X

Kıtaları ve hatta pandemileri aşan sanat: Saype’nin “insan zinciri” İstanbul’da

Kıtaları, farklılıkları ve hatta pandemileri aşan yegane şeylerden biri sanatın dehasıdır. Guillaume Legros namı diğer Saype de (Say ve Peace kelimelerinden oluşturulan bir kısaltma) bu dehayla bizleri kavuşturan sanatçılardan biri. Çim ve toprak üzerinde oluşturduğu anıtsal fresklerle tanınan sanatçı, aynı zamanda tebeşir ve kömürden oluşan bir boyanın mucididir. Sokak sanatı ve landart’ı birbirine bağlayan sanatsal bir hareketin öncüsü olarak tanınan Saype, özgün yaklaşımı ve yenilikçi tekniğiyle, Forbes dergisi tarafından 2019 yılında sanat ve kültür alanında otuz yaşın altındaki en etkili otuz kişiden biri olarak işaret edildi. Şiirsel ve kalıcılaşmayan eserleri hem doğaya saygılı, hem de dünyanın dört bir tarafını dolaşıyor.

Çok ayaklı projeyi yakından tanıyalım

Kutuplaşmakta olan bir dünyada, sembolik olarak dünyanın en büyük insan zincirini yaratmayı seçen sanatçı, Duvarların Ötesinde (Beyond Walls) projesiyle bizi yardımseverliğe ve birlikte yaşamaya davet ediyor. Birliği, karşılıklı yardımlaşmayı ve duvarların ötesindeki ortak çabayı simgelemek amacıyla, şehirden şehre kayan ve iç içe geçen, tokalaşmış elleri çimenlerin üzerine çiziyor.


Paris


Torino

Cenevre

Saype’nin Haziran 2019’da başlattığı küresel Beyond Walls projesinin sekizinci durağı ise İstanbul. Bu proje, tesadüfi karşılaşmalardan ve halkın, dünyanın en büyük insan zincirini İstanbul’dan geçirme arzusundan doğdu. Bu anlamda, gerçek bir işbirlikçi ve çok taraflı bir proje söz konusu. Anıtsal eserlerinin amacı kültürler arasında köprüler döşemek olan bir ressam için, Akdeniz ve Karadeniz dünyalarının kavşak noktasındaki İstanbul kenti, hayati anlamı olan bir durak. İsviçre’de yaşayan Fransız sanatçının oluşturduğu evrensel halk dansının devasa elleri, Avrupa ve Afrika kıtalarını buluşturduktan sonra, bu kez de Boğaz’ın Avrupa yakasına gelecek ve Asya kıyılarına ulaşmak için boğazı geçecek. Böylece şehirden şehre, kıtadan kıtaya, Batı’yla Doğu’yu sarmalayan büyük bir kardeşlik zinciri çizmeye devam edecekler.

İstanbul’da yapılan eser, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür A.Ş., Beşiktaş Belediyesi, Boğaziçi Üniversitesi, İsviçre Başkonsolosluğu, Institut français Turquie ve UPS’in desteğiyle gerçekleştirilmiştir.

Institut français Türkiye’nin Katılımı

Fransız sanatçıların tasarımlarında kullandığı çeşitlilik ve modernliklerini, tutku ve içtenlikle destekleyen Institut français Türkiye, Saype’in İstanbul’daki projesinin doğal bir ortağıdır. Saype, standartların ötesinde, bereketli ve çevre dostu çalışmasıyla bize olağanüstü bir barış, diyalog ve umut mesajı veriyor. Kıtaları, farklılıkları ve hatta pandemileri de aşabilen sanatçılar, dehanın yaratıcılarıdır. Kültürü vazgeçilemeyecek temel köprü yaparlar. Onlara teşekkür ederiz!

İsviçre’nin katılımı

İstanbul’daki Başkonsolosluğu tarafından temsil edilen İsviçre bu projeyi, değer yargılarının altını çizmek ve uluslararası işbirliği, barış, yenilikçilik ve çevrenin korunmasını teşvik etmesi için destekliyor. Proje aynı zamanda, İsviçre için çok önemli değerleri temsil ediyor. Beyond Walls’un kıtalar boyunca uzanmış elleri, İsviçre’nin karşılıklı anlayışa bağlılığını simgeliyor. İki kıta üzerinde yer alan ve bir buluşma noktası olan İstanbul, proje için mükemmel bir seçim. Bu çerçevede, İsviçre, landart ve şehir planlama sanatçıları arasındaki diyaloğun yanı sıra gençlerin kültüre olan ilgisini de teşvik ediyor. Salgın nedeniyle yaşadığımız kısıtlamalara rağmen, sanatı ve kültürü tanıtmaya devam etmek çok önemli.

Açılış

Eserin yapım aşamasında veya son halini ölümsüzleştirmek isterseniz, detaylı program için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İzleyicilerin tümü için sürprizi bozmamak amacıyla, 26 Ekim 2020 tarihinde gerçekleştirilecek basın toplantısına kadar haber ambargosunu korumanızı rica ederiz. Proje ve eserlerin açıklanacağı basın toplantısı 26 Ekim tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’si Albert Long Hall’da saat 11.00’de gerçekleşecektir.

Eserlerin fotoğraf sergisi aynı gün, saat 17:00’de Taksim Sanat’ta izleyicilerle buluşacak. Sergi 8 Kasım 2020 tarihine kadar açık kalacak.Ayrıca bu eserler, 7 Kasım Cumartesi gününden itibaren, Institut français Türkiye’nin İstiklal Caddesi cephesinde sergilenecek. 26 Ekim tarihinde Institut français Türkiye, Türk sanat camiasıyla bir buluşma gerçekleştirecek.

26 Ekim saat 11:30’dan itibaren aşağıdaki bağlantılardan eserlerin son görüntülerine ulaşabilirsiniz.

• Fotoğrafları ve videoları keşfetmek için: www.saype-artiste.com/presse
• Saype hakkında daha fazla bilgi edinmek için: www.saype-artiste.com

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale