X

Kitap okuma alışkanlığınızı 4 adımda geri kazanın

Hayatımın her döneminde kitap konusunda obur bir insan oldum. Kalın denilecek bir kitabı başından kalkmadan yarım günde sıkılmadan bitirebilirim. Hatta hayatımda o kadar büyük yeri olan kitaplar oldu ki, sayesinde dövme sahibi bile oldum. Ancak son dönemlerde hayat o kadar hızlı ve yoğun bir şekilde akıyor ki, elime kitap alamaz oldum. Günün sonuna doğru yatağa uzanıp uyumadan önce birkaç sayfa da olsa okuma planlarım her seferinde gözlerimin hızlıca kapanmasıyla suya düşer oldu. Açıkçası okuyamadıkça hevesim de kaçmaya başladı. 2018’e girmeden önce çıkardığım “Okumak İstediğim Kitaplar” listesinin oldukça gerisine düştüm.

Durum böyle olunca yoğun zamanlarımda nasıl daha fazla kitap okuyabilirim diye araştırmaya ve bulduğum çözüm yollarını denemeye başladım. Artık sahalara geri döndüğümü söyleyebilirim.

Daha fazla kitap okumak isteyenler ya da bu aralar benim gibi zamansızlık ve motivasyonsuzluktan şikayet edenler için minik bir liste hazırladım.

Hedefinizi belirleyin ama esnek tutun

Kaç kitap okumak istediğinizden değil, hangi kitabı neden okumak istediğinizden yola çıkın. Daha fazla kitap okumak istemeniz için birçok neden var, ancak okuma planınızı yapmadan önce, hedefi belirlemeniz önemli. “Hangi kitabı okumak istiyorum?” sorusuyla yola çıkarsanız, hedefinizi belirlemeniz daha kolay olacaktır. Bu şekilde ilerlerseniz hem hedefinizi belirlemeniz kolaylaşır, hem de kendinizi hangi alanlarda geliştirmek istediğinizi tekrar düşünebilirsiniz.

Kitabınızı sayfalara bölün

Okumak istediğiniz kitapları belirlediniz. Kaç kitap hedefiniz olması gerektiğini artık biliyorsunuz. Yapmanız gereken plan, çıkan adete göre değişecektir. Bu yüzden ben kendi planlamamdan örnek vereceğim. Hedefimde olan kitap sayısına ulaşabilmem için haftada bir kitap bitirmem gerekiyor. Bu yüzden o haftaki kitabın sayfa sayısını her güne bölüyorum ve kitabın beni çıkaracağı yolculuğa hazırlanıyorum.

Okumaya zaman ayırın

İş okumaya geldiğinde günlük planınıza yeni bir “to-do” ekleyip bitirebileceğinizi varsaymayın. Hayatınıza kulak verin ve okumaya zaman ayırmak için fırsat kollayın. Her gün, bugün kitap okumak için ihtiyacım olan zamanı ne zaman ayırabilirim sorusuyla kendinizi yoklayın. Belki bir gün yolda işe giderken, ertesi gün öğle arasında, başka bir gün ise Netflix izlemekten vazgeçerek kitap okumak için zaman yaratabilirsiniz. Bu adımda okumak istediğiniz kitaplardan yola çıkarak belirlediğiniz kitap sayısını, hayatınızın temposuyla uyuşturamıyorsanız listenizi tekrar gözden geçirebilirsiniz.

Goodreads’i telefonunuza indirin

Hepimiz çevremizdeki insanlardan, arkadaşlarımızdan ve ailemizden duyduklarımızdan etkileniyoruz. Hatta bu etkilenme durumu öyle bir hale geldi ki, bazı konularda karar vermeden önce tanımasak dahi farklı kişilerin önerilerini okumak ve dinlemek istiyoruz. Kitap için bunu sağlayan bir uygulama var; Goodreads. Goodreads’te okumak istediğiniz kitapları daha önce okumuş kişilerin yorumlarını okuyabilirsiniz, hatta arkadaşlarınızın neler okuduğunu, neleri tavsiye ettiğini bu uygulama ile takip edebilirsiniz. İtiraf etmeliyim uygulamada yer alan “Reading Challenge” kısmında arkadaşlarımın hedeflerini görmek ve kendi hedeflerimi tamamlayıp, uygulamaya kaydetmek benim motivasyonumu artırıyor.

Bu adımları takip ederek eski kitap okuma seviyeme yaklaşmaya başladım. En azından kitap okuma durumum sürekliliğe kavuştu. Umarım siz de benim kadar faydalanırsınız. Şimdi sıra sizde!

İlginizi çekebilir: Yazmaktan korkmayın: Yapılacakları listeleyerek hayat akışınıza devam edin

Pozitif Omlet: Tuğçe Baykut Pınar öğrenmekten hiç sıkılmayan, kitap okumaya bayılan, motivasyon ve başarı üzerine merak salmış biri. Dijital pazarlama üzerine çalıştığı kurumsal hayatına devam ediyor. Araştırdıklarını ve düşündüklerini yazdığı omletten bir blog'u var (Pozitif Omlet). Evli, mutlu ve 2 kedi annesi.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale