. Derin ve sakin nefesler alarak kendinizi sakinleştirebilir, anksiyete hissinden uzaklaşabilirsiniz. Öfkelendiğiniz zamanlarda derin nefesler alarak kendinizi rahatlatabilirsiniz.
2. Negatif düşünceleri olgunlaşmadan silip atın
Bir negatif düşünceye kapıldıktan sonra onun peşinden gitmek son derece kolay. Geçmişte birinin size yaptığı kötülükleri veya başınıza gelen talihsizlikleri düşünerek öfkelenmek mümkün. Oysa geçmişin acılarına sıkı sıkıya sarılmak yerine geçmişi geçmişte bırakabilirsiniz. Negatif bir düşünceye kapıldığınızda, kendi kendinize bunun farkına varabilir ve bundan kurtulacak bir mekanizma geliştirebilirsiniz.
3. Olaylara başka bir açıdan bakmaya çalışın
Karşınızdaki kişinin kötü niyetli olduğunu düşündüğünüzde, kolayca öfkelenebilirsiniz. Oysa belki de o kişi kötü niyetli olmayabilir. Aranızda bir yanlış anlaşılma yaşanmış olabilir, karşınızdaki kişi kötü bir gün geçiriyor olabilir, düşünmeden hareket etmiş olabilir. Olaylara başka bir açıdan bakmaya çalışırsanız, öfkenizin de yatıştığını göreceksiniz.
4. Geceleri iyi uyuyun
Uzun saatler çalışıyorsanız, küçük yaşta çocuklarınız varsa geceleri iyi bir uyku uyumak size hayal gibi gelebilir. Ancak iyi bir gece uykusu, gün içinde duygusal açıdan daha tutarlı ve sakin kalmanızı, hem çevrenize hem kendinize daha faydalı olmanızı sağlar. Her akşam aynı saatte yatağa girip, her sabah aynı saatte uyanarak uyku düzeninizi oluşturabilirsiniz.
5. Öfkenizi doğru şekilde ifade edin
Hepimiz öfkemizi bir şekilde dışarı atıp, ondan kurtulmaya çalışırız. Ancak araştırmalar, sizi öfkelendiren bir olaydan bahsetmenin bu öfke duygusunu yeniden yaşattığını gösteriyor. Buna karşılık, öfkelendiğiniz bir olayı yazarak ifade etmek, öfke duygusundan kurtulmanıza yardımcı oluyor.
6. Kendinize özel vakit ayırın
İş veya ev hayatınızla ilgili olarak strese kapılıyor olabilirsiniz. Bu stres zamanla öfkeye dönüşebilir. Oysa kendinize biraz vakit ayırarak stresle mücadele edebilirsiniz. Rahatlatıcı bir banyo yapmak, yürüyüşe çıkmak veya sevdiğiniz bir şeyi yapmak işe yarayabilir.
7. Öfkenizin kökenini bulun
Kendinizi düzenli olarak ufacık şeylerden ötürü öfkelenirken mi buluyorsunuz? Aslında bunun arkasında daha büyük bir neden olabilir. Mutsuzluk, bağımlılık, egzersiz yapmama, anksiyete veya bir başka duygu, öfke patlamalarınızın gerçek sebebi olabilir. Öfkenizin kökenini bulmaya çalışın. Böylelikle sorunun kaynağını tanımlamış olursunuz ve ona göre çözüm önerileri geliştirebilirsiniz.
Kaynaklar:
The Self Improvement Blog
Psychology Today
İlginizi çekebilir: Öfke kontrolünde uzmanlar tarafından kullanılan teknikler