Hadi itiraf edelim; bu sene kışlıklarımızı hemen kaldırmaktan biraz korktuk. Nedeni bahar aylarının mevsim normalleri dışında geçmesi. Fakat yavaş yavaş plajlara inmeye başladığımız şu günler, bu işi yapmanın tam zamanı.
İlginizi çekebilir: Neden kıyafet dolabımı düzenleyemiyorum?
Kıyafetleri yanlış şekilde saklamak bakteri oluşumuna, sararmaya, haşerata ve bunun gibi diğer bazı şeylere sebep oluyor. Bu ise giysilerimizin bozulmasına yol açıyor. Saydığımız nedenlerden dolayı kıyafetleri kaldırma şeklinin son derece önemli olduğunu söyleyebiliriz. Aşağıda bunu en doğru şekilde yapmanın yollarını sıraladık:
Kıyafetlerinizi kaldırmadan önce temiz olduklarından emin olun
En sık yapılan hatalardan biri kıyafetleri kaldırmadan önce temizlememek. Giysileriniz temiz göründüğü ya da kötü kokmadığı halde yine de haşere ve güve çekebilir. Ayrıca giysilerinizi yıkayarak lekelerde sararma ve bakteri oluşumuna neden olan oksitlenmeyi de engellemiş oluyorsunuz. Pamuk, keten ve polyesteri makinede; yün, kaşmir, ipek ve suni ipeği de en iyi kuru temizlemede temizleyebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Kıyafetlerinizi yıkamadan önce kaç kere giymelisiniz?
Kuru temizlemeciden aldığınız plastik torbaları kullanmayın
Kuru temizlemeciden alınan plastik torbaları kullanmanın, kıyafetleri saklamak için iyi bir seçenek olduğu düşünülse de durum öyle değil. Bunun nedeni, torbaların zamanla içinde hapsettiği nemin kıyafetlerinizin dokusuna zarar vermesi ve sarartması. Plastik torba yerine pamuk torbalar kullanabilirsiniz.
Kazaklarınızı katlayın
Kazakları asmak, dokularını esnetip şekillerini bozabilir. Bu yüzden özellikle kaşmir kazaklarınızı katlamanız gerekir. Ancak dolabınızda yeterli alanınız ve omuzları yuvarlak olanlardan askılarınız varsa hafif kazaklarınızı bunlara asabilirsiniz.
Buruşmaları önlemek için asitsiz kağıt kullanın
Giysilerinizi katlarken kırışmalarını engellemek istiyorsanız, katlar arasına asitsiz kağıtlardan koyabilirsiniz. Ayrıca giysileri gevşekçe katlamak da bu konuda işe yarayabilir.
Derileri katlamayın
Deri kıyafetleri katlamak, bir süre sonra kalıcı çizgilerin oluşmasına neden olabilir. Dolayısıyla derilerinizi saklarken asmayı ya da sermeyi denemelisiniz.
Plastik kutuları ya da pamuk torbaları kullanın
Kutuları ağzına kadar doldurmamaya özen gösterin; çünkü bu kıyafetlerinizin kırışmasına ve havasız kalmasına neden olacaktır. Hava akımına izin vermeyen vakumlu torbaların kullanımı da bu yüzden önerilmemektedir.
Lavanta, okaliptüs ve sedir ağacı kullanın
Kıyafetlerinizi ferah tutmak için sedir ağacı, lavanta ve okaliptüsten faydalanın. Çekmecelerinize ya da kıyafet kutu ve torbalarınıza bunları eklemeniz yeterli.
Kış aksesuarlarına dikkat edin
Botlarınızı kaldırmadan önce silin, içine şekilleri bozulmaması için ayakkabı kalıplarından yerleştirin. Atkı, eldiven ve berelerinizin hepsini bir kutuda toplayın.
Kaynak:
instyle.com